Няколко схеми за източване на общинското дружество Чистота Искър разкрива

...
Няколко схеми за източване на общинското дружество Чистота Искър разкрива
Коментари Харесай

Как се източва Чистота Искър: Снегорини навъртат хиляди километри в месец без сняг

Няколко схеми за източване на общинското сдружение " Чистота Искър " разкрива отчет от вътрешен одит на Столична община, предоставен от кмета Йорданка Фандъкова. Резултатите от инспекцията демонстрират ясно по какъв начин се разпореждат контракти на частни компании да доставка на техника или за съответна работа, без да се съблюдават законовите условия и при подозрения за спор на ползи. Назначават се мъртви души и се изплащат солидни суми за фиктивно свършена работа.
Проверката на общината е направена преди няколко месеца, а през лятото отчетът е изпратен на прокуратурата. Кметът Фандъкова обаче по този начин и не даде гласност на изводите в документа, в този момент публичност му дава платформата " Изправисе.бг " на някогашния омбудсман и претендент за кмет на София Мая Манолова. Докладът е възложен на Медиапул, която разгласява детайлности от него.
Припомняме, че преди месеци столичните съветници от Българска социалистическа партия оповестиха, че общинското сдружение " Чистота Искър " превъзлага огромна част от внеменине й отговорности на частната компания " Грийн партнърс ", благосъстоятелност на Румен Гайтански-Вълка. " Чистота Искър " дава отговор за почистването на регионите " Люлин ", " Красно село " и " Красна поляна ". Основно сдружението подписва контракти с компанията на Вълка за наемане на техника, от която има потребност, с цел да си прави работата.
Според доклада на " Чистота Искър " за 2018 година сдружението дава над 12 млн. лв. за външни услуги, измежду които е и наемът на техника, написа Медиапул. Това са над половината от разноските на общинската компания. В същото време за чистенето на трите квартала през предходната година сдружението регистрира доходи от 11.278 млн. лв.. Отделно е получило към 1.5 млн. лв. за зимно разчистване на пътища и за разчистване на снега по улиците в регион " Кремиковци ".
Самите контракти са подписани по неразбираеми правила за избор на реализатор, ценообразуването е необичайно, има и подозрения, че се заплаща за фиктивно регистрирана работа. В същото време съгласно източници на Медиапул " Чистота Искър " има техника, с която да чисти регионите, само че не я употребява за сметка на наетата.
В отчета се цитира случай от 2018 година, когато от " Грийн партнърс " са регистрирани 3276 километра, изминати от снегорини през месец ноемри. Синоптичната информация обаче демонстрира, че тогава в София не е валял сняг.
" Чистота Искър " получава избран бюджет от общината за почиставе на три столични региона. Дружеството обаче действително пренасочва парите, които получава от общинския бюджет и които се събират от такса боклук от столичани, към частния си подизпълнител " Грийн партнърс ". От него по документи наема 39 броя техника. За всяка машина има посочена единична цена на наемане. Плаща се и цена на километър - 7.80 лв. без Данък добавена стойност. Не е конкретизирано дали се заплаща на цялостен или празен курс, написа в отчета от инспекцията.
От одита излиза наяве още, че " Грийн партнърс " получават, по разнообразни схеми и контракти, съвсем цялата сума, която общината дава на " Чистота Искър ".
Заради констатациите в отчета, още през юни месец, Йорданка Фандъкова разгласи, че е заменен шефът на сдружението Юлиян Михайлов. Според източници на Медиапул практиката с превъзлагане на действия на частни компании продължава и при новия шеф Стефан Пейков. Само част от компаниите са се сменили с други. Най-големият контракт - с " Грийн партнърс " обаче още е в действие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР