Няма данни за изтичане на радиация след вчерашния обстрел на

...
Няма данни за изтичане на радиация след вчерашния обстрел на
Коментари Харесай

Хиляди са без електричество след обстрела на АЕЦ Запорожие

Няма данни за приключване на радиация след вчерашния обстрел на АЕЦ " Запорожие ". Киев и Москва си насочиха взаимни обвинявания, само че не може да бъде доказано чий е снарядът, който порази част от атомната централа.

Ударът по най-голямата нуклеарна централа в Европа върна страховете от пагубни последствия, сходни на чернобилската повреда.

" Днешното утро в Европа стана допустимо, защото през вчерашния ден АЕЦ " Запорожие " по знамение не експлодира. Русия я завладя и прави рискови провокации там. Международната организация за атомна сила и Организация на обединените нации би трябвало да изискат да бъде предадена под контрола на специфична комисия ", съобщи Михайло Подоляк, консултант на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Няма приключване на радиация, само че при обстрела е зародил пожар, развален е високоволтов далекопровод, заради което един от реакторите е спрян, а хиляди поданици в региона са останали без електричество.

Киев и Москва си насочиха взаимни нападки. Украинската държавна компания " Енергоатом " упрекна Русия за вредите. Според съветското министерство на защитата обстрелът е осъществен от украинските въоръжени сили.

Президентът Зеленски дефинира ударите като риск за цяла Европа и съобщи, че Москва би трябвало да носи отговорност даже единствено за това, че е основала опасност за АЕЦ.

" Това не е просто още един мотив за признаването на Русия за страна, спонсорираща тероризма. Това е мотив за налагането на наказания по отношение на цялата съветска нуклеарна индустрия- от Росатом до всички свързани компании и лица. Това е напълно въпрос на сигурност. Този, който основава нуклеарни закани към други народи, несъмнено не е кадърен да употребява безвредно нуклеарните технологии ", добави президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Европейският първи посланик Жозеп Борел съобщи, че съветските дейности в Запорожие са нарушение на разпоредбите за нуклеарна сигурност. Американският държавен секретар Антъни Блинкен дефинира сраженията в региона на АЕЦ-а като безконтролно държание от страна на Москва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР