Някога светът е бил пълен с невероятни създания. Преди хиляди

...
Някога светът е бил пълен с невероятни създания. Преди хиляди
Коментари Харесай

10 невероятни изчезнали животни, за които не се говори достатъчно

Някога светът е бил цялостен с невероятни създания. Преди хиляди години големи и безусловно невероятни за нас животни за царували на нашата планета. Често четем и слушаме за динозаврите, които са живели тук преди милиони години, само че в действителност е имало доста по-голямо многообразие на странни животни.

Livyatan melvillei – Китът, който се хранел с други китове

Преди към 12 милиона години край крайбрежията на Перу живеели китове от типа Livyatan melvillei. По размери те наподобявали кашалоти, като някои достигали до към 18 метра дължина. Най-съществената разлика сред кашалотите и този тип китове обаче е, че Livyatan melvillei имал големи, солидни, остри зъби, които употребявал, с цел да се храни с други китове. Зъбите му били към три пъти по-големи от тези на днешните китове – някои били дълги 0,3 метра и 10 сантиметра необятни.

Индрикотерии – роднини на носорозите, 5 пъти по-тежки от слоновете

Индрикотериите евентуално са най-големите бозайници, обитавали в миналото Земята (съществува доктрина, че азиатският слон Palaeoloxodon namadicus може би е бил по-голям, само че това не е публично прието). Те са били големи носорози, високи към 8 метра. По-впечатляващо от височината им обаче, е тяхното тегло. По-големите тежали 5 пъти повече от актуалните слонове. Индрикотериите нямали рога, не телата им били толкоз огромни, че надали са се нуждаели от такива.

Cygnus Falconeri – големият лебед, който живеел с дребни слонове


Снимка: Youtube.com

На островната страна Малта могат да бъдат видяни невероятни представители на животинския свят. Преди стотици хиляди години на мястото на днешна Малта са живели дребни слонове дружно с солидни лебеди. Лебедите Cygnus falconeri били в действителност големи. Разпънати крилете им достигали до 3 метра. Те били толкоз огромни, че не можели да се задържат във въздуха.

Platybelodon – слонът с огромна уста и зъби

Тези антични слонове имали огромни зъби, извити като коса. Устата им наподобява на лопата и това е и метода, по който я употребявали – долната им челюст била дълга и те я употребявали, с цел да се ровят из почвата в търсене на нещо потребно.

Heteromorph Ammonites – мекотелите с невероятни, извити черупки

В днешно време сме привикнали да виждаме гладки черупки на мекотели и сме приели това за изцяло естествена форма. Но преди милиони години по време на геоложкия интервал Креда, черупките не били толкоз съвършени, колкото днешните. Представете се извита черупка на мекотело, която не е с гладка повърхнина, а с издатини, сходни на дребни рогца – по този начин изглеждало мекотелото от типа Heteromorph Ammonites.

Garganornis – Голямата гъска, която употребила крилата си, с цел да се бие с тях

В антична Италия в миналото живеела птицата Garganornis ballmanni. И в случай че в миналото сте били гонени от гъска, можете да си визиите за какво от това животно си заслужава да се опасяваме. Garganornis ballmanni тежала към 25 кг и имала солидни и тежки крила, които употребила, с цел да удря други животни, вместо да лети. По крилата си тези птици имали издатини, особено пригодени за удар по главите на други животни. Тъй като те не летели и търсели храна само по земя, трябвало да умеят да се пазят от хищниците, които биха ги нападнали.

Hoplitomeryx – Еленът с 5 рога

Това животно умерено може да пасне в някоя история от митологията, тъй като е елен с 5 рога. Телосложението му не е по-различно от това на актуалните елени – той би бил малко по-едър и с по-дълги крайници. Освен двата рога, които днешните елени имат, Hoplitomeryx имал чифт по-малки тъкмо над очите му и още един тъкмо в средата. Петте рога създавали освен плашещо, само че и магическо въодушевление, тъй като приличали на корона, сложена на главата на животното.

Leedsichthys – рибата по-голяма от учебен бус

Най-голямата риба, съществувала в миналото, е Leedsichthys. Учените не са сигурни тъкмо какъв брой огромна е била, тъй като не са открити всички нейни елементи, по тази причина можем единствено да допускаме. Въпреки това, от всичко, което се знае към този момент за нея, е разрешено да имаме вяра, че е била дълга към 17 метра – повече от учебен рейс. Някои по-смели учени даже настояват, че Leedsichthys е бил по-голяма и от наследник кит.

Арсиноитерии – носорозите с размери на слонове и с два чифта рога

Арсиноитериите евентуално са били забележителни животни, изключително видени онлайн. Те приличали на днешните носорози, само че имали два рога, дълги към метър и необятни към 0,3 метра. И с цел да допълним всичко това, те имали още един чифт рога, които били доста по-малки. Тези животни са по-близки роднини на слоновете, в сравнение с носорозите, по тази причина били високи към 2 метра. Те били най-вече тревопасни, само че умеели да се пазят сносно от хищници.

Thylacoleo – бозайникът с най-силната челюст

Без подозрение едно от най-ужасяващите животни от праисторическия свят е Thylacoleo – бозайникът с най-силна челюст. Тези животни били с размери на половината на африканския лъв, само че челюстта им била доста по-силна от тази на лъвовете. Всеки сантиметър от черепа на това животно била основана за мощ и мощност, само че то имало дребен мозък. Thylacoleo имал големи остри зъби, които били ситуирани по този начин, че при захапка да работят като едно, а лапите му били също толкоз рискови – имал дълги извити нокти. Това животно можело да се катери по дърветата и било безпощадно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР