Някои открития ни отвеждат високо до същината на нещата. Тогава

...
Някои открития ни отвеждат високо до същината на нещата. Тогава
Коментари Харесай

Астероид ще носи името на българска изследователка

Някои открития ни водят високо до същината на нещата. Тогава стопираме за миг в забързаното всекидневие и животът става неизмеримо хубав. Международният астрономически институт кръсти метеорит на българска изследователка. Той ще носи семейството на Росита Кокотанекова. Българката получи самопризнание поради приноса си в дългогодишните проучвания и проучването на кометите и тяхната роля.

„ Човек като прекара съвсем целия си живот, наблюдавайки обекти на небето и знаейки, че едно малко късче канара в космоса носи неговото име, несъмнено е прелестно чувство. И също по този начин е прелестно, тъй като знам, че това е чувство за самопризнание както към моето семейство, по този начин и към учителите “, споделя Росита Кокотанекова. Астероидът е открит през 1998 година.

Росита Кокотанекова ни оказва помощ да гледаме на света с разчувствани очи. Следващия път, когато се загледаме замечтано в небето, може да се замислим за звездите, които се радват да видят отражението си в очите ни. А по-късно да си представим, че ни намигат съучастнически с все мощ, с цел да ни припомнят за хора като Росита, които се стремят да надникнат оттатък границите на познатото. 

Слънчевата система с нейното разнообразие от планети, метеорити и комети постоянно има на какво да ни научи. Само на онези с най-голямо въображение и откривателски  порив обаче избира да разкрие най-големите си секрети. 


 Италия пусна трен по стъпките на Данте
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР