Няма достатъчно разговори защо е необходимо да има подобен законопроект.

...
Няма достатъчно разговори защо е необходимо да има подобен законопроект.
Коментари Харесай

Грийнпийс за ветрогенераторите в Черно море: Създава се подозрение за законопроект по поръчка и това е проблем, трябваха още обяснения

Няма задоволително диалози за какво е належащо да има сходен законопроект. Това разясниха пред " Фокус "  Меглена Антонова – шеф на " Грийнпийс България " и Балин Балинов – координатор акция " Енергийни решения “ на " Грийнпийс България " по отношение на законопроекта за ветрогенератори в Черно море, който предходната седмица мина на първо четене в пленарна зала.

Те са безапелационни, че би трябвало да се отговори на терзанията на страните, които ги показват - организации, които се занимават с запазване на биологичното многообразие и риболовен организации. 

" Струва ми се, че към момента няма нужното равнище на разговор, ами по-скоро двете страни са в крайните си позиции. От едната страна за какво е значимо да има подобен законопроект, да се развива този тип възобновима сила, въпреки това какви са рисковете. И това, което сме дискутирали в организацията, ни се ще да се види този баланс, тъй като и от двете страни има смислени причини. Да, имаме климатична рецесия, има потребност да се намерят повече източници на сила, които да не нанасят същите вреди каквито нанасят изкопаемите горива. В България към този момент се вижда, че сме в обстановка, в която климатичните промени ни засягат и в идващите няколко десетилетия това ще става все по-сериозен проблем. От друга страна обаче, имаме и загуба на биологично многообразие, а пък ние се славим и сме горди с това, че имаме богата природа, дива, която не е обезпокоявана дотам, както да вземем за пример в други страни от човешка активност и в същото време желаеме да я запазим. Тоест, тези две страни доста е значимо да се балансират съгласно мен ", сподели Меглена Антонова.

" Когато става дума за сходен вид планове най-малко в половин България се трансформират хората в екоативисти и внезапно всички вземат решение да се грижат за околната среда и за природата. Което от една страна не е неприятно, само че въпреки това демонстрира, че като че ли изборно някои хора вземат решение дали да са загрижени единствено за въздействието на ветрогенераторите, или пък да си затворят очите примерно за радиоактивните боклуци от АЕЦ “Козлодуй ", каква е тяхната орис, откакто бъдат изнесени от там, къде отиват или пък какво се случват след работата на въглищните централи, къде отива токсичната пепел? Тоест, желая да обърна внимание на това, тъй като има една група хора, които скачат в последно време единствено против планове, свързани с възобновимата сила и се пробват да й намерят слабите места ", разяснява от своя страна Балин Балинов.

Според него доста хора са се подразнили от това, че всичко се е случило доста небрежно. 

" Това съгласно мен е проблем на работата на вносителите на законопроекта, тъй като те можеха да изградят акцията си стратегически доста по-умно, с цел да натрупат повече не поредни и симпатизанти, само че хора, които най-малко са склонни да чуят техните причини. Докато, когато влезеш ненадейно в пленарната зала, правилно - не се случва за първи път, този законопроект се внася за втори, само че толкоз доста неща ни се случват, че забравяме и това е напълно обикновено. Ако бяха оставили няколко седмици да го показват авансово в медиите, да напишат малко повече информация в обществените мрежи, т.е. хората да имат очакване какво следва да се случи в пленарната зала, съгласно мен реакцията щеше да е доста по-различна. А в този момент ни споделят - внесохме го, в действителност ние видяхме в пленарната зала, че го внасят, че го гласоподават и споделиха: “Добре, само че ние ще спазим периода от 28 дни, подавайте своите мнения ". Не е неприятно, само че те са задължени, в последна сметка да създадат публично разискване. Но по това, което аз слушам в медиите като реакции от неправителствения бранш, от бизнеса, който си изкарва прехраната безусловно в Черно море, доста от хората, които живеят наоколо, от туроператори, разнообразни министерства свързани с тази територия. Да, най-малко хората са обезпокоени, а най-много са мощно срещу сходни планове. Така че мисля си, че тези реакции можеха да бъдат туширани авансово, само че към този момент е късно ", изясни той.

Бързото минаване на законопроекта в Енергийна комисия ( бел. ред. на 13.12.2023 година ) и гласуването му в пленарна зала основава съмнения, безапелационен бе Балинов. 

" Подозрения за хора, които нямат чак такава огромна визия за това какви са стадиите на един законопроект или пък това може да буди... Това чух и в някои изявленията, че надали друг законопроект е основан за съответни вложители, което надали не е " законопроект по поръчка ", което е проблем, също по този начин. Не просто да имаме закон, който да урежда бъдещи планове, ами в случай че вероятно нямаме доказателства за това, само че не е изключено да бъде по този начин ", акцентира Балин Балинов.

Т.нар. плаващи ветрогенератори, които няколко пъти се загатнаха от вносителите на законопроекта, са нова технология и могат да имат съществени премущества, изясни Меглена Антонова. 

" Те се строят оттатък 60 метра дълбочина в морето, а Черно море знаем, че то доста бързо става надълбоко и в действителност по-голямата част от морето е много дълбока, а плитките елементи са покрай брега, където там има и повече О2, там е и по-голямото биологично многообразие, там са местообитанията, треви, рифове, всички тези неща са там. Тоест, в случай че си приказваме за това, къде би имало по-малко резултат върху околната среда, то това са тези евентуално плаващи платформи надалеч в морето, те най-вероятно ще се виждат и по-малко, т.е. и туризмът ще бъде по-леко обиден, в случай че не се виждат, тъй като евентуално това е едно от съображенията. Те имат и като технология се чака, че ще бъдат и по-малко шумни при апаратура, при тяхната употреба, което значи, че по-малко ще пречат на морски бозайници, като трите типа делфини, които имаме в Черно море, на останалите риби и така нататък Но дали в действителност ще забележим тази технология, тъй като тя към момента не е публикувана в търговски мащаб. Някои от огромните компании дори приказват, че някъде от 2030 година ще се стартира. Всички тези неща ще е хубаво в действителност, в случай че предложилите законопроекта ги знаят да ги кажат и обяснят ", добави шефът на " Грийнпийс България ".

Тук можете да си припомните изявлението ни с главния вносител на законопроекта за ветрогенератори в Черно море -  депутатът Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Повече можете да видите във видеото.


За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР