Някой наистина е купил “сгуревина от Ferrari 500 Mondial Spider

...
Някой наистина е купил “сгуревина от Ferrari 500 Mondial Spider
Коментари Харесай

Така изглеждат 1,9 милиона долара в очите на правилния човек

Някой в действителност е купил “сгуревина ” от Ferrari 500 Mondial Spider за 1,9 милиона $. Това е вторият от 13-те екземпляра, създадени с каросерията PininFarina spider.

Макар че нормално единствено колите в положително положение се продават на добра цена, едно съвсем неузнаваемо Ferrari на Седмицата на колите в Монтерей беше продадено за голямата сума от 1 875 000 $ на търга на RM Sotheby’s. Това е един от едвам 13-те екземпляра Ferrari 500 Mondial Spider Series I, които в миналото са били създадени.

За тази цена може да получите четири SUV-a Ferrari Purosangue, само че несравнимата стойност на 500 Mondial се крие в неговата история и необичайност. Този модел от 1954 година е вторият създаден Mondial (с номер на шасито 0406MD) от общо 13-те екземпляра с каросерия PininFarina Spider. Наред с това автомобилът е взел участие в влиятелни надпревари, в това число Mille Miglia, Targa Florio и Гран при на Италия от 1954 до 1965 година

Автомобилът се ражда малко след успехите на Ferrari във Формула 1 през 1952 и 1953 година, с което се слага началото на превъзходството на Скудерията в този спорт. Той даже е наименуван 500 Mondial в символ на самопризнание към международните шампионски трофеи на водача на Scuderia Ferrari Алберто Аскари.

Задвижването на 500 Mondial е с 2,0-литров редови четирицилиндров мотор, взет от автомобил от Формула 1. Четирицилиндровият мотор е създаден взаимно с италианския инженер Аурелио Лампреди през 50-те години на предишния век, откакто Енцо Ферари видял, че машината се бори с 12-цилиндрови противници.

Той вижда, че четирицилиндровите мотори се развъртат по-бързо от ниския диапазон на оборотите, в сравнение с високооборотните V12 на Ferrari. Още информация за достиженията на четирицилиндровите мотори тук. 

През 1958 година автомобилът е изнесен в Съединени американски щати, а пет години по-късно получава американски V8 под капака. Но сред 1963 и 1965 година Mondial катастрофира и претърпява тежки вреди. През 1978 година автомобилът е продаден на Уолтър Медлин и в продължение на 45 години е съхранен в положението си на автомобил, развален при съревнование.

Новият притежател би трябвало да свърши доста работа, с цел да върне предходната популярност на автомобила. Според изследванията на специалиста по марката Марсел Масини и копията на заводските листове за сглобяване, този съответен образец е съединен през март 1954 година – съединен с екстериор Rosso Corsa и винилов салон Similpelle Beige.

Автомобилът е продаден със заводската табела на шасито, ъглите на задния мост и скоростната кутия със съответните номера. Вместо с истинския 2,0-литров елемент, автомобилът се предлага с по-голям 3,0-литров четирицилиндров мотор Tipo 119.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР