Някои храни богати на храносмилателни ензими, включително някои плодове като

...
Някои храни богати на храносмилателни ензими, включително някои плодове като
Коментари Харесай

12 храни, богати на естествени храносмилателни ензими

Някои храни богати на храносмилателни ензими, в това число някои плодове като ананас и ферментирали храни като кисело зеле, могат да оказват помощ за вярното храносмилане.

Храносмилателната система се състои от голям брой органи, които работят взаимно. ( 1 )

Тези органи получават храната и напитките, които консумирате, като ги разграждат до протеини, въглехидрати, мазнини и витамини. Хранителните субстанции след това се транспортират през тънките вътрешности и се всмукват в кръвния поток, осигурявайки сила за напредък и възобновяване.

Храносмилателните ензими играят решаваща роля в този развой, като разграждат мазнини, протеини и въглехидрати на по-малки, елементарно усвоими молекули.

Има три съществени типа храносмилателни ензими:

  1. Протеази: Преобразуват протеините в дребни пептиди и аминокиселини.
  2. Липази: Разграждат мазнините до три мастни киселини и молекула глицерол.
  3. Амилази: Разграждат въглехидратите, като нишесте, до елементарни захари.

Освен това ензими като лактаза, малтаза и сукраза се създават в тънките вътрешности.

Недостатъчното произвеждане на храносмилателни ензими може да попречи на вярното мелене на питателните молекули, което води до храносмилателни разстройства като нетърпимост към лактоза.

Включването на храни, богати на естествени храносмилателни ензими във вашата диета, може да помогне за възстановяване на храносмилането. Ето 12 образеца за такива храни.

1. Ананас

Ананасите, удивителен тропически плод, се отличават с богато наличие на храносмилателни ензими.

По-конкретно, ананасите съдържат група храносмилателни ензими, известни като бромелаин. ( 2 )

Бромелаинът, систематизиран като протеаза, е виновен за разграждането на протеините до техните съставни елементи, в това число аминокиселини. Това улеснява смилането и усвояването на протеини. ( 3 )

Бромелаинът на прахуляк е необятно наличен като здравословна добавка за подкрепяне на хора, които имат проблеми с усвояването на протеини. ( 4 )

В изследване, включващо човеци с панкреатична непълнота, положение, характеризиращо се с незадоволително произвеждане на храносмилателни ензими от панкреаса, комбинацията от бромелаин с добавка от панкреатичен ензим показва усъвършенствано храносмилане спрямо използването на ензимната добавка независимо. ( 5 )

2. Папая

Папаята, различен тропически плод, има доста наличие на храносмилателни ензими.

Подобно на ананасите, папаята съдържа протеази, които подкрепят храносмилането на протеините. Те обаче съдържат обособена група протеази, наречени папаин. ( 6 )

Папаинът се предлага и като хранителна добавка.

Проучванията демонстрират, че потреблението на папая може да облекчи храносмилателните признаци, свързани със синдрома на раздразнените вътрешности (IBS), в това число запек и отичане на корема.  ( 7 )

Когато се наслаждавате на папая, значимо е да я консумирате узряла и сурова, защото излагането на топлота може да понижи храносмилателните ензими.

Имайте поради, че неузрелите или полуузрелите плодове папая би трябвало да се заобикалят от бременни дами, защото те могат да подтикват контракциите. ( 8 )

3. Манго

Мангото, ободрителен тропически плод, който нормално се употребява през летния сезон.

Те съдържат амилази, храносмилателни ензими, които подкрепят разграждането на въглехидратите, получени от нишесте (сложен въглехидрат) в по-прости захари като глюкоза и малтоза.

Активността на амилазните ензими в мангото се усилва с узряването на плода, което води до по-сладък усет. ( 9 )

В допълнение към мангото, амилазните ензими се създават от панкреаса и слюнчените жлези. Тяхната роля е да разграждат въглехидратите, като улесняват усвояването им от организма.

Ето за какво постоянно се предлага усърдно и дълготрайно дъвчене на храната преди преглъщане, защото амилазните ензими, присъстващи в слюнката, подкрепят храносмилането и усвояването на въглехидратите. ( 10 )

4. Банани

Бананите са още един плод, съдържащ естествени храносмилателни ензими.

Сред тези ензими са амилази и глюкозидази, които принадлежат към групи, които улесняват разграждането на комплицирани въглехидрати, като нишесте, до по-малки и по-лесно усвоими захари. ( 11 )

Подобно на мангото, интензивността на тези ензими се ускорява с узряването на бананите, което води до по-сладък усет. Това изяснява за какво зрелите жълти банани са доста по-сладки от неузрелите зелени банани. ( 12 ) ( 13 )

Освен наличието на ензими, бананите служат като скъп източник на диетични фибри, които способстват за здравето на храносмилането. Средно огромен банан с тегло 118 грама обезпечава почти 3,1 грама фибри.

В двумесечно изследване, включващо 34 дами, е изследвана връзката сред потреблението на банани и разпространяването на потребните чревни бактерии. Констатациите разкриват, че дамите, които употребяват два банана на ден, демонстрират умерено нарастване на здравите чревни бактерии, макар че това не е статистически значимо. Въпреки това, тези дами оповестяват за доста по-малко отичане на корема. ( 14 )

5. Авокадо

Авокадото се отличава от другите плодове заради неповторимия си състав. Те са богати на здравословни мазнини и с ниско наличие на захар.

Един незабравим храносмилателен ензим, открит в авокадото, е липазата. Този ензим подкрепя разграждането на мастните молекули на по-малки съставни елементи, като мастни киселини и глицерол, които се усвояват по-лесно от тялото. ( 15 )

Струва си да се означи, че липазата също се създава естествено от панкреаса, тъй че не е належащо да я получавате единствено от вашата диета. Въпреки това, приемането на добавка с липаза може да бъде потребно за храносмилането, изключително след консумация на храна с високо наличие на мазнини. ( 16 )

Освен това авокадото съдържа други ензими, в това число полифенолоксидаза. Този съответен ензим е виновен за резултата на покафеняване, следен при авокадо, когато е изложено на О2. ( 17 ) ( 18 )

6. Мед

Тази възхитителна течност има голям брой потребни съединения, в това число храносмилателни ензими. ( 19 )

Различни ензими могат да бъдат открити в меда: ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

  • Диастази: Улесняват разграждането на нишестето в малтоза.
  • Амилази: Помощ при разграждането на нишестето до захари като глюкоза и малтоза.
  • Инвертази: Допринасят за разграждането на захарозата, тип захар, до глюкоза и фруктоза.
  • Протеази: подкрепят разграждането на протеините до аминокиселини.

За да извлечете изгодите за храносмилането от меда, целесъобразно е да изберете недопечен мед. Обработеният мед постоянно се подлага на топлинна обработка, което евентуално може да понижи съществуването на храносмилателни ензими.

7. Кефир

Кефирът, ферментирала млечна напитка, се подготвя посредством въвеждане на кефирни „ зърна “ в млякото. Тези „ зърна “ съдържат култури от дрожди, млечнокисели бактерии и оцетнокисели бактерии. ( 23 )

По време на процеса на ферментация бактериите метаболизират естествените захари, присъстващи в млякото, трансформирайки ги в органични киселини и въглероден диоксид. Тази среда предизвиква бактериалния напредък и придава хранителни субстанции, ензими и други потребни съединения на кефира. ( 24 )

Кефирът включва няколко храносмилателни ензима, в това число липаза, протеази и лактаза. ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Лактазата особено подкрепя храносмилането на лактозата, захар, която нормално се среща в млякото и постоянно се усвоява неприятно. По-специално, изследване откри, че кефирът усъвършенства храносмилането на лактозата при хора с нетърпимост към лактоза.

8. Кисело зеле

Киселото зеле, ферментирало зеле с лют усет, минава през развой на ферментация, който усъвършенства хранителния му профил. Тази ферментация също способства за съществуването на храносмилателни ензими, което прави киселото зеле отличен източник на тези ензими. ( 28 )

Освен наличието на храносмилателни ензими, киселото зеле е прието за пробиотична храна. Той съдържа потребни чревни бактерии, които предизвикват здравето на храносмилането и укрепват имунната система. ( 29 ) ( 30 )

Многобройни изследвания демонстрират капацитета на пробиотиците, в това число тези, открити в киселото зеле, за облекчение на разнообразни храносмилателни признаци като отичане на корема, газове, запек, диария и болки в стомаха. Тези изгоди са следени както при здрави човеци, по този начин и при такива със положения като синдром на раздразнените вътрешности (IBS), болест на Crohn и улцерозен колит. ( 31 ) ( 32 ) ( 33 ) ( 34 )

Когато консумирате кисело зеле, се предлага да е сурово и непастьоризирано, а не варено кисело зеле. Високите температури, свързани с готвенето, могат евентуално да деактивират храносмилателните ензими, присъстващи в киселото зеле.

9. Кимчи

Кимчи, пикантна корейска гарнитура, приготвена от ферментирали зеленчуци, има прилики с киселото зеле и кефира във връзка с процеса на ферментация. Тази ферментация вкарва потребни бактерии, които способстват с хранителни субстанции, ензими и разнообразни преимущества на кимчито. ( 35 )

Кимчи съдържа бактерии, принадлежащи към типа Bacillus, които създават протеази, липази и амилази. Тези ензими подкрепят храносмилането надлежно на протеини, мазнини и въглехидрати. ( 36 ) ( 37 )

Освен изгодите за храносмилането, кимчи се свързва с доста други изгоди за здравето. Той сподели капацитет за понижаване на равнищата на холестерола и справяне с други рискови фактори, свързани със сърдечни болести. ( 38 )

В изследване, включващо 100 млади и здрави участници, се следи, че тези, които употребяват по-големи количества кимчи, са имали максимален спад в равнищата на общия холестерол в кръвта. Повишеният общ холестерол в кръвта служи като рисков фактор за сърдечни болести. ( 39 )

10. Мисо

Мисо, необятно употребена фалшификация в японската кухня, се създава посредством ферментация на соеви зърна със сол и коджи, характерен тип гъбички. ( 40 ) ( 41 )

Наличието на коджи в мисо способства за изобилието от храносмилателни ензими, които съдържа, в това число лактази, липази, протеази и амилази. ( 42 ) ( 43 ) ( 44 )

Този ензимен профил е една от аргументите мисо да се свързва с усъвършенствано храносмилане и нараснало асимилиране на хранителни субстанции.

Проучванията демонстрират, че потребните бактерии, присъстващи в мисо, могат да оказват помощ за облекчение на признаците, свързани с храносмилателни проблеми като заболяване на раздразнените вътрешности (IBD). ( 45 )

Освен това процесът на ферментация, участващ в производството на мисо, способства за повишение на неговата хранителна стойност. Това се реализира посредством понижаване на равнищата на антинутриенти, присъстващи в соевите зърна, съединения, които могат да попречват усвояването на питателните субстанции, като се свързват с тях. ( 46 )

11. Джинджифил

Джинджифилът, прочут със своята кулинарна и здравна приложимост в продължение на хиляди години, предлага набор от впечатляващи изгоди за здравето.

Един от факторите, допринасящи за тези изгоди, са храносмилателни ензими в джинджифила.

Сред тези ензими е zingibain, протеаза, която разгражда протеините до техните съставни съставни елементи. В китайската кухня zingibain се употребява за производството на извара от джинджифилово мляко, доста харесван десерт. ( 47 )

Лошото храносмилане постоянно се дължи на оставането на храна в стомаха за нескончаем интервал от време.

Проучванията, включващи както здрави човеци, по този начин и хора с неприятно храносмилане, демонстрираха, че джинджифилът улеснява придвижването на храната през стомаха, като предизвиква контракциите. (48 ) ( 49 )

Проучванията върху животни също разкриха, че подправките, в това число джинджифилът, могат да подтикват личното произвеждане на храносмилателни ензими в организма като амилази и липази. ( 50 )

Освен това джинджифилът е подобаващ за лекуване на гадене и повръщане. ( 51 )

12. Киви

Кивито е постоянно се предлага поради евентуалните му изгоди за храносмилането. ( 52 )

Една от забележителните му характерности е богатото му наличие на храносмилателни ензими, в това число актинидаин, протеаза, която подкрепя усвояването на протеините. ( 53 )

Освен това кивито има разнообразни други ензими, които способстват за процеса на узряване на плода. ( 54 )

Учените спекулират, че актинидаинът играе роля в храносмилателните изгоди, свързани с кивито.

Проучване върху животни сподели, че включването на киви в диетата усъвършенства храносмилането на изолатите от говеждо месо, глутен и соев протеин в стомаха. Това усъвършенстване се дължи на съществуването на актинидаин в плода. ( 55 )

Друго изследване върху животни изследва резултатите на актинидаин върху храносмилането. Храни някои животни с киви, съдържащи деен актинидаин, а други с киви без деен актинидаин.

Резултатите демонстрират, че животните, консумиращи киви с деен актинидаин, демонстрират по-ефективно храносмилане на месото, както и по-бързо придвижване на месото през стомаха. ( 56 )

Многобройни изследвания върху хора също поддържат концепцията, че кивито подкрепя храносмилането, понижава подуването и оказва помощ за облекчение на запека. ( 57 ) ( 58 ) ( 59 ) ( 60 )

Заключение

Храносмилателните ензими, играят жизненоважна роля в разграждането на по-големи молекули като мазнини, протеини и въглехидрати до по-малки, по-лесно усвоими молекули в тънките вътрешности.

Когато има недостиг на храносмилателни ензими, тялото се бори да усвои вярно питателните частици, което евентуално води до нетърпимост към храни.

Тези ензими могат да бъдат получени посредством добавки или естествено посредством консумация на избрани храни.

Някои образци за храни, богати на храносмилателни ензими, са ананаси, папая, манго, мед, банани, авокадо, кефир, кисело зеле, кимчи, мисо, киви и джинджифил.

Включването на тези храни в диетата ви може да способства за възстановяване на храносмилането и здравето на червата.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР