Някак изведнъж дните станаха по-кратки. Сенките на забързаните домакини танцуват

...
Някак изведнъж дните станаха по-кратки. Сенките на забързаните домакини танцуват
Коментари Харесай

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за октомври 2019 г.

Някак внезапно дните станаха по-кратки. Сенките на забързаните домакини танцуват по прозорците под светлините на уютните домове. А когато целият този проведен безпорядък завърши, спокойствието се настанява в душите ни и можем да се пренесем в други светове.

Тук на помощ идва книгата. Готови сме да ви предложим цели 10 заглавия от най-продаваните книги за месец октомври от издателство „ Сиела “ за компания.

10. „ Поразените “
Теодора Димова

 10-те най-продавани книги на издателство

Група дами, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не приказват. Като някакви черни мироносици, само че не с цел да възвестят радостната новина, а с цел да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на мъжете и бащите им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко в близост е бяло, а този кръг остава черен.


Роман за три дами и едно дете, които минават през тежки за нашата история събития. Те са изумени от тоталитарния режим, открил се посредством руската окупация след деветосептемврийския прелом.

Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме изумени от тези събития по този начин, както сме изумени от Чернобилската повреда. Мащабът на провалите занапред стартира да става ясно. Това е печално известно на всички ни.

Но изумени ли са в действителност „ Поразените ”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше по едно и също време, до момента в който пишех за трите дами и за това дете.

В какво се показва провалянето и в какво успеха? Свети деятел Павловата фамозна фраза звучеше от самото начало в главата ми: „ …силата ми се в отпадналост изцяло проявява… ”.

Кой е по-силен в очите на Бога – този, който добродушно плаче в себе си, или оня, който нахално тържествува?

9. „ Кацането “
Йордан Колев

 10-те най-продавани книги на издателство

Йордан Колев е професионален водач – на Боинг и на Еърбъс. Летял е във Виетнам, на остров Мавриций, в Турция, в Европа и това му е разрешило да опознае цялата екзотика на необозримия свят.

Първата му книга – От Рио до Кейптаун – е популярен документален роман за една осъществена фантазия, за едно корабоплаване на яхта в Атлантическия океан, само че това в действителност е роман за безнадеждността на свободата, за срещата на един дребен, пределно „ сбит “, претъпкан човешки свят с безкрая и смайващата пустош на океана.

Преди година Йордан Колев прелестно ме изненада с новата си книга Кацането, разказ който щастливо сплотява екшъна с достолепията на психическата прозаичност.

Професионалният опит на създателя му дава опцията да пресъздаде с изключение на пределно трагичната обстановка, неистовите мигове на тестване, само че и да нарисува цяла изложба от художествени облици – всеки изправен пред ужаса, съвършенствотои величието на Страха. РоманътКацането е повличаща, тук-там разтърсваща, написана с професионален размах и в това време достоверна прозаичност.

Владимир Зарев


8. „ Парижка загадка “
Карън Суон

 10-те най-продавани книги на издателство

Градът на любовта Париж е също и град на секрети. Векове наред той е столицата на света и е обект както на удивление, по този начин и на завистта на мнозина. Бурните години към двете международни войни оставят своя незабравим отпечатък – и до през днешния ден смайващи загадки от тези времена още чакат своя отговор.

Една от тях се крие в заключен от десетилетия апартамент, за който като че ли всички са не запомнили. Прах покрива безброй скъпи творби на изкуството, събрани там неразбираемо по какъв начин в годините на нацистката окупация. Но в този момент апартаментът е отворен – и паралелно с творбите на Реноар, Матис, Дали и Писаро от него изпълзяват змиите на измяната и алчността.

Лондончанката Флора е млада, само че опитна консултантка, която обикаля безкрай елитни аукциони, с цел да се бори със зъби и нокти за скъпи творби на изкуството. Сред търговете за милиони тя се усеща по-комфортно, в сравнение с идилична вечеря в някой сантиментален ресторант. Личният живот просто не е нещо, което я вълнува – в никакъв случай не се е влюбвала, няма и желание това да се случи.

Сега Флора има достойнството да бъде първият човек, който влиза в затворения апартамент. Да се допре до считани за изгубени произведения на най-великите майстори. Да ги опише, оцени и приготви за търгове, които ще изстрелят кариерата ѝ в небесата. Има единствено един извънредно сериозен проблем. Никой не би купил коя да е от творбите, в случай че не е ясно кой е събрал тези творби на изкуството, по какъв начин ги е откупил от техните притежатели и за какво ги е изоставил на произвола на ориста.

Апартаментът принадлежи на богатата фамилия Вермей. Двамата ѝ наследници са добре познати от жълтите летописи – красивата и необикновено капризна Наташа и мрачният и недосегаем Ксавие. Флора се оказва оплетена в мрежа от неистини, шокиращи секрети и проблеми, които не е очаквала да вълнуват имащите всичко милионери.

7. „ Изоставени “
Джош Малерман

Джоузеф Сандс беше нарязал лицето ми с един огромен остарял нож, стори го с нужните централизация, гняв и удоволст­вие. Той остави своите следи върху мен, жигоса ме с кръв и стомана.

Специален сътрудник Смоуки Барет няма доста мотиви за наслада в живота си, изпълнен с гонене на най-жестоките серийни убийци. Но сватбата на нейна близка звучи като прелестно многообразие. До момента, в който по време на церемонията една кола стопира със свистене на гуми, а от нея е изхвърлена жена в ужасяващо положение.

Скоро откриват, че преди осем години тя е била отвлечена и през цялото това време е била държана затворена и измъчвана. Смоуки и нейният екип се заравят в тази ситуация и лека-полека откриват ужасяващата истина – там някъде се намира изрод, който невъзмутимо държи с години своите жертви и в никакъв случай не е правил и най-малката неточност.

Започнало е ново гонене.

И този път Смоуки Барет ще бъде освен цел, само че и жертва.

Отново.

Не всичкото зло е инцидентно. Понякога то е отглеждано в мрачно мазе под тъмно слънце от нечовечен градинар с направена от кост мотика.


6. „ Ана “
Мануела Драганова

Мануела Драганова е визионер, романтик, бизнес дама, създател, интернационален коуч и разпален голфър. Романът й „ Ana’s Way “ излиза първо в Съединени американски щати през 2018 година под редакцията на Даниел Бъргес, работил със Стивън Кинг и оказал помощ на мнозина писатели да стигнат до челни позиции в класацията на New York Times. Романът попада на страниците на Publisher’s Weekly, и притегля вниманието на The US Review of Books и Pacific Book Review, които удостояват “Ana’s Way ” със звезда за книга с особени качества.

„ Това е историята на една фина жена, която – поради щерка си и себе си – би трябвало да поеме ролята на мъжа в тъмните години на прехода. Смела, комбинативна и съблазнителна, с вирната брадичка, тя посреща всички провокации на това комплицирано, само че пъклен забавно време. И побеждава. ”

Захари Карабашлиев

„ Ana is a soaring tribute to the challenges and triumphs of modern womanhood. In Draganova’s titular protagonist we find not only savvy determination and infectious enthusiasm, but an abiding openness to the resilience of love. “

Daniel Burgess, Writer and Editor

„ Действието е завладяващо, а писането е ясно и красиво. Героите ще изоставен страниците и ще ви станат близки. Пътуването на Ана ще промени личния ви мироглед. Препоръчвам тази книга – просто се отпуснете и се насладете ”.

Арън Уошингтън, Pacific Book Review,
Awarded to Books of Excellent Merit

5. „ Твоето его е врагът “
Райън Холидей

 10-те най-продавани книги на издателство

„ Вдъхновяваща, въпреки и практична… Учи ни да управляваме и опитомяваме звяра в нас, тъй че да се фокусираме върху в действителност значимото – да даваме най-хубавото от себе си “

Робърт Грийн, създател на „ Майсторството “

Какво е общото сред Джон Д. Рокфелер, Кърк Хамет, Стив Джобс, Елинор Рузвелт и Малкълм Екс? Всички те в един или различен миг от живота си са съумели да надмогнат най-големия си зложелател – своето лично его. И точно тогава са постигнали най-големите си триумфи. В „ Твоето его е врагът “ Райън Холидей дава образец с тях, както и с мнозина, които не са съумели в тази борба.

Авторът черпи от мъдростта на антични мислители, от историята на войната, спорта, бизнеса, литературата и шоубизнеса, с цел да потвърди, че няма по-голяма спънка пред триумфа от човешкото его.

Тази книга съдържа неуместни истини. Тайната на триумфа не е това, което хиляди модерни гурута и звезди проповядват. Не – вселената не се върти към нас, и колкото и специфични, надарени и умни да сме, колкото и да имаме вяра и да желаем триумфа, той може да ни подмине, или пък да ни споходи за малко и по-късно да ни срине изцяло, в случай че не сме нащрек. Тайната на триумфа и постигането на естетика в живота се крие в способността ни да се оправяме със своя най-коварен зложелател, личното ни его.

Райън Холидей е написал редица книги, свързани с философията на стоицизма и със актуалната медийна среда. Той е медиен пълководец, публицист и критик. Като експерт по маркетинг Холидей е работил с компании като Гугъл и American Apparel.


4. „ Ирландецът “
Чарлз Бранд

Една книга, която излиза за първи път през 2004 година, събра гениалния режисьор Мартин Скорсезе („ Добри момчета “) и надарения сценарист Стивън Зейлиън („ Списъкът на Шиндлер “) с живите митове Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши.

Заедно те сътвориха своя magnum opus – блестяща корона в кариерата на популярни създатели, които през целия си креативен път като че ли са вървели точно в посоката, довела ги до „ Ирландецът “!

Пригответе се за епична сага в мрачния свят на проведената престъпност в следвоенна Америка. Хрониката, която ще прочетете, е персоналната, документална и шокираща изповед на именития Франк „ Ирландеца “ Шийран – деец от Втората международна война, шарлатанин и поръчков палач, работил с някои от основните фигури на XX век, който споделя пред следователя Чарлз Бранд своя застрашителен спомен.

Разгърнат в няколко десетилетия, сюжетът наблюдава изкачването на Шийран в престъпната подчиненост, връзките му с политическия и с профсъюзния хайлайф, а също и сензационните елементи към редица мистерии и неразрешени случаи, останали години наред в сянката на конспирациите и хипотезите. Докато ни води из тайните коридори на беззаконието, достигайки до разумната кулминационна точка – връзките му със синдикалния водач и деятел Джими Хофа, който изчезва безследно през лятото на 1975 година, Шийран рисува злокобния портрет на цяла една ера в американската история.

3. „ Софийски магьосници 3: Вещиците от Витоша “
Мартин Колев

Готови ли сте за ново премеждие в света, покорил хиляди читатели? Готови ли сте за завръщането на Ванина, Морков и цялата тайфа?

Свилен Воев отпътува за Витоша в търсене на нравствен мир. Вместо това попада на вещерско сборище, призраци от предишното и опасност, по-страховита от всичко познато. За да я предотврати, той ще би трябвало да се върне назад в града.

Силите на мрака не са си почивали по време на отсъствието му. Гласът е събрал цяла войска и се готви да завладее София, а сетне ‒ и цялата страна. Свилен няма различен избор с изключение на да се изправи пред външните и вътрешните си демони… и да се надява, че на сутринта слънцето ще изгрее още веднъж.

„ Този разказ ще ви изненадва постоянно… в случай че не сте ясновидец. “
в. „ Магьосническо дело “

„ Всичко, което желая от една книга ‒ да вземам участие в нея. “
Морков Тенев /музикант, инфлуенсър/

„ Ей, съсипáха я тая поредност! “
Трайо Вентролога


2. „ Крадецът на целувки “
Л. Дж. Шен

 10-те най-продавани книги на издателство

Казват, че първата целувка би трябвало да се заслужи.

Дявол със прикрито зад маска лице открадна моята първа целувка под черното чикагско небе.
Казват, че са свещени обетите, които даваме в сватбения си ден.
Не бяхме излезли от църквата, а моите към този момент бяха престъпени.
Казват, че сърцето може да бие единствено за един мъж.
Моето беше раздрано на две и кървеше за двама противници, които се бореха за него до самия нещастен край.
Обещана бях на Анджело Бандини – моята единствена обич и правоприемник на едно от най-могъщите фамилии в Чикаго.

От обичания ми ме лиши сенатор Улф Кийтън, който изнуди татко ми със личните му грехове, с цел да ме направи принудително своя брачна половинка. И след това стартира война на живот и гибел с него. Аз бях пленник и разменна монета.

Казват, че всички велики любовни истории имат благополучен край.

Аз, Франческа Роси, бях принудена да залича своята и да я напиша още веднъж до последната ѝ глава.

Една целувка.
Двама мъже.
Три ориси.
Преплетени в едно.

И трябваше сама да открия кой от тези двама мъже е моето „ вечно “.

1. „ Майката на щерка ѝ “
Даниела Петрова

 10-те най-продавани книги на издателство

Приятелство, покруса и дълго защитавани секрети преплитат неразривно орисите на две дами в дебютния разказ на Даниела Петрова. Докъде може да стигне майчината обич? И къде стартира тя?

Лана води напълно естествен, спокоен живот. До момента, в който дългогодишният ѝ другар ненадейно и необяснимо я напуща – тъкмо преди следващата здравна процедура за зачеване, с която младата двойка се бори с безплодието от години. Подреденият живот на Лана е изкаран отвън релси. Решена да вземе ориста си в ръце, тя въпреки всичко минава през процедурата. И също толкоз изненадващо процедурата се оказва сполучлива.

Нещата не стопират до такава степен. Тогава – когато минимум го е очаквала – Лана се сблъсква на улицата не с кого да е, а с младата жена – донор на яйцеклетка, с помощта на която бебето в корема ѝ пораства. Въпреки всичките си инстинкти и терзания, Лана не може да устои на чара на младата Катя и това е началото на едно ненадейно другарство.

Катя е свободен дух, студентка, пристигнала от България да следва в Америка. Макар и цялостна диаметралност на прагматичната Лана, момичето бързо се трансформира в част от живота ѝ. Катя не би могла да знае, че Лана носи нейното бебе в корема си – донорството е постоянно анонимно в последна сметка. И Лана няма желание да ѝ каже. Все още. Въпреки това близостта сред двете дами процъфтява.

Но внезапно – тъкмо толкоз ненадейно, колкото се е появила – Катя изчезва. И Лана може би е последният човек, който я е видял. Лана се заравя в предишното на Катя, решена да разбере какво се е случило с дамата, на която дължи толкоз доста. Но коя в действителност е Катя? Каква е силата, придърпала я в живота на Лана? Кой е отговорен за изгубването ѝ?

И дали младото момиче в действителност не е знаело, че приказва с майката на щерка си?

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР