Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени,

...
Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени,
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech или драстично намаляване на количествата на база реални потребности

„ Нуждите на България от ваксини против COVID-19 са изцяло задоволени, складовите благоприятни условия - изчерпани, нужда от нови доставки няма. В актуалната към този момент ескалирала обстановка има единствено две рационални решения: преустановяване на контракта с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или фрапантно понижаване на количествата на база действителни потребности, без финансови компенсации за сметка на страните. "

Тази безапелационна и поредно отстоявана позиция на България показа министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на неофициален работен обяд на здравните министри на страните членки на Европейски Съюз, в границите на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване " (14 март, Брюксел).

Министър Меджидиев уточни, че законното очакване на България е в актуалната ескалирала обстановка да бъде проявена взаимност от страна на Европейската комисия към страните членки, неколкократно алармирали за потребност от незабавно решение за съкращаване на несъразмерните количества, които са договаряни през 2021 година при други условия на пандемична обстановка и не на база действителни потребности.

Още повече, България не е взела участие в договарянията, а само е имала опция да се причисли или да не се причисли към съглашението, което е контрактувано сред Европейската комисия, Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH и Съвместния екип за договаряния, включващ няколко страни членки, сред които не е България. Той прикани Европейската комисия при договарянията с фирмите да се упорства за взаимност и от тяхна страна, доколкото първичното произвеждане на ваксини против COVID-19 е подкрепено финансово от бюджета на Европейския съюз и най-много от националните бюджети на страните членки. „ Време е фирмите да потвърдят своята отговорност към обществото, като прекратят производството на ваксини, за които обективно липсва търсене ", беше безапелационен доктор Асен Меджидиев.

„ Считаме, че България като правилен сътрудник постоянно е проявявала взаимност към всички страни членки на Европейски Съюз, само че в този момент ние се нуждаем от помощ. В случай че не бъде контрактувано нито едно от препоръчаните две решения, България чака Европейска комисия да изкупи непотребните ваксини ", уточни още здравният министър, допълвайки че страната ни разчита на професионализма на Европейската комисия за договаряне на условия, защитаващи интереса на жителите на всички страни членки.

Още един път министър Меджидиев означи, че натискът върху държавните управления да закупуват ваксини за COVID-19 и през идващите години ще генерира публично напрежение, защото става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и надлежно подлежат на бракуване от момента на доставка, заради липса на интерес за имунизиране. „ Темата касае виновното и рационално потребление на обществен запас, само че и цялостното усещане на обществото за характера на лекарствените артикули като лековит, а не като търговски артикул ".

В този подтекст здравният министър посочи още, че липсва съображение за продължение на сегашния общ метод и отсега нататък доставките на лекарствени артикули следва да се провеждат независимо от всяка страна членка. „ Не възразяваме да бъдат проведени общи търгове за нуждаещите се страни членки, само че сме срещу генерирането на напън за присъединяване на всички страни членки, обвързван с неоправдана бюджетна тежест. Сключването на контракти за лекарствени артикули следва да бъде ръководено от съществуването на потребности и действително търсене. С паника следим метод, при който тези процедури се отклоняват от обичайна логичност на търсене и предложение, само че и от откритите правила, и вместо това на тях се гледа като на застрахователни събития. "

При присъединяване си в съвещанието на здравните министрите българската делегация се включи и в политическия спор по отношение на предлагането за Регламент за такси на Европейската организация по медикаментите (ЕМА). България акцентира, че приоритет за страната ни е гарантирането на регулаторна рамка, работеща в полза на пациентите. По време на дебата за Глобалната здравна тактика на Европейския съюз България открои нуждата осъществяването на Стратегията да бъде обезпечено с общоевропейски запас, без да се стига до тежести за финансовата непоклатимост или въздействия върху правото на страните членки независимо да дефинират здравните си политики, в това число и да провеждат независимо даването на здравни услуги и медицински грижи.

В рамките на съвещанието бяха извършени градивни двустранни срещи и диалози с министрите на опазването на здравето на Полша, Румъния, Хърватия и други страни членки. България, Полша, Литва и Унгария показаха обща декларация. Със взаимната си ясна позиция министрите обявиха, че не страните им не могат да одобряват нови доставки от Pfizer/BioNTech, а актуалното препоръчано изменение е недопустимо и е нужно да се предоговори.

След постоянното съвещание на здравните министри на страните членки на Европейски Съюз взаимно изказване за медиите дадоха министър Меджидиев и министрите на опазването на здравето на Полша и Унгария. Акцент беше подложен върху позициите, защитавани от България, Полша, Унгария и Литва във връзка с договорите за закупуване на ваксини против COVID-19. Министър Меджидиев за следващ път акцентира безапелационната позиция на България, единомислещо утвърдена от Министерския съвет на 8 март т.г.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР