Някои домашно приготвени консерви са потенциално опасни, тъй като могат

...
Някои домашно приготвени консерви са потенциално опасни, тъй като могат
Коментари Харесай

Внимавайте! Домашните консерви могат да ви разболеят

Някои домашно приготвени консерви са евентуално рискови, защото могат да причинят съществено заболяване, предизвести практикуващият доктор Георгий Сапего в изявление за радио Sputnik.
Консервираните зеленчуци и месо, сушената риба и домашно приготвените ферментирали артикули могат да съдържат ботулинов токсин - смъртоносно вещество. Той се създава от микроорганизми, които се развъждат при избрани условия. Консумацията на храна, в която е попаднал този токсин, води до съществено заболяване - ботулизъм.
"Ботулизмът е отравяне с токсин, създаван от някои микроби. Ботулиновият токсин е извънредно рисков, даже в микроскопични количества - той предизвиква тежки увреждания на нервната система и води до гибел. Тези микроби /Clostridium botulinum/ се развъждат при отсъствието на въздух, при ниска киселинност и най-вече на стайна температура ", споделя лекарят.
Според него варенето няма да предотврати заразяването на продукта с бактерии, причиняващи ботулизъм.
"Спорите на микробите могат да устоят на шупване и в случай че у дома няма специфичен стерилизатор под налягане, консервирането се трансформира в лотария. Възможно е спорите да попаднат или не в консервата. Това е непредвидимо”, предизвести Сапего.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР