Няма как да спрем разпространението на тази въздушно-капкова инфекция. Може

...
Няма как да спрем разпространението на тази въздушно-капкова инфекция. Може
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Очакваме около Великден да е най-тежко, но не за дълго

„ Няма по какъв начин да спрем разпространяването на тази въздушно-капкова зараза. Може обаче да я ограничим. Аз не преставам да настоявам, че това, с което се сблъскваме, едва ли ще продължи повече от 2-3 месеца. Очертава се към Великден обстановката да е най-тежка, само че по-късно би трябвало да следва бърз спад. Ако вирусът се държи като всички вируси от своето семейство и при повишение на температурите разпространяването му намалее, би било отлично. Но няма по какъв начин да го знаем ", сподели пред  БНТ  основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Ето в телеграфен жанр най-важните моменти от изявлението му.

- Този вирус съществено циркулира, това което може да създадем, е да не реализираме контакти. Важното е да изкараме болестта леко, да не го предаваме на други и, в случай че е съществено, да се лекуваме.

- Статистиката демонстрира че 60-70% ще го изкарат на крайник и ще изградят имунитет. Тези, които би трябвало да влязат в болница, би трябвало да има по какъв начин да бъдат лекувани.  

- В случай че родителите се заразят, най-хубавото, което може да се направи, е детето да отиде при баба, дядо, близки.

- Това е въздушно-капкова зараза, използването на защитни средства защищава, само че не на 100%.

Снимка: Guliver / iStock

- 10 до 12 пъти е по-голям леталитетът от ковид. При грипа е 0,2%, само че в някои страни стигна 3%.

- Никой не може да каже чака ли се втора вълна на заразяване.

- Не надценявайте ролята на банкнотите, в случай че вие си миете ръцете. Пипането на банкноти е дребна част от деня ни. Вирусът не е от най-издръжливите. Където има слънчева светлина, даже едно просто забърсване, внезапно понижава риска от заболяване.

- Много се надявам да не забележим опашки за пенсии в пощенските клонове. Трябва да има график, с цел да не се получава скупчване, защитата има този ангажимент. Хората могат да стоят извън и да се позволяват по 2-3.

- Не може да тестваме всеки който кихнал или кашлял. Ако получим 1 млн. теста ще ги употребяваме. Разбира се, че желаеме да тестваме, само че аз не считам, че това е най-важното. Това няма да промени казуса и държанието ни.

" Ползвайте одобрена информация, а не " Google ", поучава основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР