Няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19

...
Няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19
Коментари Харесай

Десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксиниране са подадени към Прокуратурата

Няколко десетки сигнала за подправени документи за имунизиране против COVID-19 са подадени към прокуратурата. Това съобщи пред публицисти министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров, който взе участие в гала по награждаването на представители на районни здравни инспекции.

По думите му, тези сигнали " не са толкоз доста ". Кацаров добави, че тези случаи изискват особено следствие, тъй като има две заинтригувани страни - този, който е сложил имунизацията и този, на който е била сложена.

" Ситуацията с увеличението на броя на инфектираните с COVID-19, със запълването на болничните кревати и опцията на системата да окаже помощ и лекуване се следи деликатно. Засега няма суматоха, а индикаторът за смъртност е надалеч от стойностите, които са били през октомври и ноември предходната година. Няма дефицит на болнични кревати за банкет на деца, инфектирани с коронавирусната зараза. Броят на болните деца не се отклонява доста от данните за предходните " талази ", увери министър Кацаров. Той сподели още, че сегашните индикатори демонстрират превес измежду инфектираните на по-възрастните хора. " Капацитетът на лечебните заведения се запълва поредно, както е планувано по проект и към момента има лечебни заведения, в които не е бил признат нито един болен от COVID-19 ", добави здравният министър.

" Фалшивите имунизационни документи са доста извънредно и отрицателно събитие. Всички сигнали ще трансферираме към Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. Имаме обособени подозрения за лица, които са създали прекалено много имунизации на хора с разнообразни адреси от цяла България, което значи, че това не е невероятно ", каза основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред публицисти.

Ако има необятна циркулация на вируса в обществото, ще има и повишение на случаи в учебните заведения, предвижда Кунчев. " Ако се съблюдават написаните от Министерство на образованието ограничения, считам, че сме свели до най-малко риска от заразяване ", добави той.

Главният държавен здравен контрольор уточни още, че няма съображение да се приказва занапред за някакъв народен локдаун, така като 14-дневната заболяемост към момента се движи в границите на 320-330 приблизително за България. 

На въпрос дали вървим към наложителна имунизация, Кунчев отговори: " Задължителна имунизация съм предложил само за избрани групи на база професионален симптом, които могат да бъдат риск за своите пациенти, за хората, с които работят. То е лимитирано единствено до здравните служащи и работещите в обществени служащи. Виждате, че и това не се приема, въпреки че неизбежно ще стигнем до това ". Според него България не може да остане с под 20% ваксинирани. 

Кунчев изясни, че предстоящите грипни варианти за този зимен сезон са " Виктория ", " Вашингтон ", " Пукет " и " Хонгконг ". " Щамовете не са нови, само че някои от тях не са циркулирали толкоз интензивно и до известна степен може да се одобри, че хората не са се срещали с тях. Изненада ще бъде, в случай че COVID-19 още веднъж, както предходната година, успее изцяло да отстрани грипа или към този момент той ще откри метод отново да се популяризира и да аргументи в някаква степен зараза, въпреки да не може да се каже до каква степен интензивна ", добави още той.

Според него, има дребна възможност човек да се болести по едно и също време и с двата вируса. " Това е суперинфекция, която утежнява клиничната картина и лекуването. За грип можем да приказваме към края на годината, а за по-сериозно разпространяване - към края на януари или началото на февруари. Сега стартира акцията за имунизация против грип. В средата на октомври към този момент ще може да стартира и безплатното имунизиране на хората над 65-годишна възраст ", сподели още Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР