Илън Мъск продължава да оказва натиск върху акционерите на Tesla

...
Илън Мъск продължава да оказва натиск върху акционерите на Tesla
Коментари Харесай

Илън Мъск към акционерите: „Дайте ми 25% от акциите на Tesla или никога няма да видите роботите!“

Илън Мъск продължава да оказва напън върху акционерите на Tesla да го създадат собственик на блокиращ дял от 25% плюс една акция. Наскоро той сложи пред акционерите три ясни условия, при които е подготвен да продължи да ръководи компанията. В противоположен случай той ще спре развиването на изкуствения разсъдък и роботизираните коли, а без тях компанията бързо ще загуби цялата си стойност.

През последните години Мъск нееднократно е заявявал, че без изкуствения разсъдък и автопилота Tesla е на практика безполезна, че системата за самостоятелно шофиране е нейният главен и най-ценен артикул. А в последно време той предприе редица ограничения, с цел да подсигурява, че тази посока на развиване е единствената допустима за компанията, да вземем за пример анулира създаването на по-евтин електрически автомобил в интерес на основаването на роботизирано такси.

Така че, когато през януари 2024 година Мъск разгласи пред акционерите, че няма да може да реализира декларираната си цел да трансформира Tesla в водач в региона на индустриалния изкуствен интелект и роботиката без по-голям надзор върху компанията, измежду тях се появиха опасения. Мъск се нуждае от 25% + 1 акция, с цел да ръководи „ удобно “ компанията. Подобен дял към момента дава опция на акционерите да се опълчват на основния изпълнителен шеф, само че единствено в случай че против него има два пъти повече гласове, в сравнение с в негова изгода. Ако изискванията на Мъск не бъдат признати, той ще поеме създаването на тези технологии отвън Tesla. Сега Мъск има към 13% от акциите и остава най-големият акционер в компанията, написа Electrek.

Наскоро в X се появи нов отчет, който удостоверява и обяснява позицията на Мъск.

„ Ако Илън получи 25% от гласовете, Tesla бъде пререгистрирана в Тексас и бъде утвърден пакетът за обезщетения, тогава изкуственият разсъдък и роботиката ще останат в Telsa и компанията може да се устреми напред и да стане най-голямата в света. “

Ситуацията се изостря от правосъдните разногласия към компенсацията за акциите на Tesla на обща стойност 56 милиарда $, които Мъск трябваше да получи още през 2018 година, според изискванията на съглашението. Поради правосъден иск от страна на един от акционерите обаче съдът в Делауеър блокира заплащането. Мъск не има намерение да се откаже от обещаното му и има намерение да реалокира седалището на компанията в различен щат в Тексас, като се надява, че тамошният арбитър ще вземе решение в негова изгода.

Мъск стартира да създава хуманоидни роботи доскоро повече от две години. Сега прототипите на андроидите Optimus към този момент работят в автосалоните на Tesla, а всеобщото им произвеждане е планувано за 2025 година Очаква се роботите да генерират доста повече доходи за компанията, в сравнение с електрическите коли на Tesla, чието търсене към този момент понижава.

Поведението на Мъск е напълно разумно. В подписаното може да се каже историческо съглашение сред него, борда на шефовете и акционерите категорично и напълно ясно са разказани бонусите, които му се поставят, в случай че през годините Tesla реализира записаните във въпросното съглашение бонуси.

Всъщност на процедура всички огромни компании постъпват по същия метод. Това е по този начин наречената на диалект „ Златна клетка “. Главният изпълнителен шеф не получава заплата, а бонуси при постигането или превишаването на авансово уговорените финансови индикатори. По този метод той поставя допустимо най-вече старания за постигането на поставените цели. Едва ли има човек, който може да се помири със загубата от цели $56 милиарда, изключително откакто ги е заслужил. Но стилът на Илън Мъск е подобен, че той вероятно ще избра да не си губи времето и да изостави Tesla, да продължи да построява най-хубавите ракети и галактически кораби в света, да усъвършенства Starlink и да стартира да развива своите ИИ технологии някъде отвън Tesla.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР