Новото през тази година е, че данъчните облекчения не могат

...
Новото през тази година е, че данъчните облекчения не могат
Коментари Харесай

До края на месеца може ползвате данъчни облекчения за деца чрез работодател


Новото през тази година е, че данъчните облекчения не могат да се употребяват посредством работодателя, в случай че родителят има подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Най-лесният метод да се ревизират задълженията към бюджета е като се направи информация на интернет страницата на Национална агенция за приходите с безвъзмезден личен идентификационен код - ПИК, който може да се получи във всеки офис на Национална агенция за приходите. Чрез шеф могат да се употребяват и други типове данъчни облекчения.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2017 година могат да се употребяват по два метода.

Първият метод, по който може да се употребяват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, е посредством работодателя по главното трудово правно отношение, който е длъжен да извърши годишно облагане на приходите от трудови правни отношения на съответното лице, в период до 31 януари 2018 година В този случай е належащо служащият или служителят да даде на работодателя си декларацията по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите нужни документи, в период от 30 ноември до 31 декември 2017 година

Вторият метод е с подаване на годишната данъчна декларация за 2017 година - до 30 април 2018 година Към нея би трябвало да се приложи и съответния пример на декларация:

Декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчното облекчение за деца (образец 2005), в това число декларация от другия родител, когато това е належащо и/или
Декларация по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания (образец 2006), в това число декларация от другия родител, в плануваните за това случаи.

Данъчното облекчение за деца (по член 22в от ЗДДФЛ) дава опция сумата от годишните данъчни основи да се понижи според от броя на децата: с 200 лева за едно ненавършило пълноправие дете; с 400 лева - за две ненавършили пълноправие деца; или с 600 лева за три или повече ненавършили пълноправие деца. Условията, при които е допустимо да се ползва облекчението, се заявяват в специфичния пример на декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (образец 2005). Към формуляра се ползва и декларация от другия родител, че за 2017 година същият няма да употребява понижението, в случай че не попада в изключенията за показване на такава декларация.

Данъчното облекчение за деца с увреждания (по член 22г от ЗДДФЛ) дава опция сумата от годишните данъчни основи да се понижи с 2000 лева за развъждане на дете с 50 или с над 50 на 100 тип и степен на увреждане. Условията, при съществуването на които е допустимо да се ползва облекчението се заявяват в декларацията по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006). Към формуляра се ползва копие от годно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2017 година той няма да употребява понижението, в случай че не попада в изключенията за показване на такава декларация.

И двата типа облекчения (за деца и за деца с увреждания) се употребяват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

Когато данъчното облекчение за деца и/или за деца с увреждания е употребено в цялостен размер при работодателя по главното трудово правно отношение, само че физическото лице подава годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2017 година, към годишната данъчна декларация не следва да се ползват декларациите за данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания, както и останалите нужни документи.
 
При прилагане на данъчните облекчения за деца и/или за деца с увреждания с подаване на годишна данъчна декларация, физическото лице не би трябвало да има подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР