Някога ненадминатият сатирик Марк Твен беше казал: “Единственият начин да

...
Някога ненадминатият сатирик Марк Твен беше казал: “Единственият начин да
Коментари Харесай

11 начина да се храните по-здравословно, без да си съсипете живота

Някога ненадминатият сатирик Марк Твен беше споделил: “Единственият метод да си запазиш здравето, е да ядеш каквото не искаш, да пиеш каквото не обичаш и да правиш това, което предпочиташ да не правиш. ”С тези думи той като че ли предсказва паниките на най-малко половината от хората, които са били на диета през миналия век, твърди британецът Джоел Снейп, експерт по фитнес и здравословно хранене, който поддържа уеб страницата. Често се боим, че всеки опит да се храним по-правилно значи някак си да снижим качеството на своя живот, прекарвайки часове наред в пакетиране на дребни порции задушени на пара пилешки гърди в кутии за храна и лишени (може би!) вечно от шанса да хапнем някой еклер или парче торта.

Това въобще не е правилно, декларира Джоел. Можете да подобрите хранителния си режим, без безусловно да жертвате всичко свидно. Ето и неговите 11 метода по какъв начин да го постигнете.

1. Хранете се по-добре на закуска
Това не е чак толкоз мъчно. Основното е да добавите плодове и зеленчуци, както и белтъчини, за които специалистите са единомислещи, че засищат по-добре и понижават заплахата да ви се наложи да похапвате в допълнение преди обед. Две бъркани яйца ще се оправят сносно със задачата. Ако нямате време,  чаша кисело мляко и нарязан банан в овесените ядки (разбира се, сварени в мляко) е прелестен вид. Ако и за това нямате време, една ябълка с лъжица орехово или тиквено масло е по-добре от готовата зърнена закуска в кутия, най-много тъй като трудносмилаемата целулоза в зелените ябълки от сорта “грени смит ” имат потвърдена роля в битката със затлъстяването.

2. Създайте си нов метод към напитките
Ако вършиме единствено една смяна в диетата си, най-лесно е да съкратите калориите от газираните питиета. Те съдържат 35 г захар на кутия (която съгласно някои специалисти е целият ни дневен лимит), а е потвърдено, че даже и разнообразието диета може да ви накара да се пристрастите към сладкото. Подменете ги с газирана вода с лимон или лайм (или и двете – ще получите нещо като спрайт). Има някои доказателства, че лимонената киселина контролира скока на инсулина в организма ни, провокиран от някое щедро ядене, което значи, че ще намалее склонността ви да трупате мазнини. При топлите питиета канелата има сходен резултат – в случай че я добавите към своето лате или зеления си чай, даже има лек термогенен резултат, което значи, че оказва помощ за изгаряне на мазнините.



3. Планирайте вид “ако не стане ”
Всеки проект, който разчита на това да имате на разположение когато и да е куп пластмасови кутии, заредени с броколи или кълнове, е жертван на неуспех. По-добре използвайте планирането “ако не стане ”, което създава разновидности при възможен неуспех на режима. Например: “Ако пропусна закуската, ще си купя пликче с кашу и ябълка, не кроасан. ” Има куп обстоятелства, доказващи, че предварителното програмиране на държанието ви ще ви помогне да останете в играта, когато сте най-уязвими.

4. Хитрувайте рационално
Диетолозите не са единомислещи по въпроса за “дните за увъртане ”, когато падат всички залози. Единият лагер споделя, че те са доста значими, с цел да работи вярно обмяната ви, а обезпечават и скъпа психическа опора, тъй като знаете, че е позволено един път седмично да се хапне черешов къс, да речем. Другият твърди, че самата дума “хитруване ” има отрицателни конотации и би трябвало да се храните като аскет много време, преди метаболизмът ви да усети друга нужда. Точките, по които има единогласие: да се придържаме към едно увъртане седмично (основно предписание: всичко е позволено, до момента в който не станем от масата) и да не крием у дома избавителни десертчета, откакто мине “денят за увъртане ”.

5. Яжте повече батати (сладки картофи)
Те са богати на калий и са цялостни с витамин А, не са чак толкоз скъпи, и все пак множеството хора към момента нямат визия по какъв начин да ги готвят. Това е смешно, тъй като те в основата си са вариация на елементарния картоф. Най-лесните три разновидността са: 1) набождате ги с вилица и ги пъхате в микровълновата; 2) нарязвате ги на едри части, напръсквате със зехтин, поръсвате се с червен пипер и запичате 20-25 минути и 3) белите, варите и ги смачквате, за предпочитане с масло. Което ни води до...



6. Яжте повече масло
Може би би трябвало да си позволите масло. Реабилитацията на маслото набра сили през 2014 година, когато английски медици оповестиха, че то съдържа съществени количества витамин D и понижаващите кръвното налягане фосфор и калций. Междувременно излизат и много изследвания, че наситените мазнини не са такова страшилище за здравословното хранене, както се смяташе през 80-те години. И, с цел да сме до болежка откровени, кравето масло няма тоновете добавки, стабилизатори и трансмазнини от нискомаслените “масла ” за мазане. Като стана дума, избягвайте ги по принцип: те нормално са направени с добавено хидрогенизирано растително масло, а то не е по никакъв начин потребно за вас.

7. Сгответе зеленчука вкусно
Да, би трябвало да ядете броколи: те имат доста потребни резултати, а има и някои данни, че готвенето им на пара в действителност ги ускорява. Това не значи, че е наложително да са ужасни на усет: първо, можете да ги запържите в масло (да, отново то), да долеете малко вода, да сложите капака и по този начин да ги сготвите до края. Трябва да ядете и спанак – леко задушен в кокосово масло, за предпочитане е да се бърка със скилидка чесън на върха на вилицата за мирис.



8. Купете си тенджера за постепенно готвене
Едва ли има човек, за който изразът “приятна вечер ” да подухва асоциации за карамелизиране на лук и подготвяне на царевична паста след 8-9 часа работен ден. За да устоите на изкушението да посегнете към полуфабрикатите, най-добре да заложите на тенджерата за постепенно готвене на спокоен огън. Хвърляте сутринта в нея няколко пилешки бутчета, поръсвате с гранули изсъхнал чесън и соев сос, затваряте – и вечерта угощението ви чака. По-достъпните модели костват сред 60 и 80 лева

9. Яжте въглехидрати преди спортуване
Високо наличие на въглехидрати? Ниско наличие на въглехидрати? Нула въглехидрати? Това са просто всякакви степени на лудостта. Истинският номер при въглехидратите съгласно голям брой диетолози е да ги ядете – или да ги изключвате – въз основата на физическата си интензивност. Ако упражненията ви за деня са сведени до битката с клавиатурата на компютъра, умерено можете да изключите най-категорично ориза, картофите и хляба. Ако сте първенец по гребане, понякога може да си позволите пликче чипс.

10. Правете пауза от 48 часа след алкохол
Да, има доказателства, че аленото вино способства за здравето и дълголетието, само че това не значи, че би трябвало да се пие всяка вечер.  Един “почивен ден ” не е задоволителен: организмът ви се нуждае от 48 часа подред, с цел да обезврежда вредите. Тоест, целесъобразно е да не сме въздържатели единствено два дни в седмицата. Хайде де, всеки може да издържи в понеделник и вторник без пиво.

11. Яжте същинска храна
Принципно това са нещата, които изникват от земята или които са имали глава. Повечето диетолози поддържат тази теза, от ден на ден елитни спортисти построяват режима си на този принцип. Готвачите на бодибилдърите и колоездачите още веднъж вкарват “истинска храна ” в менюто им, откакто виждат, че оризовите питки са по-лесни за храносмилането и се усвояват по-добре от протеиновите шейкове. Открийте апетитен метод да готвите артикули с по една съставна част в описанието на опаковката – по този начин половината борба е извоювана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР