Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската

...
Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската
Коментари Харесай

Митрофанова: Паметта за ролята на Русия в Освободителната война е зашита в генетичния код на българите

„ Няма положителни войни, има войни обективни. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без пресилване се трансформира в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за доста години напред дефинира характера на руско-българските връзки ”. Това разяснява съветският дипломат Елеонора Митрофанова по случай 3-ти март.

По думите ѝ Освободителната война се трансформира в неповторим образец за военна героизъм, безкористност и неустрашимост. „ Стотици хиляди съветски бойци и български опълченци заплатиха с кръвта си свободата на България, която е толкоз нужна и през днешния ден ”, декларира още Митрофанова.

Според посланика ролята на Русия в Освободителната война е записана освен върху хартия. „ За нея приказват имената на българските села и улици, отлети от бронз монументи, даже основите на държавното устройство. Паметта ѝ най-сетне е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по различен метод, с изключение на посредством заличаване на самия народ ”, споделя тя.

​„ Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се организират тържествени церемонии, поставят се венци и цветя на паметниците на починалите воини. И въпреки в този момент прекосяваме през надалеч не най-хубавия стадий на връзките ни, в прочут смисъл сме от другите страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки жител на България 3 март остава специфичен ден, а споменът за Руско-турската война към момента е заветен ”, прецизира Митрофанова.

„ Иска ми се историческата правдивост и мъдрост постоянно да надвиват над краткосрочните политически ползи. Героите да не се не помнят. Войната против монументи да няма място – в нея липсва и смисъл, и достойнство, и героизъм. Вярвам, че както нееднократно се е случвало, ще преодолеем актуалните компликации и ще се върнем към градивно и взаимноизгодно съдействие ”, е мнението на посланика на Русия.

„ Поздравявам ви, скъпи другари, с Деня на Освобождението на България! ”, приключва Митрофанова.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР