Някога в българската традиция, не е било прието жени да

...
Някога в българската традиция, не е било прието жени да
Коментари Харесай

Жена кавалджия, но не българка, а англичанка – как Шоан от Ланкастър се посвети на кавала



Някога в българската традиция, не е било признато дами да свирят на музикални принадлежности, а още по-малко когато става дума за духови принадлежности. Но с времето табутата падат и в наши дни се срещат не една или две надарени българки, които са превъзходни изпълнителки на тамбура, гъдулка, гайда, дудук и прочие



Българската музика набира необятна известност зад граници, по тази причина не би трябвало да ни учудва, че до превъзходните ни инструменталистки към този момент се подреждат и чужденки. Сред тях е и Шоан Филипс.

Срещнахме я на при започване на месец август – дребничка жена с жив взор и топла усмивка. Шоан е англичанка от Ланкастър и един от хилядите задгранични почитатели на нашенския фолклор зад граници.

" Кавалът е изумителен инструмент ", споделя Шоан и прибавя: " Той е планиран напълно просто, само че пък е повсеместен. Той е хроматичен, има няколко регистъра и е елементарно портативен. Чрез него можеш да усвоиш една доста красива традиция в региона на вашата музика. Българският фолклор е извънредно богат, а пеенето ви е неповторимо!  Хармониите са фантастични, само че също и самите мелодии са доста красиви и много комплицирани, да не приказваме за орнаментацията . Това е високо майсторска музика, която заслужава да бъде разпространявана по света. "




Българският дудук се създава най-често от сливово или черешово дърво, а звукът, който създава е мек, топъл и въздействащ. За Шоан това е другоземен инструмент, който не се среща във фолклора на страната ѝ , по пък е необятно публикуван в страни като България, Македония, Турция, както и в някои арабските страни. Англичанката е част от многонационален Балкански оркестър, който репетира в Амстердам. Тя преподава музика в начално учебно заведение, в това време е спечелила поддръжката на Съвета по изкуствата на Обединеното кралство, /финансиран от тяхната лотария/ и в този момент изследва в детайли балканската музика, в това число и българската. А какъв по-добър метод за това от … кавала! 



От две години Шоан интензивно усвоява тънкостите му при пловдивския кавалджия Кирил Бележков. Преди да пристигна в Копривщица, дружно с сътрудниците й от Балканския оркестър, минават през едноседмична подготовка за присъединяване им на събора. Спомня си последното си присъединяване във фолклорния събор:

" Преди 18 години посетих Копривщица, беше през 2005 година, и имаше наводняване! И всичко живо се придвижи долу в града, поради неприятното време. Но беше доста занимателно! И резервирах чудесни мемоари оттогава, по тази причина желаех да се завърна. Сега съм тук с колегата си. Той пък се образова да свири на вашата гайда и за първи път посещава страната ви, доста се забавлява " - споделя Шоан.



И добавя, че всяко посещаване на България я обогатява и изпълва с положителни страсти. Накрая с подготвеност театралничи за фотография, дружно с група гайдари, пристигнали от другия завършек на България, с цел да показват, като нея, своя гений и обич към националната ни музика.

Цялото изявление с Шоан Филипс на британски език може да чуете тук:

Снимки: Венета Николова
По обявата работи: Михаил Димитров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР