Някои специалисти класифицират телефоните „преди появата на iPhone“ и по-интересните

...
Някои специалисти класифицират телефоните „преди появата на iPhone“ и по-интересните
Коментари Харесай

Телефоните, които промениха света: от мобилната ера до наши дни

Някои експерти класифицират телефоните „преди появяването на iPhone“ и по-интересните модели след излизането на първия айфон.
Но дано да се върнем при започване на мобилната промишленост и да си напомним моделите, които станаха знакови и дефинираха развиването на този отрасъл. Историята на тяхното развиване е в действителност увлекателна.
1983 година
Motorola DynaTAC 8000X



През лятото на 1983 година Motorola показа първия комерсиален мобилен телефон. Той бе разработван цели 10 години. Устройството тежи 800 грама, може да запомня 30 телефонни номера, работеше 30 минути с едно зареждане и струваше $3995. Въпреки високата цена, за закупуването на тази Motorola се натрупваха големи опашки. Всъщност, с това стартира ерата на мобилните телефони.
1989 година
Motorola MicroTAC 9800X



Първият в действителност мобилен телефон. Това сгъваемо мобилно устройство към този момент е в действителност портативно. Интересният миг тук е, че прибиращата се антена е камуфлаж – същинската е сложена в корпуса. Но проучването на пазара сподели, че потребителите няма да имат доверие на мобилен телефон без антена.
1992 година
Nokia 1011



Първият всеобщо създаван GSM телефон. Произвеждаше се до 1994 година и може да запомня до 99 контакта в паметта си. Този телефон зададе нови стандарти по гъстота и тежеше „едва“ 495 храма.
1993 година
Benefon Beta



Трудно е да си представим, само че до появяването на този модел, в мобилните телефони нямаше часовник. Този телефон бе още по-компактен при тегло 285 грама. Навремето се считаше за хубав и изтънчен.

IBM Simon



А това е телефонът, който се смята за основоположник на смарт устройствата. В този модел за първи път се прави опит за сливане на джобен компютър и телефон. Simon има органайзер, календар, бележник, адресна книга, калкулатор, времето в другите часови пояси, можеше да изпраща и получава факсове и е-поща, имаше слот за външни карти памет и даже няколко игри.
1994 година
Nokia 2110



Технологията SMS бе основана още през 1989 година, тествана през 1992-ра, а първият телефон с опция за продан на къси тестови известия бе точно Nokia 2110, излязла на пазара през 1994-та.
1996 година


Motorola StarTAC

Първият мобилен телефон вид мида. За времето си бе доста съвременен и известен.

Nokia 9000 Communicator



Споменатият нагоре IBM Simon не се хареса на потребителите с прекомерно високата си цена и не се наложи на пазара. А комуникаторите на Nokia се харесваха извънредно доста. През 1996 година излезе Nokia 9000 – първият мобилен телефон с процесор Intel 386. Това е сгъваемо мобилно устройство с QWERTY клавиатура с поддръжката на факсове и е-поща. Този телефон има и приложения – уеб-браузър, разписание на полетите, борсови котировки, валутните курсове. Екранът е монохромен и не е сензорен. Доста огромни размери и тегло (397 грама).
1997 година
Siemens S10



Първият телефон с пъстър екран. Показва единствено три цвята и 8 отенъка. Но за времето си изглеждаше напряко революционно. И даже имаше вграден диктофон.

Philips Spark



Може би някои помнят, че преди време Philips имаше известна серия телефони с име Xenium, с много дълга самостоятелна работа. Тази компания обърна внимание на самостоятелната работа и през 97-ма година изкара на пазара първият в света телефон, издържащ 350 часа в режим на подготвеност и имаше две акумулатори в комплекта.
1998
Sharp PMC-1 Smart-phone



По-горе отделихме внимание на първото устройство, което може да се смята за комуникатор, а това е първото, което бе наречено смарт телефон. Моделът на Sharp имаше сензорен екран, само че съвсем нищо друго не е известно. Много рядко устройство.

Nokia 5110



Може и да не е кой-знае каква иновация, само че това е първият телефон със сменяеми панели. Всички харесаха опцията да ги сменят, като тази наклонност се резервира до през днешния ден. И още, 5110 устояваше на рухване и удар, и имаше вградена известната игра „Лакомата змия“.

Sagem MC 825FM



А това е първият в света телефон с FM-радио.
1999 година
Nokia 7110



Първият телефон с WAP браузър – интернет стартира да се появява в мобилните устройства. За проявлението на уеб страниците на дребните монохромни екрани бе основан езика WML – банален аналог на HTML. И да, нямаше никакви цени за трафик: включването и заплащането бе по време, като при dial-up.

7110 е първото устройство на Nokia. употребяващо известната платформа Series 40. Този телефон поддържаше всички нови технологии от това време, в това число инфрачервен порт, както и колелцето за ръководство NaviRoller (аналогът бе JogDial на Sony).

Benefon Esc!



Първият в света телефон с поддръжката на GPS. Това устройство има значителен монохромен екран и разполага с навигационното приложение BeneMaps, в което са вградени картите Arbonaut mobile map. Услугата обхващаше цялата територия на Европа и оферираше топографски, туристически, хидрографски и градски карти. Телефонът можеше да следи скоростта на напредване, бе предпазен от влага и удари, а корпусът бе доста здрав, като рамата бе железна.

Nokia 3210



Поредната иновация на финландците. Суперпопулярният телефон с продажби над 160 милиона екземпляра, вградена антена и Т9 за по-лесното въвеждане на текст. Тук се появиха първите изображения, които можеха да се изпращат посредством SMS – да вземем за пример торта със свещички за рождения ден. Предлага се модели с друг цвят на корпуса, а панелите можеха да се сменят.

На някои места се споделя, че в действителност първият телефон с Т9 е бил Sagem MC 850, обявен през същата 1999 година.
2000 година
Sony J5



През 2000 година японците показаха първия телефон с поддръжката на полифония. Прекрати се досадния вик на старите телефони. J5 има комфортен графичен интерфейс, комплект тапети за десктопа и ръководещото колелце JogDial. И още, този телефон има диктофон, а записаният в паметта на смарт телефона файл може да се употребява като рингтон.

Sharp J-SH04



Да уважим първия в света телефон с вградена камера!

Резолюцията на датчика е 0,11 мегапиксела, а фотосите могат да се изпращат по електронната поща. Според различна информация, още през 1999 година Kyocera VP-210 е имал предна камера, само че сами за видеовръзка.



Да не забравим, че през 2000 година излезе Samsung SCH-V200 с VGA камера и 1,5-инчов TFT екран. Но специалистите не го смятат за първия телефон с камера. Въпреки че тя е сложена в корпуса на устройството, тя се употребява и работи като обособен модул и с цел да се видят фотосите се постанова наложителното включване към компютър.



Samsung SPH-M100 Uproar



А това е първият телефон с MP3. Интересно устройство с 64 MB памет, което може 10 часа непрестанно да възпроизвежда музика. В комплекта са сложени много необикновени слушалки.

Siemens SL45



Според някои източници, първият телефон с MP3 плеър е именни SL45, само че Samsung въпреки всичко излезе по-рано. Но пък рожбата на Siemens има
слот за MMC карти памет и може да побере повече музика. Този телефон се продава със слушалки Sennheiser, има инфрачервен порт, диктофон и комфортен органайзер.

А идната трансформация SL45i към този момент поддържа java приложения. Програмистите откриха метод да прибавят тази опция и в SL45, прибавиха графични меню вместо текстовото и телефонен секретар. Красив телефон, който бе доста известен.

Nokia 3310



Не е допустимо този лист да мине бе легендата, от която в световен мащаб бяха продадени 126 милиона броя. Телефонът бе обичан поради своя здрав корпус, изключителната надеждност и наличната цена. Устройството поддържа всички базови функционалности – позвънявания, SMA, таймер, будилник, калкулатор. също така имаше вградени цели четири игри – Snake II, Pairs II, Space Impact, Bantum.

Ericsson R380



Първото известно устройство, което публично бе счетено за смарт телефон и първото, работещо под ръководството на Оценка за съвместимост Symbian. Разполага с огромен 3,5-инчов сензорен екран с поддръжката на 4 градации на сивия цвят. Може да работи със стилус, а клавиатурата е преносима. Ума органайзер, WAP браузър и игри.
2001 година
Siemens ME45



Това е още една легенда – предпазеният телефон на Siemens, който бе харесван за отличната жизнеспособност. И още – прелестен екран (7 реда), добра функционалност (IR порт, WAP/GPRS). И всичко това при напълно налична цена.

Ericsson T39



Компактният флип телефон бе доста известен с удачния си дизайн и съответната цена. Това е вторият в света телефон с поддръжката на Bluetooth. Първият с тази поддръжка също е на Ericsson – R520M, който излезе малко по-рано.
2002 година
Nokia 7650



Symbian смарт телефон с поддръжката на MMS и един от най-съвършените за времето си – VGA камера и първокласен пъстър екран, Bluetooth, IrDA, е-поща, java, midi, wav, amr. За слушането на MP3 би трябвало да се конфигурира външно приложение. 7650 е първото устройство от линията Series60 и първият телефон на Nokia с камера.

Nokia 6650



Първият в света 3G телефон с поддръжката на W-CDMA 2100 MHz.
2003 година
Nokia 1100



Телефоните стават напълно евтини. Симпатичният телефон коства под 100 евро, а продажбите надвишиха 200 милиона екземпляра в целия свят.

Този модел е забавен и с това, че всеобщо се купуваше от хакерите, тъй като някои модели даваха опция да се прихващат банковите пароли.
2004 година
Nokia 6230



Следващата финландска легенда. Нищо революционно, само че страховит дизайн, първокласен екран, поддръжка на MP3 и външни карти памет – всичко в една при оптимална цена. Телефонът събра цяла войска от почитатели, които дълго време не виждаха опция и чак през 2005 някои започнаха да го заменят с 6230i, който имаше мегапикселова камера, усъвършенстван екран и по-мощна батерия.

Motorola RAZR V3



Motorola много подвигна летвата на дизайна, представяйки напълно тънкия сгъваем RAZR V3 с плоска железна клавиатура. Икона за стила от 2004 година, както и за идващите няколко години.

Pantech GI100



А това е първият в света телефон със скенер за пръстови отпечатъци. Само че този скенер не се употребява за отключване на устройството, а за бързото извикване на 10 секрети телефонни номера, като за всеки можеше да се вкара и запомни обособен отпечатък.

Nokia 7610



Symbian-смартфон, след който VGA камерите в телефоните всеобщо започнаха да се заменят с нови 1 МР камери.

Sharp V602SH



Японска екзотика – телефон с 2 МР камера и за първи път с 2х оптичен зум.
2005 година
Sony Ericsson K750i



Един от първите телефони с първокласен 2 МР модул с комфортно капаче за обектива. Ако бъде вдигнато, автоматизирано се задейства камерата. Добър дизайн, здрав корпус, висока известност.
2006 година
Samsung X820 Ultra



Тогава излезе модата на супертънките устройства. Samsung предложи най-тънкия – едвам 6,9 милиметра.
2007 година
Samsung W2400



Първият телефон с AMOLED екран – ослепителен, пестелив, с дребни ъгли на виждане.

Всъщност първите OLED телефони бяха показани още през 2003 от Sanyo и Fujitsu.

Nokia N95



Много известен Symbian-смартфон във тип на двоен слайдер. Един от първите всеобщи модели с GPS.

Samsung SCH-B710



Първият в света телефон с двойна камера, даващ опция за снимането на 3D наличие, което даже може да се демонстрира на 2,2-инчовия екран.

iPhone



Революция в света на смарт телефоните – устройството, което промени всичко. Това е първият Apple iPhone с капацитивен сензорен екран, подсъзнателен интерфейс за ръководство посредством пръстите на ръката, мултитъч – жестовете за ръководство и мащабиране, без които в този момент не можем да си представим нито един смарт телефон, автоматизирано завъртане изображението на екрана, комфортни плеър и браузър. След излизането на айфона, смарт телефоните към този момент не бяха като преди. Имаше и искания към този смарт телефон – неналичието на 3G и GPS, на многозадачност, на външни приложения, камерата няма автоматизирано фокусиране и други.
2008 година
HTC Dream (T-Mobile G1)



Още едно устройство, което може и да не промени всичко, само че беляза началото на Android епохата. Това е водоравен слайдер с QWERTY клавиатура и тракбол за навигация в менюто.
2009 година
Palm Pre



Първият телефон с безжично зареждане
2011 година
LG Optimus 3D



Първият Android смарт телефон с две камери и опция за проявление на 3D без специфични очила. Не стана известен, както и идващият HTC Evo 3D.

LG Optimus 2X P990



Оттук започва огромната конкуренция. Това е първият смарт телефон с двуядрен процесор. Поддържа записа и възпроизвеждането на 1080р видео.

Motorola Atrix 4g



Първият Android смарт телефон със скенер за пръстови отпечатъци. Тук скенерът се употребява за отключване на устройството. Не е доста комфортен, тъй като палецът би трябвало да се плъзга по датчика, а четенето на данните е прекомерно дълго и много неопределено.

Samsung Galaxy Note



Първият фаблет. Със своя 5,3-инчов екран предизвикваше удивление през 2011 година със своите габарити. Но неговият пазарен триумф сподели, че хората желаят огромни екрани.
2013 година
Samsung Galaxy Round



Да посрещнем извитите екрани. Към сегашен ден това е нещо всекидневно, само че за времето си бе нещо напълно ново.

iPhone 5s



Този смарт телефон стана именит, тъй като направи всеобщи скенерите за пръстови отпечатъци.
2014 година
LG G3



Отново растеж на другите цифри. Един от първите всеобщи модели с Quad HD екран (2560×1440 пиксела).

OnePlus One

 Източник:
kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР