Някои мъдри хора казват, че най-добрата камера е тази, която

...
Някои мъдри хора казват, че най-добрата камера е тази, която
Коментари Харесай

Кои потребителски технологии се развиха най-много за 10 години

Някои мъдри хора споделят, че най-хубавата камера е тази, която човек носи със себе си, с цел да снима подобаващия миг – смарт телефоните потвърдиха това

Навярно цифровото снимане е зоната, в която можем да отчетем най-голяма смяна за 10 години
(снимка: CC0 Public Domain)

В навечерието на новото десетилетие несъзнателно си задаваме въпроса кои от всички технологии, с които сме обградени, в действителност реализираха напредък за този къс миг от живота на света – къс за света, само че голям за софтуерния напредък. Когато става дума за цифровите системи, едно десетилетие е цяла ера. Как се трансформираха технологиите за това време?

Дигитална снимка

Навярно цифровото снимане е зоната, в която можем да отчетем най-голяма смяна. И преди 10 години имаше цифрови фотоапарати, само че с появяването на смарт телефоните с камера и зародилата конкуренция сред тях се стигна до такава степен, че всички към този момент имат камера в джоба си.

Някои мъдри хора споделят, че най-хубавата камера е тази, която човек носи със себе си, с цел да снима подобаващия миг. Така смартфон-камерите в действителност се оказват доста ценено и мечтано софтуерно достижение. С двойна, тройна и четворна камера те вършат все по-хубави фотоси, които ни оказват помощ да се любуваме на всичко красиво към себе си.

С двойна, тройна и четворна камера смарт телефоните вършат все по-хубави фотоси
(снимка: CC0 Public Domain)

Разбира се, скъпият, професионален цифров фотоапарат към момента превъзхожда смарт телефона, само че границите на положителното снимане са все по-размити, тъй като повсеместното наличие на камерите в смарт телефоните извади на бял свят скрития гений на доста хора, които – без да са експерти – имат нюх към красивото, гений, въображение.

Да не приказваме, че при смартфон-камерите към този момент се появиха някои толкоз положителни, че тези хора – непрофесионалистите с гений и нюх към красивото – могат да създадат фрагменти със смарт телефон, които са в пъти по-добри от „ професионалните ” с висококласен дигитален уред.

Дисплеи

Да накараме най-ярките елементи на екрана да блестят като слънцето, а най-тъмните да изчезват като сенки – това беше последна цел на фирмите, произвеждащи LCD екрани. Но при започване на десетилетието стартира всеобщото произвеждане на екрани по нова технология, която обещаваше да преобрази екраните: OLED (органични светодиоди). С нея екраните могат да основават ярки, цветни пиксели, без да е нужна LED подсветка или флуоресцентна система.

OLED екраните са по-тънки, харчат по-малко сила и основават изображения с поразителни равнища на контрастност. Първите OLED екрани бяха дребни и непристойно скъпи, само че през последните 10 години технологията последователно „ слезе ” в областта на наличните ценови диапазони и се намести във всички сфери на потребителската техника, стигайки до MP3 плейъри и фитнес-тракери.

OLED екраните са тънки, икономични и с поразителни равнища на контрастност
(снимка: CC0 Public Domain)

Има още една неповторима функционалност на OLED екраните, която дава обещание да революционизира джаджите през идващите 10 години: те могат да се огъват. Благодарение на това в този момент сме в очакване на ново потомство сгъваеми мобилни телефони.

Биометрична сигурност

Функциите за биометрична сигурност на нашите мобилни устройства са толкоз всеобщи, че нямаме съмнение да прокараме пръст по четеца, когато желаеме да отключим телефона си или да потвърдим онлайн покупка. А беше време, когато биометриката беше същинска тайнственост.

Преди 10 години, несъмнено, технологията я имаше, само че тя се използваше лимитирано. Повечето консуматори разчитаха на пароли. С нашествието на смарт телефоните обаче конкуренцията за основаване на по-лесна за потребление биометрика се нажежи. Така фирмите последователно развиха и вкараха биометриката в най-масовото потребителско устройство – мобилния телефон.

Биометриката навлезе в най-масовото потребителско устройство – мобилния телефон
(снимка: CC0 Public Domain)

Разпознаването на потребителя посредством пръстовия му отпечатък ненадейно стана незабавен развой, който се прави автоматизирано, когато някой посегне за своя телефон. Това се хареса и на потребителите, тъй като хем е по-сигурно, хем по-лесно. Но, за разлика от паролите, хората оставят копие на пръстовия си отпечатък върху съвсем всичко, до което се допрян, тъй че и провокациите за технологията еволюират непрекъснато.

Съобщения

Някои си спомнят времето, когато мобилните оператори ни таксуваха за всяко текстово известие. Но когато смарт телефонът стана известен, опциите за видео-стрийминг и непрекъснат бърз интернет постановиха потреблението на по-голяма честотна лента – което пък насърчи операторите да надстроят своите безжични мрежи, с цел да останат конкурентоспособни, и да вкарат налични месечни проекти за транспорт на данни.

Месинджърите се трансфораха в един от основните мотори на продажбите на смарт телефони
(снимка: CC0 Public Domain)

Появиха се приложения, които се възползваха от този безграничен мобилен интернет, с цел да дадат на потребителите различен метод за замяна на известия. Така се оказахме в положение да избегнем нелепите такси на операторите за SMS. Тези приложения бързо се трансфораха в един от най-големите мотори на продажбите на смарт телефони, изключително за потребителите, които желаят да поддържат връзка с другари и семейство по целия свят, защото няма такси за известията до където и да било.

Самите месинджъри също се развиха, обогатиха се, „ научиха ” се да работят от голям брой устройства. Днес да изпратиш SMS е съвсем екзотично – за по-младите чувството е като изпращането на депеша или известие с морзов код.

Гласово различаване

Да командваш компютъра си с гласови команди преди 10 години изглеждаше фантастично, а диктуването беше фантазия за всички, които пишат дълго и по доста – както за тези, които основават безчет писма всеки ден, по този начин и за такива като нас, медиите, които бързаме да пишем репортажи и цитираме непознати думи.

Гласовите асистенти набраха скорост гладко и непреклонно. Apple, Гугъл, Microsoft, Amazon – всички те направиха собствен прочит по тематиката, кой от кой по-усъвършенстван. Захранвани от огромни облачни сървъри, новото потомство интелигентни гласови асистенти към този момент схващат какво им се споделя и реагират съвсем като човек.

Гласовите асистенти към този момент схващат какво им се споделя и реагират съвсем като човек
(снимка: CC0 Public Domain)

Те бързо се разпространиха измежду голям брой устройства, в това число интелигентни високоговорители, мобилни устройства и уреди – и в последна сметка се трансфораха в „ мотор ” на интелигентния дом, с помощта на който стотици IoT устройства се управляват единствено посредством елементарни гласови нареждания. Някои от тях към този момент могат освен да „ схващат ”, само че и да превеждат онлайн.

За положително или неприятно технологията идва със своите взаимни отстъпки. Гласовите асистенти, на които разчитаме в този момент, споделят всичко, което споделяме, със сървъри по целия свят. Някой някъде слуша какво споделяме, което отваря благоприятни условия за нови и разнородни злоупотреби. Големите компании, които влагат в гласовите асистенти, упорстват, че не се интересуват от същността на казаното, само че сигурно има други, не в тези компании, които се интересуват. Въпреки това милиони семейства приветстват подслушвателните устройства в дома си с отворени прегръдки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР