Няма да има никакви санкции, това бяха фалшиви новини, заяви

...
Няма да има никакви санкции, това бяха фалшиви новини, заяви
Коментари Харесай

Петков: Фалшива новина е, че САЩ ще ни наложат санкции заради Македония |

Няма да има никакви наказания, това бяха подправени вести, съобщи министър председателят Кирил Петков в Скопие във връзка на изказвания на американския конгресмен Клаудия Тени. Тя сподели пред македонската редакция на „ Гласа на Америка ”, че са вероятни наказания поради българското несъгласие върху започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония.

“На Балканите постоянно сме мислили, че някоя велика мощ ни е проблем, или някоя велика мощ ще ни помогне. Оттук нататък всичко е в наши ръце ”, съобщи Петков.

" Нотата беше огромен жест "

Пред публицисти Петков разяснява, че днешният ден, в който той се срещна с премиера, президента и партии в Скопие, протича по проект.

Показахме от двете страни, че добросъседството го слагаме като голям приоритет - и като резултат нотата беше изпратена. Това беше огромен жест. Казва, че Северна Македония няма териториални искания и желаеме да напреднем. Дадоха една първа положителна стъпка, което в последните 2 години не се е случвало, съобщи Петков.

Историческата комисия е длъжна да се събира

Оттук нататък и те ще би трябвало да се срещат най-малко един път на месец и да афишират нещата, по които сме се разбрали. Това ще бъде една от първите техни прояви, сподели Петков за работата на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси

" Няма да има интервали, в които тези групи няма да се срещат. Това свърши ", съобщи Петков и даде обещание, че той и македонският министър председател Димитър Ковачевски поемат персонален ангажимент.

Българският министър председател заяви, че тематиката за езика на омразата в македонските учебници по история също е разисквана и " това ще бъде главен приоритет в работните групи, би трябвало да премахнем езика на омразата ”.

“Това, до което доближи историческата комисия, да бъде вкарано в учебниците ”, посочи той.

Календарът към срещите на работните групи към този момент е контрактуван. След 25 януари на всеки седем дни ще има група, която ще се среща, координацията ще се прави от външния министър Теодора Генчовска.

Петков означи и че тематиката за македонското малцинство в България не е обсъждана.

Немислимо е да сме 21 век и да няма железница сред двете страни, сподели още българският министър председател.

Управляващите в Северна Македония са го уверили, че към този момент има подписани контракти по Коридор номер 8.

За самолетната линия София - Скопие, за която по-рано бе контрактувано да проработи до 60 дни, Петков посочи, че по всяка възможност ще би трябвало да бъде дотирана, най-малко първоначално.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР