Няколко са новините за учениците преди началото на новата учебна

...
Няколко са новините за учениците преди началото на новата учебна
Коментари Харесай

До 15 септември ще качат в дигиталната раница безплатните учебници и помагала до 7 клас

Няколко са новините за учениците преди началото на новата образователна година. След привършване на публичното разискване стана ясно, че към този момент имат още една почивка. Заради провеждането на локалните избори, почивни ще бъдат дните от 28 октомври до 1 ноември. Запазва се броят на ваканционните дни.

Датите на другите полагаеми почивки също са ясни. Коледната почивка ще бъде от 23 декември до 2 януари , междусрочната - от 3 до 5 февруари, пролетната – от 30 март до 7 април за учениците от 1. до 11. клас и от 5 до 7 април - за учениците от 12. клас.

До 15 септември безплатните учебници и пособия до 7. клас, обезпечени от страната, ще бъдат качени в PDF формат в така наречен " цифрова раница ". Това заяви просветният министър Галин Цоков, който през днешния ден свика национално заседание с началниците на районните ръководства на образованието.

Всеки възпитаник ще може да употребява учебниците, определени от неговите учители в личния си профил в " цифровата раница ".

Предвидено е от идната година, когато учебниците до 12. клас също станат безвъзмездни да бъдат качени в цифров формат.

Първолаци

На 15 септември в първи клас ще влязат към 57 000 възпитаници. Още на идващия ден - 16 септември, ще стартират работа екипите за обсег, с цел да може всички деца, които на се тръгнали на учебно заведение, да бъдат посетени вкъщи, да се приказва с техните родители и те да бъдат върнати в клас.

Министърът уточни, че през последните 7 години в клас са върнати към 80 000 деца, като 50 000 от тях са се задържали трайно.

От на следващия ден в работата на групите на РУО и МОН, които разискват подобряването на образователния развой, за пръв път ще се включи и представител на учебния парламент.

" Искаме да чуем гласа на учениците, те най-добре знаят кои са главните проблеми, които стоят пред тях ".

Едно от главните посоки на активност през новата образователна година ще е разширение на учебното самоуправление и присъединяване на учебните заведения във взимане на решения. По думите на министъра по този начин ще се насърчи личностното и академичното развиване на децата.

" Важен проблем е свободата и академичната самостоятелност на шефовете и учителите. От позиция на опцията за потребление на разнообразни способи за образование, на по-голяма автономия в работата с възпитаници и стила на преподаване на всеки преподавател. За да може самото образование да се приспособява към квалификацията и опциите на всеки преподавател, по този начин и към групите възпитаници ", разясни Цоков.
Матурите
Изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на 7. клас през тази образователна година ще е на 19 юни, а по математика на 21 юни.

Това са одобрените със заповед на министъра на образованието и науката дати след завършилото публично разискване на графика за националните външни оценения.

Изпитите са изтеглени със седмица по-късно спрямо предишни години, с цел да имат седмокласниците повече време за подготовка.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, разнообразни от тези за седмокласниците - по български език и литература на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са образователни. Националното външно оценяване в края на 4. клас ще е на 27 май (български език и литература) и 28 май (математика).

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 17 май, а втората наложителна матура и изпитът по професионална подготовка – на 20 май.

Тези дни, както и датите на изпитите от националното външно оценяване за седмокласниците по български език и литература и по математика, са неучебни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР