Няма издадена заповед на министъра на здравеопазването за нови медицински

...
Няма издадена заповед на министъра на здравеопазването за нови медицински
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Няма издадена заповед за Сърце и мозък в Казичене

Няма издадена заповед на министъра на опазването на здравето за нови медицински действия на болница " Сърце и мозък " в Плевен на нов адрес - в с.Казичене. Това сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова в отговор на въпрос за издаване на позволение по реда на член 37б от Закона за лечебните заведения за разрешаване на нови медицински действия на нов адрес на лечебното заведение - Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Сърце и мозък " ЕАД, с. Казичене, на съществуващия адрес в Плевен, ул. " Пиер Кюри " 2.

Преценката за разрешаване на нови медицински действия в лечебните заведения е в пълномощията на министъра на опазването на здравето, с които се позволява или не нови медицински действия, добави министър Сербезова. Изпратени са мнения от Изпълнителна организация " Медицински контрол " и от НЗОК и ще изискам спомагателна информация от двете институции, добави още тя.

Сербезова отговори и на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов по отношение на вливането на болница " Лозенец " в педиатрията, което беше взето като решение в последните дни от ръководството на предходния длъжностен министър Стойчо Кацаров. Окончателното решение за болница " Лозенец " ще бъде взето след изясняване на всички обстоятелства. Фактите удостоверяват правилността на решението ми, съобщи проф. Асена Сербезова.

" Има 4 протокола, подписани от министъра на опазването на здравето по този проблем. В рамките на първите 2 дни организирах срещи с всички заинтригувани страни, в това число с ректора на Софийския университет и управлението на болница " Лозенец ". Уверявам ви, че решението по отношение на посоченото превръщане ще бъде направено с оглед потребността от гласност. За мен са значими установяването на естествената образователна активност в СУ " Св. Климент Охридски ", по този начин и намирането на дълготрайно решение на казуса ", съобщи проф. Сербезова.

Припомняме, че новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря краткотрайно решението за обединение на Педиатрията и болница " Лозенец ".

Със свое писмо от 14 декември, тя изиска неотложно прекратяване на дейностите по превръщане на сдруженията, имащи отношение към плана за създаване на нова детска болница.

Бившият към този момент министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ " Лозенец " посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ".

Последваха митинги - на медици от самата болница, на студенти и преподаватели. Казусът със сливането докара и до прекъсване на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. От СУ обявиха, че няма да се съгласят със закриването на неговата университетска болница, защото Медицинският факултет остава без учебно-клиничната си база, а на процедура и без преподаватели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР