Новото издание на изследването Регионални профили: показатели за развитие“ 2023

...
Новото издание на изследването Регионални профили: показатели за развитие“ 2023
Коментари Харесай

Знаете ли коя е най-голямата област в България, която е около пет пъти по-голяма от най-малките – столицата и Габрово

Новото издание на проучването " Регионални профили: индикатори за развиване “ 2023 към този момент е готово и в края на месец ноември 2023 година следва формалното му показване и издание. Изследването включва 73 индикатора, разпределени в 12 категории за икономическото и общественото развиване на областите. ИПИ открахва завесата в седмичния си бюлетин.

28-те български области изначално имат големи разлики по присъщите си базови индикатори. Столицата е най-многобройната с население от близо 1,3 млн. души, което е двойно повече от това във втора област (Пловдив с 634 хиляди души) и цели 17 пъти – от последната (Видин със 75 хиляди души). Последните области в класацията по население – Видин, Смолян, Габрово, Силистра и Търговище, към този момент са с по под 100 хиляди души и са по-малки и от някои общини в страната, което слага въпроса за административно-териториално промяна освен на общинско, само че и на регионално равнище.

Разликите в площта на областите също са обилни. Най-голямата област – Бургас е към пет пъти по-голяма от най-малките – столицата и Габрово. София и Благоевград също са измежду най-обширните области.

Област Габрово се отличава в съвсем всички съществени индикатори. Освен измежду най-малките по повърхност и население, тя е втората с най-вече обитаеми места (след Кърджали) и по едно и също време с това е третата област с най-голям дял на градско население (след столицата и Варна). Обяснение за това може да се търси във обстоятелството, че Габрово е отличник измежду областите с безусловно обезлюдени обитаеми места (61 от общо 167 в страната). За съпоставяне Кърджали е региона с максимален брой обитаеми места (468 от общо 5257 в страната) и най-нисък дял на популацията в градовете (41,8% при междинен 73,6% в страната). Разград пък е измежду областите с минимален брой обитаеми места (103) и най-ниско градското население (47,8%).

Тези базови индикатори за областите предопределят и редица аспекти на икономическото и общественото им развиване, като опциите за промяна на стопанската система и вложенията, приходите и бедността, достъпът до обучение и опазване на здравето, културният и туристически капацитет, спецификите на инфраструктурата, обезпечаването на ред и сигурност, качеството на околната среда. Всички тези категории са и част от новото издание на " Регионални профили: индикатори за развиване “ 2023 година, а до представянето му всеки може да ревизира познания и наблюденията си в Регионалния куиз: кой е по-по-най измежду областите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР