Няколко хиляди демонстранти протестираха днес срещу посещението на испанското кралско

...
Няколко хиляди демонстранти протестираха днес срещу посещението на испанското кралско
Коментари Харесай

Испанският крал Фелипе е на посещение в Барселона, посрещнаха го протести

Няколко хиляди стачкуващи стачкуваха през днешния ден против визитата на испанското кралско семейство в Барселона, столицата на самостоятелния район Каталуния, разтърсван от седмици от сепаратистки митинги, съобщи " Ройтерс ".



Крал Фелипе, брачната половинка му Летисия и двете им дъщери участваха през днешния ден на гала в Барселона за връчването на премиите за млади дарования на фондацията " Принцесата на Жирона ". Целият регион към мястото на церемонията беше със засилено полицейско наличие, а подстъпите към него бяха отцепени.



Протестиращите удряха тенджери и скандираха " Каталуния няма крал! ".

Някои гориха портрети на краля.



Част от стачкуващите крещяха обидни възгласи против присъстващите на церемонията, до момента в който търсеха метод да заобиколят полицейските заграждения, заяви кореспондент на " Ройтерс ".

Долорс Агилера, 70-годишна жена, съобщи, че наличието на краля в Барселона е провокация.

" В пандизите има политически пандизчии. Не можем да приемем това ", сподели тя. Агилера имаше поради наказаните на 14 октомври деветима сепаратистки водачи за ролята им при несполучливия опит за самостоятелност на Каталуния през 2017 година

Присъдите провокираха вълна от митинги в самостоятелната област, при която стачкуващите постоянно влизаха в конфликти с полицията, блокираха пътища и подпалваха кофи за отпадък и транспортни средства.

" Станахме републиканци, тъй като Мадрид ни третира като колония ", сподели брачният партньор на Агилера, 68-годишният пенсионер Антони Гонсалес. Независимостта е единственият път пред региона, добави той.



Пламналата с нова мощ каталунска рецесия също по този начин усложни още повече фрагментирания политически пейзаж в Испания в миг, в който тя се готви за четвъртите за последните четири години избори и от месеци е без обикновено функциониращо държавно управление, отбелязва Ройтерс.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР