Няма да има войски на НАТО на украинска територия, нито

...
Няма да има войски на НАТО на украинска територия, нито
Коментари Харесай

НАТО: Няма да има наши войски на украинска територия


Няма да има войски на НАТО на украинска територия, нито самолети на алианса във въздушното ѝ пространство. Това стана ясно на изключителната среща на външните министри на страните членки на НАТО.

„ Възможно е идните дни да са по-лоши. Възможно е да загинат повече хора и да има повече опустошения от съветските военни удари “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Неофициалните мнения са, че алиансът доста внимава да не попадне в клопка и да се окаже страна в спора.

Извънредна среща не за взимане на решения, аз за демонстриране на единение в сериозен миг.

„ Ние не сме част от този спор и сме длъжни да подсигуряваме, че той няма да ескалира и да се популяризира отвън Украйна, тъй като това би било още по-опустошително и по-опасно “, съобщи Столтенберг.

„ Ние не търсим спор, само че в случай че спорът е ориентиран към нас, сме подготвени за това. Ще пазиме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО “, добави държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Затова и НАТО доста усилва военно си наличие по източния фланг.

„ Засилването на наличието на НАТО по източния фланг е по искане на няколко страни членки на НАТО. На този стадий България не е поискала съответно усилване на наличието на територията на страната. Тепърва командващият на силите на НАТО ще показа комплект от ограничения в тази посока “, съобщи външният ни министър Теодора Генчовска.

Европа не изключва нови стопански наказания против Русия, стана ясно директно преди втора изключителна среща на външните министри на Европейски Съюз. Не е табу даже горещата тематика за доставките на съветски петрол и газ.

„ Видяхте, че всичко беше на масата, тъй като бяха взети някои ограничения, които никой не очакваше. Така че всичко остава на масата “, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външна политика и сигурност Жозеп Борел.

От Виена шефът на Международната организация по атомна сила съобщи, че системите за сигурност на шесте реактора в Запорожката АЕЦ не са наранени, само че той е подготвен да замине за Украйна, с цел да разиска сигурността на нуклеарните уреди на нейна територия.

Европейска комисия пък разгласи, че приключва всякакво съдействие с Русия в региона на научните проучвания. Това се случва, откакто близо 7000 съветски учени разгласиха отворено писмо, с цел да заявят, че са срещу военните дейности в Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР