„Няма как на този етап настоящото управление да спре да

...
„Няма как на този етап настоящото управление да спре да
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Може с години да се забавят АМ Хемус и път Ботевград – София

„ Няма по какъв начин на този стадий актуалното ръководство да спре да заплаща по контракти, подписани от предходното, изясни в изявление за вицепремиерът и министър на регионалноторазвитие и благоустройството Гроздан Караджов.

„ Спорът не е дали въобще, в европейски наставления или в българския закон за публичните поръчки има планувана опцията да се подписват контракти без осъществяване на спортна процедура. Такава опция има и тя на диалект се назовава инхаус, т.е. вътрешна – аз на своето си дъщерно сдружение мога да му възложа нещо, в случай че съм обществен възложител, без да минавам през конкурсна процедура, само че, едно доста значимо изискване е, че дъщерното ми сдружение би трябвало да може да свърши 80% от възлаганата работа или повече.

В нашия случай приказваме за подписани контракти за 4 милиарда за Автомагистрала „ Хемус “, за 1 милиард за пътя Ботевград – Видин, за половин милиард за свлачища. В тези всичките контракти АПИ разпорежда на сдружение, което също е благосъстоятелност на Министерство на регионалното развитие да направи автомагистрали, пътища, да оправи свлачища, без това сдружение - „ Автомагистрали ЕАД “, да има и най-малката опция да го свърши единствено. Във всички тези контракти „ Автомагистрали ЕАД “ е превъзложило на други реализатори, други подизпълнители свои, всичката работа да я свършат те, а те резервират една комисионна, която в някои контракти варира от 8%, в други стига до 14%. Законът за публичните поръчки е бил заобиколен. Защо – аз мога единствено да предсказвам “, разяснява Гроздан Караджов.

„ Тези контракти са такива, само че до момента в който съдът не ги прогласи за оскъдни или за унищожаеми, в двата случая ще има разнообразни правни последствия и разнообразни, големи опасности за страната – в единия от случаите: когато са унищожаеми. Огромни опасности. Рискове, които доближават до 50% от горецитираните суми, не са за занемаряване “, съобщи Гроздан Караджов.

„ Може с години да се забави Автомагистрала „ Хемус “ и пътят Ботевград – София, може тотално да разочароваме хората, които ги чакат от десетилетия, не мога с лека ръка да подходя. Докато не се прогласят от съда тези контракти, ние сме задължени да си плащаме всичко, което е действително осъществено и актувано. Иначе ще бъдем ние неизправната страна и ще платим още 15% наказателна клауза. Плащаме, тъй като ГЕРБ са ги подписали тези контракти. Това е толкоз просто и разумно. “

„ Прилича на някаква пиратка, която ти хвърлят в краката и ти се смеят, а тя единствено създава тон и пушек, нищо повече. Това е тяхна неточност, за която ние продължаваме да плащаме, техни грехове “, уточни още Караджов.

Едва след поръчания от Министерския съвет заключителен юридически разбор на всички вероятни опасности ще мога да предложа решение, разясни министърът на районното развиване.

„ Без тези данни аз не мога да се обърна към Народното събрание. Единият вероятен вид е Народно събрание да ги санира, да ги оздрави тези нездрави контракти и да се продължи с тях. Другият вид е да се сезира съдът и съдът в своето решение ще дефинира по какъв начин се развързват тези връзки дефинитивно. “

Пътната мрежа е в извънредно положение, означи още министър Караджов, споменавайки „ пътища, които над 20 години не са пипани “.

„ Разбирането в Министерски съвет, в цялото държавно управление е, че би трябвало да стартираме от ремонтирането на републиканската пътна мрежа. Затова съм си сложил амбициозна задача – 4 години по към 3 хиляди километра да ремонтираме. “

2,4 милиарда са средствата, които ще отидат непосредствено от бюджета за пътища, посочи районният министър.

„ Отделно има и средства, които идват по европейските стратегии за така наречен ново строителство. “

Въпрос на няколко месеца е да се отпуши процедурата за пътя Русе – Велико Търново и да стартира действителното строителство, счита той.

Напролет ще се вземат ограничения, тъй че да се ограничи изпреварването в Кресненското дефиле, заяви Гроздан Караджов.

„ Основният фактор палач там е рисковото изпреварване. “

По въпроса за разширението на обхвана на ТОЛ-системата Караджов акцентира, че европейският принцип е съответствие 2:1 от заплащаното от тежкотоварните превозвачи и надлежно от жителите за винетки, а у нас е противоположното – близо 280 милиона заплащат жителите, а ставката за тежкотоварния транспорт за второкласните пътища е нула. Не се планува нарастване при винетките.

Според Гроздан Караджов през последните години е налице локален феодализъм, а „ страната се е изключила от функционалностите си в дребния и междинния град, а локалният хайлайф взема решение всички въпроси по този начин, както може би в миналото Българска комунистическа партия структурите решаваха за всичко “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР