Няма данни за вътрешноземни процеси, които да активират земетресение на

...
Няма данни за вътрешноземни процеси, които да активират земетресение на
Коментари Харесай

Сеизмолог: Няма данни за процеси, които да активират земетресение на територията на България

Няма данни за вътрешноземни процеси, които да задействат земетресение на територията на България. Това сподели сеизмологът проф. Емил Ботев за " Фокус ".

" За територията на България, откъдето биха могли фактически да произтекат по-сериозни последици, в съпоставяне със земетресенията, които ни заобикалят от прилежащите страни, към този момент нямаме такива данни за придвижвания на повърхността, които да приказват за вътрешноземни процеси за доста близко земетресение по време “, добави той.

Той изясни, че нормално разрушителните трусове са с доста по-висока повторяемост. Това са трусовете с магнитуд минимум 7.

" Отделните сеизмични зони на територията на страната при нас не са изследвани напълно детайлно, само че две от тях имаме доста съществени проучвания за развиване в далечното минало и почти имаме данни, че при нас повторяемостта на такива трусове с магнитуд 7 и по-голям, каквито сме имали цели шест при започване на предишния век. От 1901 до 1928 година, стават такива шест трусове с магнитуд към 7 и по-голям - под Симитли, там така наречен Крупнишки или Кресненски разлом го назовават доста хора, макар че не са идентични, двата са дори перпендикулярни. Вранчанските трусове са с интервал на повторяемост към 30-40 години с магнитуд от 7 приблизително. Това не значи, че наложително се случват сред 30-40 години “, добави Емил Ботев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР