нтензивните военни действия между арменските и азербайджанските сили продължиха и

...
нтензивните военни действия между арменските и азербайджанските сили продължиха и
Коментари Харесай

Война! Боевете за Нагорни Карабах продължиха и през нощта

нтензивните военни дейности сред арменските и азербайджанските сили продължиха и през нощта по границата на противоречивия район Нагорни Карабах. И двете страни претендираха за локални победи и оповестяват, че са си нанесли тежки жертви, съобщи „ Агенция Фокус”, базирайки се на информация от Ruptly.

През нощта е имало конфликти „ с друга интензивност”

на границата с Нагорни Карабах, заяви представител на арменското министерство на защитата по-рано в понеделник. „ Противникът възобнови атака, употребявайки артилерия и бронетехника, в това число тежката огнехвъргачка TOS”, разкри служителят. Арменската войска е спряла офанзивите, „ нанасяйки обилни загуби на врага в жива мощ и техника”.

Междувременно Баку упрекна своя максимален зложелател, че нанася удари по цивилни региони. В понеделник сутринта арменските сили са обстреляли Тертер, граничен град с към 19 хиляди поданици, заяви министерството на защитата на Азербайджан пред медиите. Ще бъдат подхванати „ съответни мерки”, в случай че бомбардировката не бъде прекъсната, предизвестиха от министерството.

По-рано Баку заяви, че минимум 550 арменски бойци са убити или ранени

в азербайджанското „ контранастъпление”, дружно с десетки танкове, гаубици и системи за противовъздушна защита, изгубени в бойните дейности. Ереван неотложно отхвърли изказванието като „ неоснователно”. Самият Нагорни Карабах заяви за загуба на 31 арменски бойци в боевете.

Баку заяви за 26 ранени цивилни вследствие на обстрели от арменска страна

Броят на азербайджанските цивилни, ранени вследствие на артилерийски обстрел от арменски въоръжени сили на обитаеми места наоколо до контактната линия в зоната Нагорни Карабах, се усили до 26, оповестява Генералната прокуратура на Азербайджан в понеделник, представена от ТАСС.

„ Броят на потърпевшите измежду цивилното население сега е 26 души. Те са приети в болница с разнообразни наранявания”, се споделя в известието. В неделя Генералната прокуратура заяви за 19 ранени цивилни от азербайджанска страна.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов съобщи на брифинг в понеделник, че броят на убитите азербайджански цивилни е шест, от които петима членове на едно и също семейство.

Министерството на защитата на непризнатата

Нагорно-Карабахска република разгласи връщането на редица изгубени преди този момент позиции на линията за контакт през нощта .

„ През нощта продължиха интензивни бойни дейности в южните, югоизточните и северните направления на фронтовата линия. Частите на отбранителната войска (на Карабах) вследствие на контраофанзива нанесоха тежки загуби на живата мощ и военната техника на противника”, се прибавя в известието на уеб страницата на отдела.

Военните дейности започнаха в неделя сутринта. Армения и Азербайджан взаимно се упрекват за началото на конфликтите .

Ереван упрекна Баку, че е употребявал бойна авиация и тежка артилерия, с цел да обстрелва цели в Нагорни Карабах, противоречив район, управляван и обитаем от етнически арменци, само че за който претендира Азербайджан като част от неговата територия.

Баку от своя страна съобщи, че е контраатакувал в отговор на арменски „ провокации”. И двете страни – сред които постоянно избухват военни дейности след разпадането на Съветския съюз – изпращат подкрепления на фронтовата линия и се упрекват една друга, че нанасят удари по цивилни региони.

Нагорни Карабах и неговият дълготраен съдружник Армения оповестиха

военно състояние и цялостна готовност

в неделя, а Азербайджан последва този образец по-късно денем. Властите на Азербайджан също така са прекъснали интернет услугите, като се базират на военновременните изисквания; Социалните медии и месинджъри, в това число Фейсбук, Twitter, Telegram и WhatsApp, също не работят в южнокавказката страна.

Боевете провокираха голям брой дипломатически реакции, като Съединени американски щати, Франция и Европейски Съюз приканиха за неотложно преустановяване на бойните дейности. Русия, която обичайно поддържа топли връзки както с Армения, по този начин и с Азербайджан, предложи посредническа роля, обсъждайки рецесията и с Турция – страна, която незабавно предложи своята „ цялостна подкрепа” на Баку.

Карабахският спор стартира през февруари 1988 година ,

когато самостоятелния район Нагорни Карабах разгласи своето обособяване от азербайджанската ССР. В резултат на въоръжената борба през 1992-1994 година Азербайджан загуби надзор над Нагорни Карабах и седем прилежащи района. От 1992 година се водят договаряния за спокойно споразумяване на спора в границите на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели – Русия, Съединени американски щати и Франция. Азербайджан упорства за опазване на териториалната си целокупност, Армения пази ползите на непризнатата република, защото НКР не е страна в договарянията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР