Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито

...
Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито
Коментари Харесай

Няма да има шоково поскъпване на тока, каза шефът на енергийния регулатор

Няма да има шоково увеличение на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли, сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред Нова тв.

“България е в доста спокойна обстановка във връзка с електрическата енергия, за разлика от газа, тъй като има лично произвеждане, което е задоволително да обезпечи потребностите на бита и бизнеса. Газът го внасяме напълно. Скоковете на международните тържища на газ и електричество няма да обиден в такава степен българските потребители”, сподели Тодоров.

По думите му най-разпространената цена за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна цена. От тях 6 стотинки са за транспорт, изясни Тодоров. Той подсети,че „ Булгаргаз” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ.

“Ще изчислим цената за потребителите като пристигна краят на месеца. Ако войната свърши и Русия стартира да доставя газ както преди този момент, цената ще падне фрапантно, само че към днешната дата е ясно, че нарастване ще има и то няма да е с 3% “, сподели Тодов.

Относно договарянията с Азербайджан за доставки на газ, които да могат да компенсират понижаване на съветските доставки, Тодоров сподели, че сега се договаря методът на транспорт, ако Русия спре газоподаването си.

Председателят на енергийния регулатор сподели, че се чака да излезе европейска инструкция, която да задължи всички страни да отстранен бариерите, които попречват семействата да създават сами електричество. В тази стратегия е заложено на всеки, който купи слънчев панел за жилището си, да бъдат възобновени 70% от вложената сума.

“Искаме да дадем опция на българските консуматори сами да създават електричество за своите потребности. Инвестицията се изплаща от по-ниската цена за към 7 години”, добави Тодоров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР