Нужни са нормативни промени, които да дадат реална възможност на

...
Нужни са нормативни промени, които да дадат реална възможност на
Коментари Харесай

Фандъкова: Нужни са промени, за да могат общините и държавата да ремонтират паметници на културата

Нужни са нормативни промени, които да дадат действителна опция на общините и на страната да ремонтират монументи на културата, чийто притежатели отхвърлят непринудено да ги реставрират и ги оставят да се разрушават. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в обществената мрежа Фейсбук.
Столичният градоначалник показва, че процедура за налагане на законна ипотека в интерес на общината/държавата сега е действително неприложима. Кметът оповестява, че е поискала публично от министъра на културата Боил Банов възобновяване на статута на културна полезност на къщата на ул. „ Кузман Шапкарев “ №3. „ Къщата е била заявена като архитектурна културна полезност до 2008 година, когато статутът ѝ е свален “, изяснява Фандъкова и акцентира, че къщата има всички качества да е монумент на културата, дружно с другите непокътнати остарели здания, които образуват образа на площада към Народния спектакъл „ Иван Вазов “. „ Намерението на притежателите на къщата да изградят нова 8-етажна постройка ще промени сензитивно целия квартал. Сградата на ул. „ Кузман Шапкарев “ №3 е издигната през 1924 година по план на арх. Ст. Атанасов “, разяснява столичният кмет.
Фандъкова афишира, че в последните няколко години е поискала възстановяване/даване на статут на 10 здания, които са част от културно-историческото завещание на града. „ Наложили сме санкции на недобросъвестни притежатели за над 700 хиляди лева За страдание, заповедите за реституция и наказателните постановления се апелират от притежателите и това води до дълги правосъдни каузи, вместо до ефикасни дейности за възобновяване на постройките. Това и повода да упорствам за съществени промени в Закона за културно завещание “, написа тя.

Кметът Фандъкова акцентира, че досега в централна градска част са възобновени 118 здания със статут на единична културна полезност. „ В началото на годината направихме спешен ремонт на покрива на Царските конюшни. Похарчените над 180 хиляди лева ще предявим на притежателите на постройките “, напомня Йорданка Фандъкова и добавя, че следва ремонт на постройка на бул. „ Христо Ботев “ и ул. „ Пиротска “, като срокът за непринудено осъществяване към този момент е изминал и е стартирана процедура по наложително осъществяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР