Новото правителство на португалската лявоцентристка Социалистическа партия днес ще положи

...
Новото правителство на португалската лявоцентристка Социалистическа партия днес ще положи
Коментари Харесай

Новото португалско правителство се надява, че помощите от ЕС ще стимулират икономическия растеж

Новото държавно управление на португалската лявоцентристка Социалистическа партия през днешния ден ще постави клетва. Това става в миг, когато страната се готви да стартира да изразходва към 45 милиарда евро в помощи от Европейски Съюз, предопределени да подтикват растежа в една от най-слабите стопански системи в блока, съобщи Асошиейтед прес.

Социалистите завоюваха 120 места в 230-членния парламент в съкрушителна победа на изборите през януари и влизайки за трети следващ път в ръководството ще могат да се опитат да извършат широкообхватни промени, отсрочени поради политически разправии. Основната дясноцентристка опозиционна Социалдемократическа партия получи 77 места в законодателния орган.

Премиерът и водач на Социалистическата партия Антониу Коща, който е отпред на страната от 2015 година, даде обещание стопанската система да се възвърне след пандемията от КОВИД-19, само че в този момент ще би трябвало да се бори с проблемите, провокирани от съветското навлизане в Украйна.

Португалия - страна с население от към 10,3 милиона души - в продължение на повече от две десетилетия беше белязана от невисок напредък, ниска продуктивност и ниски заплати. Сред новите провокации са внезапното повишение на цената на живота, в това число по-високите цени на електрическата енергия и газа за семействата и бизнеса. Потребителското доверие е отбелязало втори внезапен спад през март, заяви през днешния ден португалската национална статистическа организация и добави, че цените на наемите за жилища са се повишили с над 8 % в края на предходната година.

Въпреки обещанието за повече публични разноски бъдещият министър на финансите Фернанду Медина съобщи, че поддържането на непоколебим надзор върху държавния дълг е " главен приоритет " на новото държавно управление и добави, че от това зависи интернационалният престиж на страната. Поради закъснение в провеждането на изборите и преброяването на гласовете обаче, е малко евентуално новият парламент, който постави клетва през вчерашния ден, да успее да завърши бюрократичните процедури по приемане държавния бюджет за 2022 година преди края на юни.

В предстоящите през идните години помощи от Европейски Съюз влизат 15,3 милиарда евро незабавна помощ за възобновяване от епидемията и съвсем 30 милиарда евро като част от европейски дотации до 2027 година, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР