Някои икономисти казват, че когато САЩ кихат, светът настива. Какво

...
Някои икономисти казват, че когато САЩ кихат, светът настива. Какво
Коментари Харесай

„Финансова зараза“: Какво означават икономическите проблеми на Китай за света?

Някои икономисти споделят, че когато Съединени американски щати кихат, светът настива. Какво се случва обаче, когато Китай се „ разболее “? Втората най-голяма стопанска система в света, в която живеят над 1.4 милиарда души, е изправена пред редица проблеми – включително слаб стопански напредък, висока младежка безработица и заможен пазар в хаос, написа BBC.

Наскоро ръководителят на мощно задлъжнялата имотна компания Evergrande беше подложен под полицейско наблюдаване, а борсовата търговия с книжата на компанията краткотрайно спряна. Тези въпроси основават огромни главоболия на Пекин, само че какъв брой значимо е това за останалата част от света?

Анализатори считат, че опасенията от идна световна злополука са пресилени. Въпреки това, интернационалните корпорации, техни чиновници и даже хора без директни връзки с Китай, евентуално ще усетят най-малко някои от резултатите. В последна сметка, зависи от това кой кой е.
Победители и губещи
Ако китайците стартират да обядват по-малко на открито, да вземем за пример, това визира ли световната стопанска система? ", попита Дебора Елмс, изпълнителен шеф на Азиатския търговски център в Сингапур.

" Отговорът не е толкоз елементарен, колкото си представяте, само че несъмнено визира компании, които разчитат на локалното ползване ", добави тя.

Стотици световни компании, като Apple, Volkswagen и Burberry, генерират огромна част от своите доходи от големия потребителски пазар в Китай и ще бъдат наранени, в случай че семействата харчат по-малко средства. Страничните резултати по-късно ще бъдат усетени от хилядите снабдители и служащи по света, които разчитат на тези компании. Когато вземете поради, че Китай способства с над трета от икономическия напредък в света, всеки тип закъснение ще бъде усетен отвън границите на страната.

Миналия месец щатската кредитна организация Fitch разгласи, че забавянето в Китай " хвърля сянка върху вероятностите пред световния стопански напредък " и занижи прогнозата си за целия свят за 2024 година Според някои икономисти обаче, изказванието, че Китай е моторът на световния разцвет е пресилено.

От математическа позиция, да, Китай способства с към 40% към растежа на международната стопанска система ", съобщи Джордж Магнус, икономист в Китайския център към Оксфордския университет.

" Кого обаче облагодетелства този напредък? Китай има голям търговски остатък. Страната изнася толкоз доста повече, в сравнение с внася, че това с какъв брой пораства или не пораства стопанската система ѝ, в действителност, визира повече самата страна, в сравнение с останалата част на света ", добави той.

Въпреки всичко, по-малкото разноски в Китай за артикули и услуги или за строителство на жилища значи по-малко търсене на първични материали и артикули. Вносът на страната през август е с близо 9% по-малък, в съпоставяне със същия месец през миналата година, когато към момента бяха в действие рестриктивните мерки за нулев Коронавирус.

" Големи експортьори, като Австралия, Бразилия и няколко африкански страни, ще бъдат наранени най-сериозно от това ", сподели Роланд Раджа, шеф на Индо-тихоокеанския център за развиване към Института Лоуи в Сидни.
Падащите цени пораждат опасения
Слабото търсене в Китай също по този начин значи, че цените ще останат ниски. От позиция на потребителите на Запад, това би било добре пристигнало за ограничение на възходящите цени и не включва по-нататъшно покачване на лихвите.

Това е добра вест за хората и фирмите, които изпитват усложнения с високата инфлация ", счита Раджа.

Така в кратковременен проект елементарните консуматори може да се облагодетелстват от забавянето в Китай. Има обаче въпроси в дълготраен проект за хората в разрастващите се страни. През последните 10 години Китай е вложила над 1 трлн. $ в огромни инфраструктурни планове, известни като самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Над 150 страни са получили пари и технологии от Китай за строителството на пътища, летища, пристанища и мостове. Ангажиментът на страната към тези планове може да стартира да страда, в случай че икономическите проблеми вкъщи не престават.

Сега китайските компании и банки няма да разполагат със същата финансова благотворителност, с цел да пръскат пари в чужбина ", добави той.
Китай в света
Има опция китайските вложения в чужбина да бъдат лимитирани, само че към този момент не е ясно по какъв начин икономическата обстановка в страната ще се отрази на външната ѝ политика. Някои наблюдаващи настояват, че по-уязвим Китай може да потърси възобновяване на влошените връзки със Съединени американски щати. Американските търговски ограничавания способстват частично за 25-процентния спад на китайския експорт за Съединени американски щати през първото полугодие на 2023 година

Американският министър на търговията Джина Раймондо неотдавна дефинира страната като " невъзможна за вложения " за някои американски компании. Няма обаче доказателства, които да допускат, че методът на Китай се смекчава. Пекин продължава да отмъщава със лични ограничавания, като постоянно подлага на критика " манталитета от Студената война " на западните страни и наподобява поддържа положителни връзки с властнически водачи на глобени режими, като Владимир Путин и Башар Асад.

В същото време, публични лица от Съединени американски щати и Европа не престават да пътуват до Китай всеки месец, с цел да поддържат договарянията по отношение на двустранната търговия. Истината е, че малко на брой знаят какво стои в действителност сред китайската изразителност и политиката на Китай. Един от по-екстремните прочити на тази неустановеност идва от наблюдаващи във Вашингтон, който споделят, че спад в китайската стопанска система би могъл да засегне връзките на страната с Тайван - самоуправляващия се остров, който Китай смята за лична територия.

По-рано този месец конгресменът от републиканската партия Майк Галахър съобщи, че проблемите вкъщи вършат китайския водач Си Дзинпин " по-малко предвидим " и биха могли да го накарат " да направи нещо доста неуместно " във връзка с Тайван. Идеята е, че в случай че, както твърди Раджа, стане явно, че китайското " икономическото знамение " е завършило, тогава реакцията на Комунистическата партия

може да се окаже в действителност доста поредна ".

Има обаче доста хора, които отхвърлят тази концепция, включително и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. На въпрос по отношение на сходна възможност той съобщи, че Си Дзинпин сега е ангажиран с икономическите проблеми на страната.

" Не считам, че това ще накара Китай да нахлуе в Тайван, дори тъкмо противоположното. Китай евентуално не разполага със същия потенциал, както преди ", съобщи Джо Байдън.
Очаквайте непредвиденото
Ако обаче има един урок, който може да се научи от историята, той е да се чака непредвиденото.

“Преди 2008 година малко на брой чакаха, че високорисковите ипотеки в Лас Вегас ще провокират разтърсвания в международната стопанска система ”, показва Дебора Елмс.

Спомените за 2008 година карат някои анализатори да се тормозят от така наречен " финансова болест ". Това включва призрачен сюжет, при който рецесията в имотния бранш в Китай може да докара до колапс на китайската стопанска система, което пък да провокира финансов срив в международен мащаб.

Паралелите с рецесията с високорисковите ипотеки, при която банкрутира колосът от Уолстрийт и се стигна до световна криза, несъмнено са изкушаващи. Според Магнус обаче, те не са изцяло точни.

Няма да има разтърсвания от вида на това с Lehman. Малко евентуално е Китай да разреши на своите огромни банки да банкрутират, а те имат по-добри счетоводни салда от хилядите районни банки в Съединени американски щати, които банкрутираха ", съобщи той.

Елмс споделя това мнение, като споделя, че имотният пазар в Китай не е обвързван с финансовата инфраструктура по същия метод, по който са били свързани щатските високорискови ипотеки. Освен това финансовата система на Китай не е толкоз преобладаваща, че да има директно международен резултат, като този от Съединени американски щати през 2008 година

" Ние сме световно взаимосвързани. Когато един от най-големите мотори на напредък не действа добре, това се отразява на всички останали и постоянно ни визира по способи, които не са били предстоящи ", твърди тя.

Това не значи, че считам, че вървим към повтаряне на 2008 година, само че концепцията е, че това, което от време на време наподобяват като локални проблеми, могат да окажат резултат върху всички нас. Дори по способи, които не сме си представяли ", заключи Елмс.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР