Новото литературно печатно издание Еволюция“ има за цел да постави

...
Новото литературно печатно издание Еволюция“ има за цел да постави
Коментари Харесай

Очаква се вторият брой на изданието – „Еволюция“ с тема „У дома, ти и ти“

Новото литературно печатно издание „ Еволюция “ има за цел да сложи акцент върху младите български създатели и тяхното изкуство, като им даде платформа за изява. Темата на първия брой на изданието е „ Изкуството като избавление “. В началотонамай се чака да излезе втория брой на изданието, чиято тематика ще бъде „ У дома, ти и ти “. Инициатори на концепцията са млади и амбициозни хора, измежду които са и поетесата и редакторка Иваша Христова и преводачът и артист Евгени Панчовски. Идеята им е подкрепена от техните ментори Румен Баросов, Ясен Атанасов и Аксиния Михайлова.

Изданието си е сложило амбициозната цел да тревожи, а не да разсейва твърди Иваша Христова: „ Изданието има доста забавно име, то е измислено от Румен Баросов, а концепцията е да вървим нагоре. Всичко към този момент е онлайн, искахме да не е списание, а вестник, тъй като хората към този момент не четат вестници, желаех да основа един абсурд с това да създадем точно вестник. Хората имат потребност младите демонстрират творчеството си, да се показват, да еволюират, да си оказват помощ, с цел да стигнат напред. Искаме да помогнем на създателите с градивна рецензия, качеството е извънредно значимо, тъй като то разделя същинското изкуство, от това, което просто развлича. “

Темата на втория брой слага акцент върху домът, с цел да забележим по какъв начин човек съществува в дома си. Провокирана е от Ковид рецесията. Ще участват непреведени до момента разкази от Емил Чоран, нови издания, творения, и още веднъж ще се отбрани концепцията за изкуството, което тревожи.

„ Идеята се роди преди две години, споделя Евгени Панчовски. Бяхме в спектакъл лаборатория Алма Алтер с Иваша Христова и видяхме едно хартиено издание и си казахме, че и двамата имаме интерес към изкуството и бихме се радвали, в случай че има платформа, на която да се показват млади, да се популяризира едно печатно издание за изкуство из университетите в България и хората да си кажат, за какво да не се включа. Има едно изявление, че модата непрекъснато се върти. Така е и вестника, самата хартия носи ретро вайба, казахме си, че младите обръщат взор обратно във времето и по тази причина вестника ще носи значение за представянето на актуалното българско изкуство. “

Повече за печатното издание „ Еволюция “ чуйте в звуковия файл в диалога със основателите на плана – Иваша Христова и Евгени Панчовски в „ Артефир “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР