Няколко неща плашат министър-председателите като бензинова криза. В автобиографията си

...
Няколко неща плашат министър-председателите като бензинова криза. В автобиографията си
Коментари Харесай

Да караш на изпарения

Няколко неща плашат министър-председателите като бензинова рецесия. В автобиографията си Тони Блеър си спомня за един подобен случай през 2000 година, породен от митинги против цените на горивата. Машината на Даунинг Стрийт се движеше с ледникови темпове. Необходими бяха решителни заповеди. " Бих желал армията да влезе и в случай че е належащо, да докара цистерните - спомня си той - и в случай че срещнат някакво принуждение от протестиращи, желая полицията да се оправи с тях доста твърда ръка, а в случай че не, да разреши армията да се погрижи за тях. Те са доста положителни в това. "

Там, където Блеър трябваше да се разгневи на протестиращи, Борис Джонсън трябваше да се оправи със затруднените световни вериги на доставки. Лобистката група Асоциация на търговците на бензин, споделя, че в този момент горивото се връща към бензиновите колонки. Но през последната седмица доста британци не съумяха да изпълнят колите си, а други губят часове на опашка, с цел да го създадат. Въпреки че рецесията значително е резултат от краткотрайни фактори отвън контрола на министрите, тя също по този начин акцентира трайни проблеми както с английската логистика, по този начин и с държавното управление на Джонсън.
Неуправляемите вериги за доставки
Глобалните вериги на доставки са подложени на стрес през последните 18 месеца с помощта на еднообразните модели на ползване, породени от COVID-19. Застаряването на работната мощ и неприятните условия сътвориха дефицит на водачи на камиони в цяла Европа. И двата казуса обаче са изключително остри във Англия. Веригите за доставки бяха уплашени от попълването на формуляри на границите, свързани с Brexit. Данъчните корекции са понижили заплащането на някои водачи на камиони, а броят им от Европейски Съюз е понижен с повече от 12 хиляди, или 10% от общия брой.

През цялото време министрите упорстваха, че няма дефицит на бензин. Слуховете, зародили от диалозите за дефицита на водачи, доведоха до пресушаване на бензиноколонките и отразяват два казуса. Единият е излъганите жители. През последните седмици се следи повишаване на цените на газа и празни лавици в супермаркетите. По думите на Доминик Къмингс, някогашен консултант на премиера Борис Джонсън, " марионетките, които се довериха на №10, и тези, които се довериха на марионетките, в този момент нямат бензин ".
Много неприятна връзка
Другото е отвратителната връзка на държавното управление. Изучавайки минали рецесии с горивата, Ебен Ъптън и Уилям Нътъл от университета в Кеймбридж откриват, че " безпристрастното разпространяване на информация за равнищата на запасите може да помогне за усмиряване на потребителите ". На 24 септември Надин Дорис, министър на културата, написа в Twitter в характерен жанр: " Няма дефицит на гориво. Повтарям, НЯМА НЕДОСТИГ НА ГОРИВО ", последвано от емоджи с алена кола.
Правителството на Джонсън не е по-добро в ръководството на рецесии.
Правителството дава доста малко информация за бензиновите ресурси. Неговите решения сплотиха софтуерното с отчаянието. Мигрантските потоци реагираха на положението на стопанската система, само че при имиграционния режим след Brexit те реагираха на министерския диктат. Правителството прекара лятото в опозиция на молбите за допускане на повече служащи, настоявайки компаниите да подобрят изискванията и вместо това да покачат заплатите. Данните от уеб страницата с разгласи за работа демонстрират, че са го създали. Залащането в обявите за свободни работни места за водачи на тежкотоварни коли (HGV) се е нараснало с 12.8% от февруари до август спрямо 1% за всички работни места.

И въпреки всичко проблемите продължаваха. При новия имиграционен режим водачите се смятат за " нискоквалифицирани служащи " и не са добре пристигнали във Англия. В опит да понижи натиска на 26 септември държавното управление разгласи 5500 визи за водачи на тежкотоварни коли, както и 5500 за птицевъди (друга промишленост, страдаща от дефицит на кадри). Въпреки че спомагателните служащи ще бъдат добре пристигнали, те няма да създадат голяма разлика поради дребния брой разрешителни. Визите изтичат на Бъдни вечер.

Други ограничения започнаха по-бързо. Преди да изоставен Европейски Съюз, длъжностните лица изготвиха " Национален спешен проект за горива ", който предлага на министрите пакет от ограничения с възходящи благоприятни условия. През юли транспортният министър Грант Шапс усили броя на часовете, на които водачите на камиони могат да работят. На 27 септември държавното управление задейства " Протокол за петрола надолу по веригата ", който освобождава компаниите от разпоредбите на конкуренцията, като им разрешава да споделят данни за дефицита. В комбиниране с обстоятелството, че даден автомобил може да поеме лимитирано количество гориво, това беше задоволително, с цел да накара горивото да потече още веднъж.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Климат 2 Свят 3 Енергетика 1 Свят 2 Енергетика 3 Право 1 Свят 2 Климат 3 Енергетика
Армията беше сложена в режим на подготвеност, като 150 бойци се готвеха да ръководят тирове. Предвид сложните условия, това може да не е последният път, когато тя е нащрек тази зима. Всъщност Борис Джонсън акцентира опцията за проблеми до " Коледа и по-късно ". Съществува обаче известна убеденост за държавното управление, защото то е изправено пред опцията за празнични разстройства. Въпреки рецесията, която частично беше основана от неговата водеща политика и беше неприятно ръководена от министрите, те заобикалят виновността. Анкета на YouGov попита кой е отговорен. Около 23% декларират, че държавното управление. Почти половината споделиха медиите. 2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Няколко неща плашат министър-председателите като бензинова рецесия. В автобиографията си Тони Блеър си спомня за един подобен случай през 2000 година, породен от митинги против цените на горивата. Машината на Даунинг Стрийт се движеше с ледникови темпове. Необходими бяха решителни заповеди. " Бих желал армията да влезе и в случай че е належащо, да докара цистерните - спомня си той - и в случай че срещнат някакво принуждение от протестиращи, желая полицията да се оправи с тях доста твърда ръка, а в случай че не, да разреши армията да се погрижи за тях. Те са доста положителни в това. " Там, където Блеър трябваше да се разгневи на протестиращи, Борис Джонсън трябваше да се оправи със затруднените световни вериги на доставки. Лобистката група Асоциация на търговците на бензин, споделя, че в този момент горивото се връща към бензиновите колонки. Но през последната седмица доста британци не съумяха да изпълнят колите си, а други губят часове на опашка, с цел да го създадат. Въпреки че рецесията значително е резултат от краткотрайни фактори отвън контрола на министрите, тя също по този начин акцентира трайни проблеми както с английската логистика, по този начин и с държавното управление на Джонсън.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 1

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР