Новото италианско коалиционно правителство е приветствано като добра новина за

...
Новото италианско коалиционно правителство е приветствано като добра новина за
Коментари Харесай

Меденият месец между Италия и ЕС току що започна, но трябва и да продължи

Новото италианско съдружно държавно управление е приветствано като добра вест за Европа. По-добронамерен към Брюксел екип заменя популистката коалиция, в която водачът на десницата Матео Салвини и неговата евроскептична партия " Лига " имаха доста въздействие.

Но в случай че европейските страни не оказват помощ на Рим във всичко - от бюджетните ограничавания до миграционната политика, толкоз внезапна промяна на курса може да разклати обединението сред антисистемното Движение " Пет звезди " (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП).

Твърдата позиция на Салвини към Брюксел към момента се радва на огромна поддръжка в Италия. Политически анализатори означават, че новосъздаденият кабинет с умерени и проевропейски министри на основни постове е предотвратил това, което европейските сътрудници смятаха за призрачен сюжет: доминирано от " Лига " държавно управление, което най-вероятно би тласнало Италия към нова борба с Европейската комисия поради мъчителните бюджетни ограничения в миг, когато има заплаха отслабената италианска стопанска система да изпадне в нова криза.

Трудният съюз сред ДПЗ и Директива за птиците беше непредвиденият резултат от италианската рецесия от средата на лятото. Тя стартира, когато Салвини, тогава авторитетен вътрешен министър и вицепремиер, предизвика разпадането на обединението с вярата да провокира предварителни избори, с цел да стане министър председател.

Новият кабинет получи похвали от чужбина, като се стартира от американския президент Доналд Тръмп, който поддържа премиера Джузепе Конте, и бъдещата директорка на Европейската централна банка - Кристин Лагард. Новото държавно управление внесе утешение на пазарите и цената на кредитирането за Италия спадна спрямо предходните рекордно високи равнища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР