Нулевото ДДС на хляба, ако не доведе до намаляване на

...
Нулевото ДДС на хляба, ако не доведе до намаляване на
Коментари Харесай

Имат ли шанс преговорите за деблокиране на украинските пристанища за износ на пшеница

" Нулевото Данък добавена стойност на хляба, в случай че не докара до понижаване на цената, най-малко ще докара до задържане, " предвижда в сряда министърът на стопанската система Корнелия Нинова . Тя увери, че " контролните органи ще са на ход ", в случай че " нещо се случи " не както би трябвало с цената след 1 юли.
Председателят на парламентарната комисия по земеделие пък предизвести преди дни от ефира на БНР, че внезапно излизане на украинското зърно на пазара може да докара до поевтиняване на насъщния, само че и до банкрут на родните зърнопроизводители.

Пламен Абровски може да е спокоен най-малко в това отношение - деблокиране на милионите тонове зърно в Одеса и другите украински пристанища е едва евентуално, макар уверенията на Русия от сряда, че е подготвена да обезпечи " филантропичен " кулоар.

" За Владимир Путин спечелването на войната в Донбас е по-важно от всички други съображения, а блокадата в Черно море е средство да реализира тази победа. Хората в Украйна пък не са подготвени на компромис с агресора, превзел огромна част от страната им ". Това уточни Николай Петров, старши помощник в основания в Лондон Кралски институт по интернационалните връзки " Чатъм Хаус ".

Назряващата световна рецесия с прехраната бе разисквана предходната седмица в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Не чухме решения, а най-много взаимни обвинявания сред представителите на Русия и Съединените щати поради бойните дейности в Черно море и глобите. Господин Петров, забелязвате ли някакви първи проблясъци на дипломация или всичко е част от осведомителната война?

" От това, което се случва в Черно море, е видно желанието на Русия да употребява оптимално избрани свои прерогативи, в това число и обстоятелството, че Турция не желае да допусне бойни кораби през Проливите, да не приказваме за това, че в този момент Москва упреква украинците, че сами са блокирали пристанищата (с мини). "

" Видно е, че проектът на бойните дейности по Северното черноморско крайбрежие цели отделяне на Украйна от морските пътища. Всяка концепция за деблокиране на Одеса и пропускане на кораби от това пристанище опонира на тези първични проекти. "

" Ако войната се трансформира в позиционна - във война на безсилие, логиката ще диктува на съветското командване да държи Украйна изолирана по море. Според мен е допустимо да се контракти прекосяването на обособени кораби от Мариупол или от Одеса, само че ще е неверно да чакаме блокадата да бъде вдигната, преди да бъде реализирано някакво общо съглашение (за украинския конфликт). "

Не мислите ли, че Кремъл въпреки всичко има известни политически съображения, които могат да натежат повече от военните цели, които преди малко изложихте? Например - понижаване на интернационалната изолираност, като се задоволят потребностите на страните от Близкия изток и Северна Африка от украинско зърно? Или деблокиране на най-малко част от съветския износ - експорта на торове и пшеница?

" Абсолютно. Затова чуваме съветски представители да приказват за намаляване на глобите в подмяна на пропускане на украинското зърно. Ситуацията се трансформира. Първоначално времето работеше против Путин. Сега обаче още веднъж работи за него и то двояко: като убива всякаква опция за възобновяване на украинската стопанска система и като ускорява световните последици от тази война и променя позицията на Запада, по тази причина той отклонява дебата към казуса с световната издръжка ".



Ще се съгласите ли с Рюдигер декор Фрич - някогашния немски дипломат в Москва, а и с други западни представители, които упрекват Путин, че употребява продоволствената рецесия като оръжие, с цел да провокира нова бежанска рецесия?

" Да, ще се съглася. Всяка от страните се пробва да употребява своите прерогативи. Чрез глобите Западът се пробва да употребява съветските финансови и други зависимости, с цел да насочи Кремъл в мечтаната посока. Съвсем естествено е Кремъл да се опита да отговори, като навреди на Запада. Ако има петролна и газова взаимозависимост, Кремъл ще се опита да я употребява. Същото се отнася и за превоза на храни ".

" Русия и Украйна са доста значими играчи на пазара на храни и тук нещата опират освен до това да се провокират апетит и бежанска рецесия, а и до провокиране на отрицателна реакция в западните страни, тъй като по този начин се подтикват инфлацията и други отрицателни последствия за стопанската система ".

Дали Европейският съюз към момента има някакви лостове, с които да промени политиката на Кремъл?

" Европейският съюз не е главен състезател, само че въпреки всичко може да повлияе на огромната игра. Русия възприема Съединените щати като играча, който взима значимите решения, а Европейският съюз може да повлияе на американските решения. Сега, след всичките наказания, които бяха наложени, европейците могат да повлияят на събитията доста по-силно не посредством действия пред Кремъл, а пред Вашингтон ".

Да кажем, че възраженията на Унгария бъдат преодолени и Европейският съюз съумее да се разбере за петролно ембарго против Русия. Дали в случай че заричане да се въздържи от по-нататъшна ескалация на глобите, Европа ще може да убеди Русия да вдигне блокадата?

" Проблемът със глобите е, че не проработват незабавно. Те са извънредно мъчителни за съветската стопанска система, само че елементарните руснаци не ги усещат по този начин директно, тъй че публичното мнение няма да се промени значително и Путин има време. Дори в случай че бъде наложено ембарго върху съветския газ, а не мисля, че това е допустимо, най-малко не в този миг, то няма да удари Русия неотложно и няма да принуди Путин да отстъпи скоро ".

" Путин схваща добре салдото сред вредите, които могат да бъдат нанесени на Русия, и вредите, които могат да бъдат нанесени от Русия. Списъкът на глобите, които не са толкоз нездравословни за самия Евросъюз, е към този момент привършен. Санкциите, които остават разполагаем, са като нож с две остриета. Ефектът им може да е доста по-сериозен за обособени страни от Евросъюза, в сравнение с за Русия. Резултатът от глобите към този момент се усеща в Европа и ще се усеща доста по-скоро, в сравнение с в Русия ".

Седмици преди рухването на Мариупол генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш пътува за Москва и съумя да контракти краткотрайно помирение и евакуация на цивилните от завода " Азовстал ". Дали това не беше сигнал от Кремъл, че е открит за дипломатически договорености?

" Всяка война, несъмнено, би трябвало да завърши с някакво дипломатическо съглашение. Но публичното мнение в Украйна е напълно срещу всевъзможен (териториален) компромис с Русия. Затова Кремъл би трябвало да разчита повече на Запада, на интернационалните организации. Виждаме, че към този момент и генералния секретар, и Хенри Кисинджър, и италианското държавно управление излизат с избрани хрумвания за някакъв най-малко краткотраен компромис. Такъв компромис сега обаче е изцяло недопустим за украинците. Всички разбираме, че Путин не може да завоюва тази война, само че той - обратно на това, което си мислят болшинството украинци - не може да бъде и уверено надвит. Той не е Хитлер, тъй като разполага с нуклеарно оръжие ".

" Според мен победа над Путин в този момент, по боен път е невъзможна, по тази причина и аз съм за взаимни отстъпки - единствено и единствено с цел да избегнем нови големи загуби както в човешки живот, по този начин и за стопанската система, само че натискът върху Путин и режима му посредством глобите би трябвало да продължи ".

Мислите ли, че италианският проект може да проработи? Според медийни изявления той планува помирение и демилитаризация на сегашните фронтови линии - оставяйки обилни украински територии под съветски надзор?

" Хубаво е, че има подобен проект. Той може да послужи като основа за по-нататъшни договаряния. Русия разкритикува остро наличието му, само че казусът е, че не Русия, а Украйна не е в положение да договаря в този момент. Трябва да бъде направено нещо за смяна в публичното мнение в Украйна. Путин разчита, че колкото повече страдат украинците, толкоз по-скоро ще бъдат скат е ни да договарят ".

Да обобщим: повдигане на блокадата в Черно море е невъзможна без помирение в Донбас, а помирение в този момент е невероятно?

" Мисля, че събития като това в Мариупол, което споменахте, са вероятни без изцяло спокойно споразумяване, само че такива събития няма да прекратят блокадата. Блокадата е методът на Кремъл да накара Украйна да страда и по тази причина е значим детайл от военната и политическата тактика на съветското управление ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР