Няколко дни преди местните избори службите - прокуратура, ДАНС, ГДБОП

...
Няколко дни преди местните избори службите - прокуратура, ДАНС, ГДБОП
Коментари Харесай

Службите се сетиха да профилактират седмица преди вота

Няколко дни преди локалните избори службите - прокуратура, ДАНС, ГДБОП и антикорупционната комисия (КПКОНПИ), се сетиха и се задействаха по сигнали за пазаруване на гласове, практикуване на така наречен корпоративен избор, търговия с въздействие, избирателен туризъм и други нарушавания. Най-мащабна бе акцията за попречване на възможни измами на спецпророкуратурата в Несебър и други морски общини, където мизата на медиаторите в схемата с търговията на гласовете достигала до 300 лева, а " продавачът " взимал едвам 50 лева, твърди Българска национална телевизия. След интервенцията, в която са били претърсени голям брой офиси, частни жилища и магазини, в това число и щабове на претенденти за кметове и общински съветници, няма задържани.   

В Исперихско обаче не е по този начин. За пазаруване на гласове в исперихско село е формирано бързо произвеждане против двама души. Установено е, че те са давали имотни облаги за склоняване на хора да упражняват изборното си право за избран претендент. От прокуратурата напомнят, че в Наказателния кодекс има специфична част, където са обхванати всички хипотези на закононарушенията срещу политическите права на жителите. За някои от нарушаванията се плануват по-солени санкции - от 1 до 7 година отнемане от независимост, както и санкции над 10 000 лв.. Към наказателна отговорност може да бъде притеглен всеки, за който има доказателства, че взе участие в организирането на следен избор.

Служители на ДАНС пък са влезнали в постройката на общината в Кочериново по подозрения за престъпления, свързани с адресни регистрации преди локалния избор,  заяви в. " Струма ". Агентите са изискали да им бъде предоставена информация за новорегистрираните поданици по сегашен адрес. Зам.-кметът на община Кочериново Любка Йорданова съобщи, че чиновниците на ДАНС са представители заповед за инспекция на регистрацията на жителите по непрекъснат и сегашен адрес, която бе осъществена в работа ГРАО. " Съставен е протокол и чакаме резултатите от инспекцията, която е рутинна ”, съобщи тя.

В община Кресна към 600 души са се записали за по-малко от година, като множеството от тях са с сегашен или непрекъснат адрес, заяви БНР. Партии заподозряха избирателен туризъм, а представители на локалната власт се оправдаха с построяването на автомагистрала " Струма ". В региона като живеещи са се записали много служащи, макар че строителните работи приключиха преди към година. Напрежение пораства с наближаването на локалния избор.

Заради това и прокуратурата е упълномощила инспекция на полицията, която в продължение на десетина дни е посещавала адреси в общинския център и няколко села, като са разпитвани и притежателите на жилищните парцели. Проверка е правена и в постройката на общинска администрация.

ЗАКОННО, НО НЕМОРАЛНО

Не е морално, само че законът го разрешава, разяснява пред БНР ръководителят на ОИК в Кресна Росица Петличка, която сподели, че към този момент инспекциите на органите на реда не основават проблем. " Няма постъпили при нас сигнали, тъжби за регистрирани непозволено ", добави тя. Според нея подозренията за избирателен туризъм се отразяват на настройката на хората. " Искат да изберат кмет на мястото, където в действителност не живеят… Просто законът го разрешава ", добави Петличка.

Междувременно от Районна прокуратура Сандански оповестиха, че след полицейската инспекция, по случая има формирана кореспонденция, която е изпратена по подготвеност на друга прокуратура, без да прецизират коя е тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР