Някои инфекциозни заболявания се развиват, което води до повторно заразяване

...
Някои инфекциозни заболявания се развиват, което води до повторно заразяване
Коментари Харесай

Аларма: Учените предупреждават за завръщането на опасно инфекциозно заболяване

Някои инфекциозни болести се развиват, което води до наново заразяване на хората с тях. Такъв е казусът със скарлатината.

Съвременната медицина съумя да се оправи с нея, само че преди време тя беше една от главните аргументи за детската смъртност в западните страни. През последните години има взрив на скарлатина във Англия и в Североизточна Азия, по тази причина там медиците са нащрек, написа испанският „ Ел Конфиденсиал”, представен от.

В ново научно проучване, оповестено в списание „ Nature Communications”, се изяснява повода за връщането на смъртоносния патоген.

В рамките на изследването учените са анализирали генома на един от бактериалните варианти, предизвиквали заболяването. Става въпрос за стрептококи от група А - Streptococcus pyogenes, които отделят токсично съединяване, което вреди на човешкия организъм, като най-сериозно от него страдат децата.

През 40-те години на предишния век с появяването на антибиотиците медиците на процедура съумяха да победят това заболяване.

Сега обаче наподобява, че обстановката се е трансформирала.

След 2011 година стана явно, че можем да се сблъскаме с пандемия – през 2014 година във Англия се появи ново огнище и няколко в разнообразни елементи на Австралия.

Нивото на заболеваемост набъбна повече от пет пъти, а броят на случаите със скарлатина в света доближи 600 000.

Изследванията на антигените, отделяни от открития в Североизточна Азия докара до откриването на вариант, който разрешава на бактериите да обхванат в клетките на гостоприемника по нов и по-хитър метод, което в никакъв случай до момента не се е случвало. Учените считат, че това се дължи на еволюция на стрептококите.

Според други проучвания, самият бактериален вариант се заразява с вирус, наименуван бактериофаг, което му дава нови благоприятни условия. Токсините попадат в бактерията, когато се болести с вирус, който съдържа гените на този токсин.

Те разрешават на Streptococcus pyogenes да обхванат в клетките на приемника и по тази причина, евентуално, има по-добри благоприятни условия за заразяване, в сравнение с другите варианти.

Чрез по този начин нареченото хоризонтално преместване на гени едноклетъчните микроби съумяват бързо и практично да се приспособяват към новите условия. Пренесените гени вършат допустимо проникването на бактериите в тъканите и обезпечават резистентност към антибиотиците, които биха могли да предотвратят тяхното разпространяване.

В момента, с помощта на битката с пандемията от ковид, лекарите съумяват да се оправят и със спорадичните огнища на скарлатина. Учените не чакат при настоящите ограничавания да се стигне до зараза от скарлатина.

Когато ограниченията за обществено разграничаване бъдат отслабени, скарлатината евентуално ще се върне, считат учените и предлагат да бъде основана ваксина против това рисково заболяване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР