Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци,

...
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци,
Коментари Харесай

Размърдай зъбките. Алайнер

Някои споделят, че хората, имащи разстояние сред зъбите били щастливци, само че дали те самите мислят по този начин? Ако отговорът е „ не ”, имат решение на казуса си. Новото потомство в ортодонтското лекуване са така наречените алайнери, артикул, основан с помощта на актуалните компютърни технологии. Те дават опция за бързо, нежно и дискретно поправяне на усмивката, в случай че са налице някои дребни нередности.

Какво е алайнер?
Названието „ алайнер ” идва от британското align – класифицирам, причислявам. Това е транспарантна плака, направена от специфична пластмаса, която се поставя върху зъбите и се носи през цялото денонощие, като се смъква единствено при хранене и разчистване. Приложението на алайнерите е по-ограничено от това на брекетите, защото те не са способни да поправят огромни несъответствия в подредбата на зъбите и проблеми със захапката. Те са планувани за леки отклонения, като разстояние сред зъбите, не по-голямо от два или три милиметра, дребни поддържания, зъби, ситуирани по-високо или по-ниско в редицата. За лекуването на такива случаи при възрастни хора, имащи към този момент всички непрекъснати зъби, би могло да се избегне слагането на брекети и да се употребява този по-нов ортодонтски способ, който е по-удобен от позиция на това, че пациентът може да смъква алайнера и това улеснява поддържането на устната хигиена.

Как протича лекуването?
Лечението с алайнери стартира, както и освен това с брекетите, със снемане на зъбен отпечатък. От там нататък нещата потеглят в по-различна посока. Чрез готовия отпечатък и специфичен компютърен програмен продукт се основава тримерен облик на зъбите в тяхното в началото положение и тяхното идеално такова, като процесът на подреждането им се разделя на дребни стъпки, всяка от които също получава своето триизмерно изображение. Всяка от тези стъпки е несъмнено състояние на зъбите в процеса на тяхното нареждане – нещо като поредност от фрагменти на рисуван, анимационен филм. Посредством комплицирана лабораторна технология се създават отливки на стъпките, а отливките от своя страна служат за изработката на транспарантни плаки, които са готовите алайнери. Получава се нещо като матрица, в която влизат зъбите на пациента. На избран интервал от време, нормално две или три седмици се маха въпросния алайнер и се слага идващия. Постепенно всеки от тях реалокира зъбите в мечтаната посока до постигане на идеално състояние. Няма заплаха плаките да паднат. Те обгръщат компактно зъбите, а когато е належащо, при хранене или миене, се смъкват. Пациентът прави това самичък. Тъй като всеки, носещ алайнери може да ги смъкна самичък, те са сполучлив вид за извънредно стимулирани и изпълнителни хора. Продължителността на лекуването е друга според от сложността на случая. След приключването му, както е и след привършване на лекуването с брекети наложително се носят така наречените ретайнери, прикрепящи се отвътре на зъбите, за задържане на резултатите.

Има ли неудобства
Алайнерите са толкоз тънки, че не пречат на говора и съвсем не се виждат. С тях може да се пие вода и да се пуши, само че при хранене и пиянство на течности, като кафе да вземем за пример е добре да се смъкват с цел да не навлиза това, което е поел пациентът сред тях и зъбите. Непосредствено след слагането им при започване на лекуването за малко може да има нараснало слюнкоотделяне, до момента в който устата свикне с тях.

Защо се постанова лекуване?
Макар и на пръв взор гореописаните проблеми, при които биха могли да се употребяват алайнерите да наподобяват безобидни, те биха могли да доведат до редица неприятности. Недоброто позициониране на зъбите постоянно затруднява поддържането на добра джука хигиена, а това от своя страна води до поява на кариес или инфектиране на венците. Освен това то може да докара до прекалено натоварване на мускулите на челюстта и прекалено изхабяване на емайла на зъбите, което се отразява негативно на здравето в дълготраен проект. Това ще рече, че лекуването с алайнерите не е просто хармония, а инвестиция в по-доброто здраве на пациента.

Видове алайнери
На пазара в интернационален мащаб има редица производители на алайнери. Техните артикули нямат основни разлики. Такива има по-скоро в методите на работа на обособените компании. За момента в България се оферират алайнерите на два от огромните международни производители. Различното при тях е в това, че в единия случай отливката от зъбите на пациента се изпраща в лаборатория в чужбина и той би трябвало да заплати цялата сума за изработката на алайнерите при поръчката. След към два месеца му се изпращат всички плаки, нужни за лекуването. При другия вид софтуерът и апаратурата, нужни за изработката на серията от алайнери може да се закупи от всеки искащ да работи с тях зъболекар, а такива към този момент има и в България. Лекарят минава през наложително образование, след което той самичък може да създава плаките т.е. на място в кабинета си. Този вид се заплаща на вноски, с изработването и слагането на всеки идващ алайнер. Недостатъкът на разновидността, в който се създават и заплащат всички плаки едновременно е в това, че в случай че пациентът по една или друга причина прекъсне лекуването губи парите, които е дал. Също по този начин при възможни незабавни стоматологични операции е неотложно да се резервира първичния аспект на зъбите т.е. този от отливката, защото плаките към този момент са направени по нея.

Продължава: Размърдай зъбките. Брекети
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР