Някой някога беше казал “бъди промяната, която искаш да видиш

...
Някой някога беше казал “бъди промяната, която искаш да видиш
Коментари Харесай

5 лесни съвета за по-зелен живот от Михаела Филева

Някой в миналото беше споделил “бъди смяната, която искаш да видиш в света ”. Днес светът се задъхва под индустриалната си тежест. Попитахме един актьор и една банка допустимо ли е да помогнем, практикувайки освен на думи, само че и с дейности философията за резистентен живот.

Ослепителната Михаела Филева и ПроКредит Банк България, същински зелената банка, ни дават 5 лесни съвета за по-качествено ежедневие, съчетано с грижа за Земята. Обичаме решенията 2 в 1, изключително когато ни трансформират към по-добро.

“Темата за опазването на околната среда ме вълнува от години. Вярвам, че всеки от нас може да прави повече за планетата - единствено по този начин процесът на замърсяването й би могъл да стане обратим. Споделям с вас няколко хрумвания за това по какъв начин можем да живеем в естетика с природата, с вярата да откриете нещо за себе си в тях  ” - споделя Михаела Филева, а ние незабавно се съгласяваме.

Рециклирай - можеш!



Едно от най-лесните неща, които можем да вършим всеки ден, е преработването на битовия боклук. Вече на всички места има налични контейнери за разделно изхвърляне на стъкло, хартия, метал и пластмаса, които по-късно се събират групово и в следствие - рециклират. От нас се изисква малко (и еднократно) усърдие, с цел да обособим пространство в домовете и на работните си места, тъй че бързо да разделяме отпадъка още при изхвърлянето му. Преди няколко години съумях да открия страхотни кошчета, които заемат малко място и са в познатите цветове на контейнерите за преработване.

Наскоро разбрах (струва ми се страшна находка!), че дебитната карта към Зелената сметка на ПроКредит Банк е напълно биоразградима и е направена от царевица. Ето метод един артикул да бъде основан с концепцията да избегне процеса на преработване и в даден момент да се саморазгради.

Използвай неведнъж - даваш нов живот



С на практика безграничен достъп до всевъзможни артикули и услуги, от време на време прочувствено вършим покупки без никаква потребност от тях. Това ни превръща в свръхконсуматори. Нека се опитваме да пазарим мъдро, като си даваме сметка дали в действителност имаме потребност от тъкмо тази нова движимост, а въпреки това - в случай че наша движимост е излязла от приложимост, да намираме способи тя да бъде употребена още веднъж. Можем да открием новия й собственик  да вземем за пример, вместо да я трансформираме в непотребен боклук, който цапа планетата. В обществените мрежи има десетки групи за препродаване на движимости и облекла, както и платформи, вид онлайн магазини, в които самичък или благодарение на съветник можеш да продадеш ненужните си движимости. И това може да бъде толкоз освобождаващо!

Моята активност на музикант е обвързвана с ежедневното излизане на сцена, а публиката чака и заслужава особено отношение на всеки концерт. След края на всяко турне дрешникът ми се оказва цялостен със театрални костюми. След националното ми турне предходната година имах десетки тоалети, които няма да облека още веднъж, тъй като са част от театралната ми личност. Поех самодейността да намеря нови притежатели на всички тези облекла, с цел да бъдат носени и обичани още веднъж. Събраната сума беше част от годишна стипендия за уроци по музика на едно надарено дете, което избрах с конкурс.

Дигитализирай ресурсите



Все повече бизнеси обръщат внимание и избират за собствен приоритет намаляването на въглеродния отпечатък от активността им върху природата. Дигитализацията се оказва огромен асистент в осъществяването на тази задача. Можем да понижим използването на хартия в офиса, като поддържаме връзката най-вече онлайн. Всяка физическа среща елементарно се заменя с видео диалог, който икономисва както времето за пътешестване, по този начин и многото запаси и замърсяването, свързани с транспортната активност. Споделям от опит, че към този момент не е належащо да отпечатваме и хартиени брошури и флаери за промотиране на иден концерт или събитие да вземем за пример. Всеки държи в ръцете си телефон, който се трансформира в раздаден рекламен материал благодарение на цифровия маркетинг. Изключително облекчение е и опцията за пазаруване на онлайн билети и чекирането им през телефон - по този начин всеки клиент на събитие предотвратява потреблението на огромни количества хартия, която се изхвърля по-късно.

Отскоро познавам ПроКредит Банк и главната причина да се включва в плана им с Графа, е тъкмо тази - банката от дълго време е зелена и поддържа от години сложни устойчиви решения: сведена до най-малко клонова мрежа (видеоразговори с контакт центъра), работен развой без хартия (документите се подписват дигитално), разплащателна сметка, с която можеш да работиш напълно онлайн.

Веджи кухня - вкусно е!



Любопитен факт е, че един от главните замърсители на планетата е производството на месо. За да получим 1 кг говеждо да вземем за пример, се употребява 18 пъти повече вода, в сравнение с за добива на 1 кг царевица. Отглеждането на животни изисква потреблението на големи количества фураж, за които са нужни огромни аграрни площи и воден запас. Недостигът на вода в международен мащаб е причина да обърнем съществено вниманието си към месопреработвателната индустрия и въздействието й върху планетата. Можем да понижим екологичния си отпечатък, като опитваме по-често да се любуваме на вегетариански ястия, а с съществуването на толкоз разнородни заместители на артикули от скотски генезис в комерсиалната мрежа, да си подготвяме вкусни и разнородни веджи предписания и вкъщи.

Предай нататък



С дейностите си непосредствено влияем на бъдещето на нашата планета и даже дребната смяна на всекидневните ни привички може да направи огромната разлика, от която общият ни дом има потребност. Личният образец и шерването на опит по значимите екологични тематики е най-малкото, което всеки от нас може да направи. Предай информацията нататък, като вдъхновяваш хората в обкръжението си!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР