Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки, за да

...
Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки, за да
Коментари Харесай

Помощите у нас не стигат до социално слабите

Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните ограничения, с цел да се избегне “разхищение на бюджетни средства ”. Около това мнение се обедините някогашните обществени министри Лидия Шулева и Христина Христева в студиото на “Здравей, България ”.
 
“Много понижения на Данък добавена стойност са безусловно безсмислени. Те основават проблем на приходите в бюджета и не дават употребява от това ”, съобщи Лидия Шулева. “ДДС е един от главните източници на приходите в бюджета. След всички тези понижения на Данък добавена стойност ставките, да сме забелязвали колосални понижения в заведенията за хранене ”, попита тя и изрази терзание, че ограниченията “на калпак ” заплашват в бъдеще да доведат до липса на доходи в бюджета.

“Това, което липсваше на антиинфлационните ограничения е целенасочването ”, счита Хриситна Христова. “Стана по този начин, че разхищаваме бюджетни средства, ориентирани към хора, които нямат потребност от тази поддръжка ”, добави тя.

Мика Зайкова: 35% от българите са в зоната на мизерстващите

Според Шулева в бюджета за идната година трябва  да се обърне внимание дали и по какъв начин да продължат така наречен “компенсаторни ограничения ”. “В идната година бюджетът, който би трябвало да бъде изработен в този момент, би трябвало да реши дали са нужните антиинфлационни ограничения и би трябвало ли да продължат, въпреки това до какъв брой ще се простираме с обезщетенията и в какви размери ”, сподели тя и добави, че “ако продължаваме по същия метод и за идната година, нещата може да се усложняват ”.

Бившите обществени министри разясниха, че и с изключение на актуализация на разноските е нужно да се преразгледа и обществената политика.
 
 istock istock
“Социалното министерство има бюджет от 3 милиарда Само 10% от тях са ориентирани за обществени помощи за най-бедните хора, в това число това са и помощите за отопление ”, сподели Шулева. “Трябва  да бъдат преразгледани и други помощи, които се раздават на калпак. Дава се 1 милиарда и 200 млн. за хора с увреждания, също нещо е със фамилните помощи и безплатните детски градини. Дали всички и фамилии имат потребност от това ”, попита още тя.

Според Христова, с цел да се създадем по-точно пресмятане по отношение на обществените помощи е нужно да се погледнат данните на “Евростат ” за тази година, които сочат, че в България 33,6% живеят в беднотия. А 49% от хората над 65 години - в беднотия и обществена изолираност. “Очевидно данните не са съразмерни със символичния метод, по който помага  общественото подкрепяне ”, сподели още Христова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР