Новозеландците гласуваха в подкрепа на легализирането на евтаназията, но не

...
Новозеландците гласуваха в подкрепа на легализирането на евтаназията, но не
Коментари Харесай

Нова Зеландия легализира евтаназията, но не и марихуаната |

Новозеландците гласоподаваха в поддръжка на легализирането на евтаназията, само че не и на марихуаната, демонстрират предварителните резултати от референдумите, извършени в страната, заяви Би Би Си. 

В поддръжка на евтаназията са дали своят вот общо 65,2% от гласоподавателите. Този референдум е правно обвързващ, тъй че ще стане закон до 12 месеца и ще разреши на неизлечимо болни хора да изискат асистирано слагане на завършек на живота си. Законът ще обхване хората, на които им остава по-малко от шест месеца живот. 

Това бе предстоящ резултат, откакто социологическите изследвания посочваха мощна поддръжка. Законът бе подсилен и от премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и водача на опозицията Джудит Колинс. 

Нова Зеландия ще се причисли към дребна група страни, в които евтаназията е легална - Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Холандия и Швейцария. Редица щати в Съединени американски щати и австралийският Виктория също са легализирали този способ на на слагане завършек на живота.  

Законът беше признат от Народното събрание през 2019 година след години на развълнуван парламентарен спор и рекорден брой обществени изказвания. Миналата година, до момента в който депутатите гласоподаваха закона, протестиращи излязоха по улиците с плакати " помогнете ни да живеем, а не да умрем " и " евтаназията не е решение ". Демонстрантите показаха терзание, че хората с хронични болести ще се усещат задължени да прибегнат към този способ, с цел да не са в тежест на околните си. 

В поддръжка на канабиса гласоподаваха - 46,1%, а срещу - 51,1% от гласоподавателите. 

В оферти законопроект е заложено хора над 20-годишна възраст да имат право да купуват и използват канабис за забавление, както и да отглеждат в дребни количества.

Все още този резултат може да бъде изменен. 

Официалните резултати и от двата референдума ще бъдат доказани на 6 ноември. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР