Някога типичното вино за коледно-новогодишния празничен цикъл у нас беше

...
Някога типичното вино за коледно-новогодишния празничен цикъл у нас беше
Коментари Харесай

Младото вино без претенции е идеално за греене

Някога типичното вино за коледно-новогодишния празничен цикъл у нас беше пелинът. Откакто българската Коледа се поевропейчи, и виното се промени. Около коледните базари в по-големите градове над димящи съдове към този момент се носят типичните за западните градове аромати на канела, карамфил, джинджифил и други подправки. Греяното вино последователно измести пелина като типична празнична напитка, заредена с топлота, въодушевление и очакване на радостни мигове.

Под разнообразни имена това вино е добре познато в множеството европейски страни. В немскоезичните му споделят глювайн (Glühwein), само че в по-стари източници може да се срещне и като „ глинтвайн ” или „ глюквайн ”. В скандинавските страни напитката е позната като Glogg. Чехите му споделят svařené víno, а поляците grzane wino. В Сърбия му споделят kuvano vino, в Румъния е vin fiert, на френски е vin brulé, а англичаните му споделят mulled wine.

Езиковото многообразие би трябвало да изяснява и многообразието от предписания. Внимателното взиране в това многообразие обаче би открило, че в действителност базовата рецепта е една, въпреки и с голям брой вариации и някои деликатни софтуерни тънкости при приготвянето.

Не е ясно по кое време и по какъв начин се е появило греяното вино. Най-лесно наподобява пионерската роля да се припише на старите гърци и римляни, както от време на време се случва някоя истинска мисъл с неразбираем създател да се приписва на Конфуций (ако е прекомерно истинска, може и на Паулу Коелю). Възможно е всеки от европейските нации самичък да е откривал очарованието на тази уютна зимна напитка. През Средновековието от време на време наричали това вино hipocris и очевидно го свързвали с Хипократ заради постоянно приписваните му лечебни свойства, изключително против настинки.

Общото при всички разновидности на греяно вино е, че се подготвят от вино, захар и подправки. Оттук нататък стартират необятните простори на интерпретативната независимост. Виното най-често е алено, само че в Австрия употребяват и бяло. Освен със захар може да се подслади и с мед. При подправките водещи са екзотичните ориенталски аромати и тъкмо отсам произтича разнообразието в рецептите. Като канонични, т.е. наложителни, подправки се считат канелата и карамфилът, само че може да се прибавят също резенчета джинджифил, зърна бахар, черен пипер, индийско орехче, ванилия, звездовиден анасон или кардамон. Стръкче розмарин също би добавило прелестно пресен, етеричен звук. Някои прибавят и стрита суха люта чушка, само че това се прави, когато се преследват медицински цели. В някои предписания, най-вече скандинавски, има също бадеми и стафиди. Все отново не е целесъобразно да се прекалява с подправките. Добре е да се лимитират до две или три отвън наложителните, тъй като има и други съставки, които е добре да се усещат във усета и аромата. Това са плодовете – резенчета ябълка, дюля, портокали или мандарини и лимони. Важно е плодовете да бъдат изчистени от семките, тъй като ябълковите и дюлевите пускат пектин, а цитрусовите дават горчив усет.

Друга значима специфичност е разреждането. Греяното вино би трябвало да е разредено с гореща вода. В някои предписания това се пропуща, само че тогава виното става тежко и нападателно. Съотношението може да е друго, най-често към 1/3 би трябвало да е вода, и зависи както от типа на виното, по този начин и от останалите съставки. Дори да го разредите едно към едно, няма да сбъркате. Някои предлагат, откакто виното е разредено и загрято, да му се добави малко ром, коняк или водка за „ тяло ” и да му върне изгубената мощ. Може да се добави и малко десертно вино или ликьор. В някои предписания вместо с вода виното се разрежда с парещ черен чай.

Какво да бъде виното? Кое е вярното вино за греене? Ясно е, че няма да употребявате най-хубавото си остаряло вино. То прочее не би било и уместно, тъй като отлежалите в бъчви виновност като предписание имат повече танини, които при загряване огрубяват усета. Най-добре е да употребявате младо алено и по-плодово вино без искания. Сортът е без изключително значение. Ако имате изостанали отворени бутилки, не е неверно да ги включите в играта. Може също да смесите бяло и алено.
Друг внимателен миг е загряването. Виното би трябвало да е горещо, само че без да завира. Правилната температура е към 75 градуса. Ако се загрее над 78 градуса, алкохолът стартира да се изпарява и рискувате да се получи парещ компот. Най-добре е процедурата да се прави на слаб котлон в емайлиран съд при непрекъснато бъркане. Следете го и когато стартира да изпуска мощна пара, значи е готово. След като виното е готово, оставете го за известно време на горещия котлон (без да завира!), с цел да могат плодовете и подправките да си обменят ароматите, и след това наливайте с черпаче в порцеланови чаши и сервирайте.  

Греяно алено вино
Продукти: 1 л алено вино, 5 зърна карамфил, 2 пръчки канела, 2-3 с.л. мед, 250 мл вода, 1 обелена и почистена ябълка, половин портокал, обелен и нарязан на късчета.
Подправките се заливат с вода и се варят няколко минути в кафениче, след което се оставят настрани. В тенджера се загрява виното, след което се прибавят плодовете, медът и ароматната настойка. Следи се виното да е горещо, само че без да кипи. След десетина минути може да се разлива в чаши.

Френско греяно вино
Продукти: 1.5 л алено вино, 1 ч.ч. сок от касис, 1 с.л. настъргана кора от лимон, 1 с.л. настъргана кора от портокал, 2 пръчици канела, 5 карамфилчета, 5 цели шушулки кардамон, 6 зърна бахар, 1 ч.л. индийско орехче.
Всички артикули се смесват в огромна тенджера и се загряват на слаб котлон, до момента в който сместа стартира да шуми. Огънят се понижава и се оставя за 20 минути, без да завира. Прецежда се и се сервира горещо.

Коледен пунш
Продукти: половин портокал, нарязан на части (без кората), половин лимон на части (без кората), 300 мл алено вино, 500 мл черен чай или вода, 250 мл прясно изцеден портокалов сок, семената от половин ванилова шушулка, 1 с.л. мед, 1 пръчка канела, 4 зърна карамфила, 100 мл мрачен ром, захар на усет.
Всички съставки без рома и захарта се смесват в тенджера. Загряват се на слаб огън и се оставят по този начин 30 минути, с цел да се обединят всички аромати. Течността не би трябвало да завира. Прецежда се. Добавят се ром и захар и се сервира топъл.

Греяно вино по немски
Продукти: 1 бутилка червено вино, 100 г захар, 5 г канела, 10 зърна карамфил, 100 г коняк, лимон на усет, 500 мл вода.
Виното се смесва с водата, захарта, канелата и карамфила, слага се на огъня и се нагрява до кипване, само че без да завира. Оставя се да престои 10-ина минути, прецежда се, прибавя се конякът и се разлива в авансово затоплени чаши. Във всяка чаша се слага резенче лимон. Сервира се горещо.

Греяно вино с цитруси
Продукти: 2 бутилки алено вино,1 цялостен портокал със забити в кората зрънца карамфил, 2 портокала на половинки, 2 лимона на половинки, 6 с.л. захар или мед, 1 пръчка канела, 2 ч.л. изсъхнал джинджифил, 1.5 л вода. Всичко се слага в подобаващ съд и се загрява на слаб огън, като се бърка с дървена лъжица, до момента в който се стопи захарта и течността стартира напълно леко да къкри, само че без да завира. Виното се оставя по този начин за към 20 минути, прецежда се и се разлива в чаши.

Страницата приготви: Ясен Бориславов
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР