Няма град, който американците да разрушават в творчеството си по-често

...
Няма град, който американците да разрушават в творчеството си по-често
Коментари Харесай

Ако в Ню Йорк падне атомна бомба

Няма град, който американците да унищожават в творчеството си по-често от Ню Йорк. Ню Йорк е взривяван, събарян и нападан по всевъзможен метод през 19 и 20 век. От филми и романи до вестници, просто има нещо толкоз апокалиптично в американската душeвност, че би трябвало да унищожават най-многолюдния си град още веднъж и още веднъж.

На 5 август 1950 година на корицата на списанието Collier се появява илюстрация на нуклеарен облак над Манхатън, а заглавието гласи: „ Хирошима, Съединени американски щати: Може ли да се направи нещо по въпроса? “ Материалът е написан от Джон Лиър, с илюстрации на Чесли Бонестел и Бирни Латик. Първата страница на публикацията изяснява:

Последствията са страхотна суматоха, спешните транспортни средства не могат да се придвижват, а хората се втурват да търсят превоз. Колиър визира тематиката за суматохата в града и няколко години по-късно в броя им от 21 август 1953 година Един от многото художествени герои, които следваме в тази история (репортер на Associated Press на име Джон Макий) по някакъв метод съумява да хване такси в цялата лудница. Макий в последна сметка стига до кабинета си и стартира да чете бюлетини:

Историята по-късно разказва по какъв начин отразяването на новините значително е осакатено от обстоятелството, че 16 телефонни станции стопират, оставяйки 200 000 неработещи телефона. Така радиостанциите идват на помощ.

Корицата и материала се появяват съвсем тъкмо 5 години след американската бомбардировка над Хирошима на 6 август 1945 година Военните съумяват да влязат в града след нападението и да измерят степента на опустошенията.

Статията изяснява, че тяхното схващане за това по какъв начин би изглеждала една нуклеарната офанзива против Ню Йорк идва напряко от американските измервания в Япония:

Тази публикация на Collier’s не е първата, която предизвестява за пагубния резултат, който една атомната бомба може да нанесе върху Ню Йорк. През април 1948 година текст в четири елементи се популяризира във вестници из цялата страна, в които също е разказано какъв брой ужасна може да бъде нуклеарна офанзива против Ню Йорк. Написана от С. Бъртън Хийт, първата публикация от поредицата излиза със заглавието „ Една бомба над Ню Йорк ще отнеме 800 000 живота “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР