Няколко дни преди началото на новата учебна година във висшите

...
Няколко дни преди началото на новата учебна година във висшите
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Сегашното поколение ще ни отведе далеч

Няколко дни преди началото на новата образователна година във висшите учебни заведения, ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков съобщи в студиото на „ Панорама “, че настоящето потомство студенти има доста по-голям късмет от предходните, поради което ще води обществото надалеч. Ректорът на най-стария университет в България, който ще чества своята 130-годишнина идната година, изрази увереността си, че българското висше обучение може да е конкурентноспособно в международен мащаб.

Проф. Герджиков акцентира от сбъркания модел на висшето обучение, съгласно който финансирането на висшите образователни заведения става на база численост студенти, а не на качество, което принуждава образователните заведения да откриват нови специалности и факултети, като се прави компромис с качеството.
проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “: Този модел докара до това да одобряваме хора с по-малко предпочитание и усърдие, което намали равнището на качеството на висшето ни обучение. Последните три години тази наклонност стартира да се трансформира. Във всички университети и в софийския качеството не може да не пада, тъй като одобряваме 20-те най-хубави и 80 % от випуска.  Повече претенденти в Софийския университет тази година Повече претенденти в Софийския университет тази година
730 претендент - студенти повече от предходната година - с това са похвалиха през днешния ден от Софийския университет. Процентно това е растеж от 10 на 100. Причините -...

Друга причина за спадането на качеството на висшето обучение съгласно проф. Герджиков е и нормативната уредба. Той обаче изрази вяра, че най-малко по въпроса с финансирането последните няколко години има голямо развиване.
проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “: В СУ учат над хиляда непознати студенти и това е световна конкуренция. Имаме късмет на глобания пазар, ае първите 10 университета са с доста високо качество. Въпросът не е в ранглисти. Подготовката на българските студенти не е по никакъв начин неприятна и реализацията на студентите ни го демонстрират.

Проф. Герджиков изрази доверието си към националната организация за акредитация на висшето обучение, към която има забележката, че дава на съвсем всички университети най-високата оценка, само че изрази увереността си, че не може да има съответно висше обучение без национална организация за акредитация.
проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “: СУ се пробва да влага средства, само че получаваме същите пари като останалите. Реформата на финансирането е единственият ни късмет да се върнем в верния път - в този момент можем да повишим качеството и да мотивираме хората да работят в университета. Винаги съм казвал, че трябват повече пари за висше обучение въобще, само че при обективна система най-хубавите университети ще получават повече и това става последно време.

Ректорът на Софийския университет съобщи, че последните години няколко разнообразни държавни управления правят сложна промяна във висшето обучение, която неизбежно ще докара до това някои университети да пострадат, поради сбърканата система за финансиране, съгласно която изкуствено са увеличавали броя си студенти. Той акцентира, че казусът не е в многото университети, а в многото предлагани специалности.
проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ : През последните пет години при няколко държавни управления организираха една сложна промяна, тъй като някои университети ще пострадат от нея. Те не са отговорни за сбърканата система, а в този момент те би трябвало да се приспособяват към вярната система. Някои от тях имат районно значение.  Започва инспекция в Софийския университет за спомагателни хонорари Започва инспекция в Софийския университет за спомагателни хонорари
Поводът е сигнал на студенти, членове на Академичния съвет, за раздадени спомагателни хонорари на администрацията на стойност съвсем 6 милиона и...

Проф. Герджиков акцентира, че спомагателните хонорари в университета не са в допълнение на заплатата, а са част от нея съгласно Кодекса на труда. Той добави, че те се дават на база присъединяване в научни планове, изключителни часове и управление на магистърски стратегии и други Той акцентира, че СУ „ Св. Климент Охридски “ се пробва да пести пари, където е допустимо, само че и съобщи, че университетът прави вложения в бъдещето.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ : Моята цел е през идната година, когато честваме 130 години, е да потвърдим, че обществото ни има визия за бъдещето. Тя би трябвало да е визия с обсег и да включва духовни цели. Университетът може да има съществена роля в това.  Румен Радев открива образователната година в СУ „ Св. Климент Охриски “ Румен Радев открива образователната година в СУ „ Св. Климент Охриски “
На 2 октомври от 10:00 часа в аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ ще бъде публично открита академичната 2017/2018 година в най-ста...

Новата образователна година в СУ „ Св. Климент Охридски “ ще стартира на 2 октомври, като на церемонията в аулата на Ректората се чака да участва президентът Румен Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР