НСИ публикува последните данни за инфлацията в България. На годишна

...
НСИ публикува последните данни за инфлацията в България. На годишна
Коментари Харесай

Годишната инфлация през февруари 2022 стигна 10% спрямо същия месец на 2021 г.

НСИ разгласява последните данни за инфлацията в България. На годишна база тя нараства от 9,1% през януари до 10% през предишния месец, научи Moreto.net от разбора на КТ „ Подкрепа “, направен от икономическия консултант Ваня Григорова.

За съпоставяне през февруари 2021 година инфлацията беше минус 0,1%. В идната таблица може да се проследят инфлационните процеси на годишна база през последните три години за месец февруари.

Най-значим е растежът на цените в превоза с съвсем 21%. Следват цените на питателните артикули и за поддръжка на жилището. Ръстът на потребителските цени е по-умерен и под равнищата от февруари 2020 година единствено за алкохолните питиета и тютюневите произведения и опазването на здравето – 1,4% и 1,5%.

Това развиване е предстоящо предвид на рекордните цени на енергоносителите. През 2021 година растежът им беше провокиран от три съществени фактора:

намаляване на предстоящите количества електрическа енергия, създадени от ветрогенератори в Германия, което докара до повишено търсене на заместващи горива като газ;

нараснало търсене на ел. сила и горива, вследствие от настъпилото икономическо раздвижване след коронакризата;

недалновидните контракти за доставка на газ за 2021 година, които не бяха съобразени с потребностите на европейската стопанска система.

Всички тези фактори щяха да имат минимално отражение върху всекидневието на българите, в случай че пазарът на електрическа енергия в страната не беше либерализиран в средата на 2021 година Оттогава създадената в България ел. сила се търгува на борсата, където локалният бизнес се съревновава за наличната сила паралелно с непознатия подобен. И напълно разумно цената се усилва до равнищата на европейските цени. Но пък създадената продукция се купува от българските жители с български, а не с европейски заплати.

Макар към този момент (до 2024 г.) цените на електрическата енергия за семействата да са контролирани, а не да се движат съгласно волатилния свободен пазар, който в действителност докара до взрива на ел. силата за бизнеса, тези данни илюстрират по какъв начин нарастването на цената за производителите се отразява и на жителите. За разлика от бизнеса обаче българските жители не получават обезщетения за повишената прехрана на живота.

На 19 март 2022 година финансовият министър Асен Василев съобщи, че в резултат на войната в Украйна България не може да си разреши да стартира договаряния за подписване на нов контракт с „ Газпром “ за доставка на газ. Старият изтича в края на актуалната година. Като опция бяха посочени старите тръби на Трансбалканския поток, по които до 2020 година течеше още веднъж съветски газ. Както и газът от Азербайджан. Според признанията на министър Василев и енергийния ни министър Николов обаче цената на възможни спомагателни количества от азерския газ ще бъде по-висока от тази по към този момент подписания контракт.

Тези процеси са европейски, не национални. Трябва да се означи, че немският министър на стопанската система Роберт Хабек също съобщи, че прекъсването на доставките на съветски газ ще се отрази пагубно върху нивата на беднотия и на промишлеността в Германия. Но за разлика от българските ръководещи не чака общоевропейско решение, а организира срещи и търси опция за доставки от Съединени американски щати, Норвегия и Катар. Представители на Съединени американски щати към този момент насочиха искане към Катар да размени съветските доставки на газ към Европа, само че оттова дадоха отговор, че това е невероятно.

Очевидно е, че идващите месеци (може би и години) ще бъдат изпълнени с неопределеност и усложнения както за жителите, по този начин и за българския бизнес. Цените на енергоизточниците ще порастват и ще бъдат спомагателен мотор за повишаване и на цените на крайните потребителски артикули и услуги. КТ „ Подкрепа “ е безапелационна, че в тези условия единствената отбрана за българските жители е ограничението на износа на електрическа енергия и увеличение ролята на мощностите, които работят с локален запас – въглищните ТЕЦ-ове.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР