Новый канал Представяме ви кратък репортаж от украинската информационна агенция РБК-Україна.

...
Новый канал
Представяме ви кратък репортаж от украинската информационна агенция РБК-Україна.
Коментари Харесай

Украински журналист: Важното е, че останах жив, след като посетих Столипиново

 Новый канал Представяме ви къс репортаж от украинската осведомителна организация " РБК-Україна ". Техен екип е бил в Пловдив, с цел да посетят, съгласно техните думи, едно от най-опасните места в свето и най-голямо циганско гето в Европа - " Столипиново ".

Къде да пътуваме това лято? Например до България! В допълнение към красивите плажове тук можете да посетите и ПЛводив, един от най-древните градове в света. античния град. Много специалисти обаче предлагат да не се посещавав втория по величина град в България.

Кирил Макашов, водещ от  " Нови канал " описа пред РБК-Украйна какво се е случило, откакто не е послушал тази рекомендация.

Най-доброто място за търсене на същински кипящ български живот е град Пловдив, тук можете да усетите същинските Балкани. Пловдив е един от най-старите градове в Европа, даже е по-стар от Рим и Атина! Това е доста уютно и цялостно с история място.

Обаче има и друго - в Пловдив се намира най-голямото циганско гето в Европа. Казва се " Столипиново " и се счита за едно от най-опасните места в света.

" Там живеят 50 хиляди роми. Българите, които живеят към този квартал,   наистина ненапълно се срамят от " Столипиново " и го заобикалят ".

" Британският таблоид DailyMail назова " Столипиново " най-лошата дестинация за пътешестване. Всеки уважаващ себе си рисков екскурзиант желае да стигне до тук ".

" Преди към 40 години ромите получават безвъзмездни жилища във високи жилищни здания. Но за множеството от тях, които не са привикнали да водят подобен метод на живот, това си е било същински културен потрес ".

" 80% от всички европейски роми живеят в България и Румъния. Ромите са близо 10% от популацията на България. Те имат паспорти на Европейски Съюз, само че живеят съгласно личните си закони и правила. "

" Рисковано е за чужд да пътува до тази област, изключително с камера. Затова  си взех локален гид, което ми струваше към 300 $. В същото време локалните поданици не харесват, че ги фотографирам, тъй че трябваше да побързаме да напуснем някои места. Опитах да си поговоря с някои от тях. Отидох в локална улична дискотека. Ромите доста обичат да слагат големи високоговорители и тонколони посред улицата и да включат музика, от която се тресат прозорците на прилежащите здания. "

" Столипиново " е доста, доста мръсна зона. Улиците са осеяни с купчини отпадък, макар че наоколо контейнери. Жителите напряко си изхвърлят боклука от прозорците. Досега нито едно държавно управление не е съумяло да промени метода на живот на ромите ".

В " Столипиново " ме беше боязън единствено през първите 10 минути. Да, мръсно е. Боклуците са на всички места. Но хората въобще не са нападателни. Не ми стана ясно дали те наистина  другарски настроени или просто бях избавен, тъй като с мен имаше лидер, който беше от ромски генезис. Но главното е, че останах жив, приключва своя роман Макашов.

Превод и редакция: Plovdiv24.bg
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР