Някои от модерните сгради определено са красиви и са уникални

...
Някои от модерните сгради определено са красиви и са уникални
Коментари Харесай

Кратка история на 32 от най-впечатляващите древни руини – 1 част

Някои от модерните здания несъмнено са красиви и са неповторими по собствен личен метод, само че античните руини не остават по-назад и също могат да ни впечатлят. Те са издържали теста на времето (някои отчасти) и ни разрешават да „ надзърнем “ в живота на прадедите ни и да разберем повече за културата и метода им на живот. Руините са магнетични точно тъй като носят в себе си парченце от живота, който ние в никакъв случай няма да можем да забележим. Ето някои от най-впечатляващите антични постройки, останали до през днешния ден, които не престават да ни изумяват даже и след хиляди години живот.

1. Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу е построен през 15 век от инките. Той е архитектурен комплекс, за който се има вяра, че е бил резиденция на император Пачакути. Открит е през 1911 година от Хирам Бингман. Мачу Пикчу се намира на 2429 метра надморска височина и сега е една от най-предпочитаните дестинации за туристи от целия свят.

2. Чичен Ица, Мексико

Чичен Ица е културен и набожен център, построен от маите, който сега се посещава от над 1.2 милиона души всяка година. Това го прави най-предпочитаното от туристите място в цяло Мексико. През 10 век Чичен Ица е високомерен от толтеките, а по-късно те го трансформират в столица на своята страна.

3. Стоунхендж, Англия

Обграден от стотици погребални могили, Стоунхендж е праисторически паметник, ситуиран в Уилтшър, Англия. Археолозите смятат, че е издигнат в интервала сред 3000 и 2000 година пр.Хр. Стоунхендж е включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО. Археолозите смятат, че мястото е имало астрономическа функционалност, въпреки към момента предназначението му да не е потвърдено.

4. Ta Prohm, Камбоджа

Първоначално Ta Prohm се е наричал Raja Vihara. Докато множеството от ангорски храмове са съвсем напълно реновирани, Ta Prohm е останал в първичното си положение. Основан е като будистки храм.

5. Пещерите на Лонгмен, Китай

Oколо 1400 пещери, изпълнени с над 100 000 скулптури. Някои от статуите са високи единствено няколко сантиметра, а най-голямата – тази на Буда, е висока 17 метра.

6. Боробудур, Индонезия

Боробудур е най-големият будистки храм. Състои се от кръгли и квадратни платформи, ситуирани едни върху други. 504 скулптури на Буда украсяват храма.

7. Храмът в Луксор, Египет

Разположен е на източния бряг на р.Нил в град Луксор. Изграден е през към 1400 година пр.Хр. Изграден е в респект към господ Амон. Пет други огромни храма могат да бъдат посетени в този регион.

8. Адрианов вал, Англия

Голяма част от Адриановия вал е непокътната и до през днешния ден и през 1987 година става част от културното завещание на ЮНЕСКО. Строежът стартира по време на ръководството на император Адриан, като по-голямата част от стената е строена в продължение на 6 години и бележи границата сред Римската империя и Британските острови.

9. Колизеумът, Италия

Наричан още Амфитеатърът на Флавиите, той е най-големият и най-впечатляващият амфитеатър в света. Изграден е от бетон и камък през 70-80 година и може да събере над 50 000 фенове. Най-често е бил употребен за осъществяване на зрелища като изтезания, гладиаторски битки или лов на животни.

10. Баалбек, Ливан

Баалбек е дом на някои от най-запазените римски руини. По времето на римската империя е именуван Хелиополис (Градът на Слънцето). Счита се, че строителството на храмовете почнало в края на третото хилядолетие пр.Хр.

11. Карахундж – Сисиан, Армения

Карахундж е 3500 години по-стар от Стоунхендж и 3000 години по-стар от египетските пирамиди. Разполага се на повърхност от 7 хектара. Храмът, построен от 40 огромни камъка, който е издигнат в символ на респект към арменския господ Ари (Слънце), се намира в централната част на Карахундж.

12. Баган, Мианмар

Баган е бил столица на античното кралство Баган от 9 до 13 век. В днешно време могат да бъдат открити над 2200 храма и пагоди. В разцвета си, градът се е състоял от над 10 000 будистки храма.

Към 2 част> > https://iskamdaznam.com/kratka-istoriya-na-32-ot-naj-vpechatlyavashtite-drevni-ruini-2-chast/

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР