Нулева е вероятността да нулева учебна година. До Коледа поетапно

...
Нулева е вероятността да нулева учебна година. До Коледа поетапно
Коментари Харесай

Вълчев: 45% от училищата са превлючили на дистанционно обучение


Нулева е вероятността да нулева образователна година. До Коледа поетапно множеството възпитаници ще се върнат в класните стаи, най-вероятно по график, с цел да не се натрупат по 5-6 седмици отдалечено образование без спиране. Към момента 45% от учебните заведения в страната са превключили на онлайн образование.

Тези данни заяви просветният министър Красимир Вълчев в ефира на БиТиВи. Той добави, че нито едно образователно заведение не е онлайн вследствие на заповедта на МОН, съгласно която при 15% възпитаници със признаци в областите в алената зона школата минават отдалечено. В множеството случаи става дума за решение на самото управление на учебното заведение, което е утвърдено от министъра.

15 170 деца и 2401 педагози пък са сложени под карантина. Тревожни са общите цифри, това, което се случва в просветителната функционалност, е резултат от общата обстановката. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи, разяснява Вълчев.

В момента към 45% от школата са превключили към отдалечено образование. Около 40% от учениците са онлайн след решение на регионалните щабове, а 5% (137 училища) учат отдалечено след позволение на просветният министър.

Този вид е по-добър от общото решение на здравния министър за изцяло затваряне, защото има 1300 учебни заведения, в които няма нито един случай на ковид, уточни Вълчев. Той даде за образец учебното заведение в Лозен, което е желало да учи присъствено, тъй като няма нито един случай.

Министърът изясни, че към момента не се разисква вид, при който се усилва коледната почивка на учениците, а се взимат образователни дни от лятото. Вълчев уточни, че тази година учителите имат и повече време, защото няма да има загуби, заради грипни ваканции или екскурзии.

Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно. За 3 седмици няма за изчезне вирусът, в случай че се направи цялостен локдаун. Трябва да се върви на учебно заведение, колкото обстановката разрешава. Не може до март да не вървят на учебно заведение едни и същи възпитаници, разяснява той.

При децата от начален стадий е най-наложително да учат в класните стаи, защото те не би трябвало да се застояват дълготрайно пред екраните у дома, а и с тях би трябвало да бъде родител, сподели още Вълчев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР