Няколко месеца, след наводненията и свлачищата в Чепеларе и региона,

...
Няколко месеца, след наводненията и свлачищата в Чепеларе и региона,
Коментари Харесай

Кметът на Чепеларе: Рискуваме провал на туристическия сезон, ако държавата не финансира укрепване на свлачища

Няколко месеца, след наводненията и свлачищата в Чепеларе и района, общината към момента чака помощ от страната, с цел да извърши спешни поправки по няколко влошаващи положението си обекта.
До момента чепеларската администрация се е справила, като е укрепила краткотрайно проблематичните зони, само че с настъпващата зима, идните снеговалежи и по-късно - пролетните дъждове, съществува заплаха обстановката да се усложни и цели селища да останат в бедствено състояние. Заради срутени пътища е заплашен и туристическият сезон. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова споделя пред Actualno.com какъв брой дълго чака реакция, от страна на държавната власт, само че досега, макар неведнъж изпратените писма за разпределяне на финансиране, резултат няма. Общата стойност на средствата, нужни за възобновяване на засегнатите сектори, е към 2 000 000 лв.. Към момента Общината е в извънредно финансово усложнение, което не разрешава предприемане на трайни ремонтни работи, а единствено краткотрайни укрепителни действия. Ето какво изясни, по отношение на спешната обстановка кметът Чакърова.
Нека стартираме в последователен ред – бихте ли припомнили какви вреди са нанесени през миналото лято, в резултат на продължителните дъждове?
Това лято Чепеларе в действителност беше изправенo пред огромни провокации. Три пъти обявявахме бедствено състояние – един път общо за цялата община и два пъти отчасти – за пътя до скалния феномен „ Чудните мостове “ и към село Забърдо. Там имаше срутище на земно-скална маса. Засегнати бяха доста обитаеми места, измежду които Павелско, Хвойна, Зорница, Острица. Много вреди са нанесени и около речното корито на река Чая. В дните на самите бедствия извършихме най-спешно единствено спешни действия, които се състоят в разчистване на свлачища и създаване на насипи около речното корито. След усмиряване на обстановката, назначих комисия, която направи оглед на всички материални вреди. Много огромен е и казусът с отнесената улица „ Здравец “, която стана неизползваема. Веднага откакто обстановката се поуспокои, няколко седмици откакто равнището на реката понижа и беше допустимо в коритото й да влезе техника, засипахме с камъни и земна маса. Направихме дига и сега дупката е запълнена, само че действително би трябвало да се прави там напълно различен ремонт. Необходимо е да се подхващат трайни укрепителни ограничения. За благополучие, няма жертви и наранени жилищни здания от бедствията през миналото лято. Всички нанесени вреди са по общинската инфраструктура. Реката не съумя да излезе от своето корито, тъй като ние в действителност реагирахме доста съответно.
Каква е почти общата сума, която ще е нужна за възобновяване на вредите?
По предварителни калкулации, към 2 000 000 лв. – 2 500 000 лв.. Тъй като досега нямаме отпуснати пари, с които да стартираме възлагане на инженери планиране и осъществяване, решението е за всеки обособен обект да се направи план. Едва, когато сме подготвени с това, ще можем да разберем действително цената на нужните действия. Например, за подпорната стена, която е по пътя към село Забърдо и местността „ Чудните мостове “, по предварителни калкулации ще са нужни над 500 000 лв..
Какви ограничения и действия е подхванала община Чепеларе досега, с цел да алармира на страната, че има потребност от средства и надлежно – да бъдат в началото укрепени най-критичните зони, нуждаещи се от незабавен ремонт?
Първото, което направихме, е да желаяме тези средства от Министерски съвет, като целева дотация. До този миг нямаме никакъв отговор. Другото – вредите, които са нанесени по крайречието на река Чая, са тук-там, на които не са построени подпорни стени. Още през 2005 година също имаше доста огромно наводняване. Тогава реката излезе от коритото си. В оня миг от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет са отпуснати средства и са построени подпорни стени на речното корито само че не по цялото продължение на реката в града, защото в това време стартира и планиране на обходния път. Много хора ми задават въпроса каква е връзката с обходът. Той минава тъкмо в единия завършек на Чая, само че не през центъра на града, а пътувайки от Пловдив за Смолян, в ляво от реката. Т.е. в плана за обходния път са включени и създаване на подпорни стени. Това, което ние направихме незабавно, откакто се успокои обстановката, бе да намерим плана, да създадем извадки и да маркираме зоните, в които не са построени такива подпорни стени. Изграждането им е включено в ремонта, който би трябвало да бъде сбъднат от Министерството на районното развиване и благоустройство, или по-скоро от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Има контракт от 2000 година сред община Чепеларе и пътната организация за създаване на обходен път. Ангажиментът за градежа е точно на „ Пътна инфраструктура “, а общината се задължава да извърши отчуждителните процедури и по-късно да ги отдаде безплатно на АПИ. Останаха още 10 парцела, които не са отчуждени, защото за никой не е загадка че община Чепеларе е в сериозно финансово състояние и няма опция да отдели лични средства. Около 450 000 лв. са нужни за осъществяване на отчуждаването.

От началото на 2016 година организирах неведнъж срещи с другите изпълнителни шефове на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Водили сме диалози, по отношение на опцията те да изплатят това обезщетение, с цел да се направи обходния път. Изпращала съм писма до Министерството на туризма, Министерството на превоза и Министерството на финансите за разпределяне на финансова помощ, само че към сегашния миг няма резултат. Предстои създаване и стартиране на граничния пункт – през Рудозем – Ксанти, с което се чака през 2019 година да се усили неведнъж трафикът на туристи към Гърция. И поради срутените пътища ще е доста неприятно и ще окаже ужасно отрицателни последици, тъй като целият туристически поток в посоката минава през Чепеларе. В тази връзка, Агенция „ Пътна инфраструктура “ би трябвало да си извърши уговорките, най-малко по създаване на подпорните стени – там, където няма потребност от отчуждителни процедури. Писмата са изпратени още на 05.07.18 година, като са приложени цветни фотоси и извадки от плана, маркирани са и правите от коритото на река Чая, които сега са пропаднали от придошлата вода, а там е трябвало да има построени подпорни стени. Тъй като минаха много месеци оттогава, в края на предишния месец изпратих нови писма до министъра на районното развиване, отново по същата проблематика. Този път преписката бе адресирана и до Народното събрание и до министър-председателя.
Защо Агенция „ Пътна инфраструктура “ би трябвало да поеме построяването на подпорната стена?
Защото там има план и те би трябвало да създадат подпорните стени. Няма смисъл община Чепеларе да кандидатства до Междуведомствената комисия по бедствия и повреди, да бъдат отпуснати средства, дейностите да бъдат осъществени и след това някой да ги бутне, тъй като има подготвен различен план, който чака осъществяване.
Какви са Вашите терзания, като кмет?
Притесненията ми са, че в този момент следва зимен сезон. Дай Боже зимата да е добра. Но пролетта като стартират отново да се топят снегове, да валят пролетни дъждове, обстановката може да се усложни още веднъж. Освен това, имаме общо 11 сериозни точки. По-сериозните проблеми са подпорната стена, която е на към 4 километра преди село Забърдо. Там три пъти се задейства свлачище. Извършени са огледи и е изработен отчет. В момента община Чепеларе приготвя техническо задание и ще възложим планиране. Водим диалози с проектанти, които са се потвърдили с положителни планове и имат дълъг опит. До края на ноември тази година предвиждаме към този момент да имаме нов план за трайни дейности и ще го входираме в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне.
Междувременно работим и по въпроса със свлачище в село Павелско. Там, откакто бе осъществено изследване от геодезисти и геолози, също следва възлагане на планиране. В Павелско се оказа, че съществува заплаха да бъде обиден мост, който се намира напълно покрай свлачище в региона. По същия метод ще действаме и за срутището на път, който минава през селата Люляково и Острица. Те имат общо население към 90 души. В момента на бедствието там също беше много ужасно и достъпът до селата се осъществяваше единствено с лек автомобил. Тъй като ние видяхме, че няма да получим обща помощ и да възложим на инженери планиране и осъществяване на всички сериозни точки дружно, по тази причина преценихме, че изходът е за всеки обект да се разпорежда и да се кандидатства за финансиране към Междуведомствената комисия, поотделно. А тя е с извънредно стеснен бюджет, доста мъчно се дават средства от там, а и съвещанията ѝ се организират едвам няколко пъти в годината.
Иначе вредите, които са нанесени, се надявам до края на годината общината да има нови планове и при започване на идната да аплайваме. Но възможностите са доста минимални, аз го виждам. Искам да отбележа, че породи огромна вреда и на общински горски път. В Чепеларе горите са върнати на частни лица в кооперации и един от главните поминъци, с изключение на туризъм и ски фабриката, тук е и дърводобивът. Вече втори месец работим по възобновяване на пропадналия път. Образува се голяма дупка – над 120 метра, с широчина и дълбочина към 4 метра. По този проблем се обърнахме за осъществяване на спешни действия към две компании. Едната беше направила неофициална оферта за трайно решение, съгласно която спешните действия възлизат на над 100 000 лв., а трайното решение – над 400 000 лв.. Така че би трябвало изцяло планиране, още веднъж кандидатстване към Комисията и очакване няколко години. Тъй като този горски път през зимата е туристическа писта, макар че община Чепеларе не разполага с задоволителен финансов запас, поех този риск и разпоредих осъществяване на спешни действия, тъй като в противоположен случай рискуваме пропадане на зимния сезон.
В подобен случай по какъв начин ще обезпечите финансово тъкмо тази активност?
Към сегашния миг сме изплатили един напълно дребен задатък на компанията, с цел да почне да работи. Надявам се, че тя ще успее да ни изчака. Подготвили сме всевъзможен тип документи и сме подали искане към Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне за погашение на спешни действия. Имахме информация, че съвещание ще се организира преди десетина дни, само че се оказа че такова не се е състояло. Идеята на настояването ни е да се изплатят най-малко разноските за спешни действия. Силно се надявам, апелирам се всеки ден, в действителност до края на годината да има съвещание и да бъдат прегледани тези наши преписки. Община Чепеларе е в извънредно затруднено финансово състояние. Предполагам, че и други администрации нямат задоволително запас, тъй като в бюджетите, които вършим при започване на всяка година в действителност залагаме средства за спешни действия. Те, обаче са извънредно незадоволителни, поради разноските, които всяка една община би трябвало да прави за естественото си действие. Преди години по различен метод са се решавали тези проблеми, само че след основаване на тази Комисия, страната отпуска бюджет, който не стига.
В тази връзка, годишно, при започване на октомври се организира среща на локалните управляващи в Албена. Тази година Националното съдружие на общините излезе със мнение, в което насочва няколко оферти към страната. Бихте ли показали какви са те, както и претекстовете за настояванията?
Националното съдружие на общините предлага да се направи механизъм, по който да се залагат в финансовите средства, т.е. към целевите финанси, които отпуска страната, и средства за предварителна защита. Веднага споделям за какво това е добре. Тази стена по пътя към „ Чудните мостове “, още през 2016 година подаде сигнал към нас, че там има проблем и нещо ще се случи. Но отново споделям, защото Община Чепеларе не разполага с неограничени средства, тогава извършихме в действителност спешни действия. Ако имахме в бюджета такива целеви финанси за предварителна защита, бихме могли да възложим планиране и осъществяване и да се построи подпорна стена, да се създадат укрепителни действия и тогава, може би, разноските щяха да бъдат на половина по-малко. И другото искане на Сдружението е бюджетът на Комисията в действителност да бъде повишен, тъй като той е извънредно непълен. Защото даже общини, които разполагат с задоволителен финансов запас, имат потребност от възобновяване на нанесени вреди от естествени бедствия.
Споменахме, че Чепеларе е сериозна туристическа дестинация, ще попречи ли актуалното положение на пътищата върху туризма в общината?
Курортен комплекс Пампорово е напълно покрай Чепеларе. В съвсем всяко едно обитаемо място от общината – Орехово, Павелско, Забърдо, Проглед (с леглова база към 300 легла) – са ситуирани къщи за посетители, дребни хотели, места за настаняване. Легловата база единствено в Чепеларе е от 1 000 кревати, а в Пампорово на територията на общината леглата за туристи са над 7 000. Целият комплекс разполага с към 15 000 кревати, само че останалата част са в землището на Смолян. Лятото селата в Чепеларско са доста посещавани. Туристическият налог, който събира Общината годишно, е в размер на над 150 000 лв.. В резултат на усилени инспекции и нараснал надзор, от страна на чиновниците в бранш „ Туризъм “, се усилиха приходите от туристическия налог. Имаше укриване на таксата от хотелиери, само че вследствие на диалози, подписване на съглашения, предприемане на най-различни насилствени ограничения за събиранията, Общината съумя да събере по-голяма част. А за тази година чакам той да е от порядъка на 180 000 лв. – 200 000 лв.. Интересен факт е, че първият интернат за туристи в региона е основан през 1934 година от Никола Читовски. Чепеларе през годините е бил доста прочут, изключително през лятото притеглят чистият въздух и еко пътеките. В същото време се развива и ски туризмът на пистите на Пампорово и Мечи чал. Освен това, през 2016 година имаше голяма инвестиция, която ще донесе още по-голямо развиване в зимния туризъм – лифтът на Мечи чал бе платен от притежателя на лифта на Пампорово. Така че към този момент имаме обединяване на двете ски зони и през последните две години с една въжен превоз карта се кара на двете места. Предстоят и още вложения в тази тенденция – ще бъде построен свързващ въжен превоз и още писти на европейско равнище. Така че разрушените пътища освен ще лимитират туристическия поток, а съставляват и заплаха и терзание за жителите, които са целогодишно в Чепеларе и във всички обитаеми места на общината.
Интервю на Теодора Димитрова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР